Сряда, 03 Юни 2020

Четвъртък, 13 Декември 2018 10:22

Тече проверка за липсата на 8000 тона павета

Йорданка Фандъкова обяснява разликата заради различните мерки, с които се отчитали през годините

 

8000 тона павета са изчезнали в София. Сигнал за това подаде в прокуратурата общинският съветник Иво Божков. Според него, паветата са изчезнали в периода от последните десет години. Според справка за периода от 2008 до 2017 г. на ремонтираните софийски улици, са били демонтирани 15 хиляди тона павета.

„Нека да припомним, че тези павета са културно-историческо наследство, както жълтите павета, така и гранитните павета, така и гранитните бордюри, ограбването им е чиста проба кражба”, заяви общинският съветник Иво Божков пред Нова ТВ. По думите му, депото, в което се съхраняват паветата от столичните улици, изглежда като разграден двор.

„Публична трайна е, че може да си купим павета и в сайтовете за продажба, говори се, че се продават и в чужбина, всички тези неща трябва да бъдат установени нагледно от органите на реда. Тези 8 000 тона павета струват между милиони и стотици хиляди. Но най-голямата загуба за общината е нещо, което не може да произведем", добави Божков.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи пред Нова, че е възложила проверка след сигнала на Иво Божков, която трябва да приключи в следващите дни.

„Малко е странно точно избраното време за сезиране прокуратурата, защото това питане ми беше отправено още миналата година. Така че проверките ще установят точните бройки. В момента проверката показва, че на депо има около 7200 тона в „Софинвест“. Аз прочетох, че г-н Божков сигнализира, че там съхраняват около 2900 тона, очевидно има разминаване. Но след като са сезирани компетентните органи, нека проверката да приключи”, заяви Фандъкова.

По думите й, проверка на Столична община от 2013 г. установила, че има разминаване в мерните единици, в които се съхраняват тези павета – в килограми, тонове, камиони и т.н. Тогава била дадена препоръка на дружеството и в момента всички количества се измерват в килограми.

Но нека припомним не толкова далечната 2013 г., когато тогавашният заместник на Йорданка Фандъкова с ресор „Транспорт” Любомир Христов съобщи, че премахваните павета от ремонтираните улици отивали в „таен склад”, а после щели „да се използват при ремонт на малки централни улички по проект за възстановяване на автентичния им вид”. Тогава така и не стана ясно точно какво е количеството на съхраняваните в „тайния склад” павета. Не видяхме досега и очакваните в „автентичен вид” улички.

          

И човешката памет е къса – общинска и гражданска такава – то тази на Мрежата е безотказна. Интернет услужливо ни напомня информации от 2013 г. за къщата с жълти павета в Долни Богров. Неин собственик е бившият общински инспектор Георги Зотов. С плочки от паважа на бул. “Цар Освободител“, обявени за културно-историческо наследство и емблема на София, той е изградил долния етаж на къщата си на улица 5, №18. Бил ги купил преди 20 години от циганин, който пък ги „набрал” от сметището на Враждебна.

Или пък къща в Бояна:

Както вече <a target="_blank" href="<a href=

Или пък за други жълти павета, открити през 2017 г. в двора на софийска къща в район „Средец”.

Резултат с изображение за Кандидат-депутати от НР откриха жълти павета в двор на къща

Резултат с изображение за Кандидат-депутати от НР откриха жълти павета в двор на къща

Или пък за тези, заснети пак през 2017 г. в двор на къща край София:

С подобни снимки може и да се намери "разликата" в "мерните единици", с които се изчислява съдържанието на склада за павета.

BIG5

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 10:22
  София с 350 яхти, 87 самолета и 80 джета

  1008 трактора са със софийски номера. Половината от регистрираните коли са над 20-годишни

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 10:22
  Битумът се разтекъл, понеже... бил поставян през нощта

  „Всеки гражданин, който констатира повреда в гумите на автомобила си, може да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител“, уверява Фандъкова

 • Четвъртък, 13 Декември 2018 10:22
  От 7 май възстановяват "синя" и "зелена" зона в София

  От четвъртък, 7 май възстановяваме работата на "синя" и "зелена" зона, едновременно с това започваме поетапно да нормализираме графиците на градския транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

Оставете коментар