Вторник, 18 Юни 2019
Петък, 14 Декември 2018 10:52

Френските спецчасти ликвидираха терориста от Страсбург

Ислямистът се е укривал близо до мястото, където полицията изгуби следите му

 

Две денонощия след стрелбата в Страсбург нападателят Шериф Шекат е ликвидиран от френските специални части. Терористът се е укривал близо до мястото, където полицията изгуби следите му във вторник. При акцията няма пострадали полицаи, съобщава БНР.

Трима служители на градското управление на полицията в Страсбург ликвидираха терориста Шериф Шекат, който във вторник буквално разстреля мирни граждани на коледен базар в града и се укриваше в продължение на 48 часа. Министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер заяви, че престъпникът е открил огън по полицаите, които са се опитали да го задържат и е загинал от ответните изстрели. Телевизиите показаха кадри с неутрализирания терорист.

Полицейски източници съобщават, че Шекат е забелязан първо от жена, която веднага е съобщила за него на правоохранителните органи. Очевидци разказаха, че терористът е застрелян в района на улица „Лазарет“ №47. Експерти отбелязаха, че наличието на голям брой видеокамери в този район също е спомогнало за бързото разкриване на Шериф Шекат.

По-рано полицията беше разпространила фотография на 29-годишния жител на Страсбург, както и номер на гореща линия. Властите помолиха гражданите да не се опитват да задържат сами престъпника. Според експертите този призив към населението е изиграл важна роля за бързото и успешно приключване на операцията по обезвреждането му. 

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер съобщи, че трима полицаи са забелязали Шекат и са се опитали да го арестуват. Той обаче е открил стрелба срещу тях, на която те са отговорили:

"Това, което трябва да направим сега е официално да потвърдим самоличността на убития. Разбира се, разследването продължава. Няма данни засега, че той е имал съучастници. Разследването ще продължи до край - така, че цялата истина да излезе и да бъде гарантирана напълно сигурността на французите".

Издирването беше затруднено от факта, че полицията имаше работа със закоравял рецидивист. Шакат имаше 27 присъди във Франция, Германия и Швейцария, многократно е бил в затвора. В тази връзка властите не изключваха вариант, при който той се е укрил в съседна Германия, но впоследствие се отказаха от тази версия и концентрираха своите сили в „Нойдорф“. При спецоперация в сряда бяха задържани близките роднини на престъпника – родителите и двамата му братя.

В четвъртък бе съобщено за ареста на пети човек от обкръжението на Шекат. По данни на вестник „Паризиен“ това е собственикът на апартамента, в който терористът се е укривал преди да извърши кървавото си деяние. Полицията също така разпита неговите две сестри и обискира парижкия апартамент на едната от тях. Въпреки че в издирването се бяха включили над 700 полицаи и служители на службите за сигурност, първата операция по неговото задържане, провела се в четвъртък през деня в „Нойдорф“, не даде резултат.

След ликвидирането на убиеца Шериф Шекат, президентът Еманюел Макрон написа в Туитър: „Благодаря на нашите служби, полиция, жандармерия и военни. Цялото общество даде отпор на тероризма“.

Във вторник вечерта 29-годишният Шериф Шекат откри огън на коледен базар в центъра на град Страсбург. В резултат загинаха трима души и други 13 бяха ранени. Шекат е боец на терористичната групировка „Ислямска държава“.

снимка: Ройтерс

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 14 Декември 2018 10:52
 • Петък, 14 Декември 2018 10:52
 • Петък, 14 Декември 2018 10:52
  Ранените след експлозията в Лион са вече 13, камера е заснела атентатора

  13 са вече ранените след експлозията в Лион. Няма данни за пострадали българи, съобщава Външното ни министерство. Смята се, че взривът на търговската улица "Виктор Юго" е причинен от "бомба с шрапнели, с пирони, болтове и винтове".

  До момента не е заловен извършителят. Издирването продължава.

  Почти целият път, по който той е преминал е заснет от камери, тъй като на уличката, на която се е случил атентата има много от тях. Неговите следи обаче се губят след като пресича местната река Рона.

  Във Франция когато се сезира Антитерористичната прокуратура, това е ясен знак, че се говори за терористичен атентат, въпреки че все още няма ясни и категорични прояви за това и не е ясно защо този човек е извършил това действие.

Оставете коментар