Сряда, 18 Септември 2019
Вторник, 11 Декември 2018 07:35

Макрон обяви извънредно положение в икономиката и социалната сфера и обеща увеличение на минималната заплата

С отчаяни мерки френският президент се обърна към нацията в опит да спре бунта на „жълтите жилетки”

 

В специално телевизионно обръщение френският президент Еманюел Макрон обяви извънредно положение в икономиката и социалното дело.

Това означава, че на тези французи, които имат доходи от по-малко от €2000 месечно, ще им бъдат възстановявани данъците. Целта на мярката е съживяване на икономиката и връщането на достойнството на французина.

В обръщението си към нацията снощи Макрон осъди "недопустимото насилие" по време на протестите и обеща да направи всичко възможно за възстановяване на спокойствието. По думите му, тези престъпления не са оправдани. 

Държавният глава заяви, че смята гнева за „справедлив“, но никой гняв не оправдава нападенията срещу полицейски служители, разрушаването на търговски обекти. 

След седмици на ожесточени протести във Франция президентът Еманюел Макрон беше принуден да преразгледа политиката и да вземе активна позиция за преодоляване на кризата, породена от недоволството на "жълтите жилетки". Френският президент дори се срещна с представители на синдикатите, на организациите на работодателите и на местните власти.

Какво обеща на французите Макрон?

От началото на 2019 г. във Франция минималната заплата се вдига с €100.

Извънредните работни часове няма да се облагат с данъци. Освен това се мисли и за годишен бонус, който също няма да се облага с данъци.

Освен това на тези французи, които имат доходи от по-малко от €2000 месечно, ще им бъдат възстановявани данъците.

Държавният глава отново потвърди желанието си да се бори с укриването на данъци, да сложи край на ненужните данъчни облекчения и да контролира по-добре публичните разходи.

Президентът заяви, че големите компании ще бъдат призовани да подкрепят усилията. "Аз ще ги събера и ще вземем решения през следващата седмица", каза Емануел Макрон.

Същевременно френският президент даде да се разбере, че "ще бъдат използвани всички средства", за да се възстановят реда и спокойствието след съпроводените от насилие протести. Той заяви, че няма да има толерантност към хората, стоящи зад насилието при протестите.

Няма гняв, който да оправдава нападането на полицаи или плячкосването на магазини. Тези прояви заплашват високо ценената свобода във Франция, подчерта Макрон.

Последното обръщение на Еманюел Макрон беше на 27 ноември - в 10-ият ден от протестите. Тогава той беше категоричен, че няма да промени политиката си за горивата и данъците върху тях. Седмица по-късно президентът отмени вдигането на акциза.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар