Вторник, 18 Юни 2019
Неделя, 09 Декември 2018 14:26

Украйна заплаши с производство на ядрено оръжие

„Ние с ядрено оръжие бихме приличали на маймуна с граната в ръцете”

 

„Украйна има уникални възможности – интелектуални, организационни и финансови – за създаване на собствено ядрено оръжие“. Това заявява бившият представител на мисията на Украйна при НАТО ген.-майор Петр Гаращук, съобщава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„Още веднъж ще кажа, че имаме всички сили да разработим наше ядрено оръжие“, твърди Гаращук.

„Киев има способността да създаде не само атомни бомби, но и ядрени бойни глави за ракети. В сегашните условия по отношение на създаването на ядрени оръжия, Украйна не трябва да се страхува от международни санкции“, заяви генералът.

Меморандумът от Будапеща, подписан на 5 декември 1994 г. от лидерите на Украйна, Русия, Съединените щати и Великобритания, всъщност стана документът, който лиши Киев от ядрени оръжия.

Според Игор Панин – зам.-директор на правния отдел на Министерството на външните работи на Русия, тезата на Украйна, че Москва нарушава Будапещенския меморандум, е несъстоятелна, тъй като документът не е международен договор и не налага допълнителни задължения на държавите.

Напомняме, че мераците на Украйна за ядрена държава и световен военен фактор не са от вчера. По този повод преди две години първият президент на Украйна Леонид Кравчук заяви, че ако Украйна има ядрено оръжие, тя би приличала на "маймуна с граната". Неколкократно бившият президент е споделял мнението, че Украйна не се нуждае от статута на ядрена държава и че не съжалява, че страната се е оказала от ядреното оръжие.

"Ние с ядрено оръжие, без да имаме системи за управление, изпитания, бихме приличали на маймуна, която държи в ръцете си граната", — казва преди две години Кравчук в интервю за украинското издание "Гордон". Според него, всяко ядрено оръжие има "срок на годност", а без системи за обслужването му, то представлява опасност.

снимка - Associated Press: януари 1999г. - украински военен оглежда двигателите на ядрена ракета SS-19, подготвена за унищожаване край Днепропетровск. САЩ отделиха над половин милиард долара да помогнат на Киев да се раздели с ядрения си арсенал от времената на СССР.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар