Понеделник, 24 Юни 2019
Понеделник, 10 Декември 2018 15:12

Евродепутат: Ако България избере лятното часово време, ще загуби конкурентоспособност

Момчил Неков: Представете си например работно време в България да започва в 9 часа, там ще бъде 7. Когато при тях стане 9, при нас ще бъде 11 часа. Това означава, че сутринта два часа и вечерта два часа ние ще имаме разминаване, което влияе на конкурентоспособността".

 

Все още няма единно мнение за това България кое часово време да избере – лятното или зимното. В различните сектори в икономиката имат различни предпочитания. На различно мнение са дори отделните звена в селското стопанство – растениевъдите предпочитат лятното часово време, а животновъдите – зимното. Всички обаче са единодушни, че смяната на часовото време трябва да бъде прекратена. Това стана ясно по време на обществена дискусия, инициирана от евродепутата Момчил Неков.

Момчил Неков се обяви за стандартното часово време, тоест зимното. Според него, ако изберем лятното, това ще се отрази негативно на конкурентоспособността на страната ни: "Стандартното време, зимното, е по-подходящо от гледна точка на това, че 70% от търговията на България е в рамките на ЕС, а 50% от тази търговия е с централно европейско време. Представете си например работно време в България да започва в 9 часа, там ще бъде 7. Когато при тях стане 9, при нас ще бъде 11 часа. Това означава, че сутринта два часа и вечерта два часа ние ще имаме разминаване, което влияе на конкурентоспособността".

Сред представителите на бизнеса все още няма единно мнение за това кое часово време да избере страната ни. Все пак се отчита лек превес в полза на зимното часово време. От Асоциацията на производителите на етерични масла категорично са за лятното часово време, защото производството им изисква по-дълга светла част на деня. Като цяло секторът растениевъдство е за лятното часово време.

Животновъдите обаче предпочитат зимното часово време. Проф. Иван Станков, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: "Когато стане промяна с един час, животните имат изграден условен рефлекс - пада млякото, след което един месец хората не могат го възстановят. Така че, така тази промяна вече трябва да се преустанови".

Отворен остава и въпросът кога реално ще спрем да въртим стрелките на часовника. Предложението на ЕК е това да стане още през 2019 година. Австрия като страна председателстваща Съвета на ЕС предлага 2021 г., за да има време за синхронизация между отделните държави.

На дискусията днес бе изразена позицията, че 2020 година е разумен срок за прекратяване на смяната на часовото време. Много от участниците в обсъждането изразиха и мнението, че би било добре да се избере едно време за целия ЕС.

източник: dariknews

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 10 Декември 2018 15:12
  Евролидерите решават кой ще заеме топ постовете в ЕС

  Те трябва да решат кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия и кой ще оглави Европейската централна банка, Европейската служба за външна дейност и Европейския съвет

 • Понеделник, 10 Декември 2018 15:12
  Сръбско издание: ЕС прави Балкански съюз без България, за да спре Русия и Китай

  Европейският съюз е разработил проект, с който иска да предотврати навлизането на Русия и Китай на Балканите, а централна част от тази стратегия е формирането на Балкански съюз, в който биха влезли Сърбия, Черна гора, Албания, Северна Македония и Босна и Херцеговина, пише "Сръбски телеграф", цитиран от БТА.

 • Понеделник, 10 Декември 2018 15:12
  Евгений Дайнов: България се феодализира

  На „федералното” равнище в ЕС са монтирани прекалено много „тежести и противотежести”, за да може властта да се събере в една пирамида с някой европейски „Бойко" отгоре, разпределящ порциите надолу

Оставете коментар