Четвъртък, 05 Декември 2019
Петък, 14 Декември 2018 13:37

Борисов: Да се махне думата "правителствена" от болница "Лозенец", защото ме дразни

Премиерът Бойко Борисов реагира остро на решението на здравната комисия в парламента, която вчера отхвърли идеята за преструктуриране на правителствена болница "Лозенец" и превръщането й в Национална педиатрия.

 

Бойко Борисов заяви, че не е очаквал отхвърляне на предложението болницата да бъде превърната в място за лечението на деца.

"Това не съм го очаквал, защото, от една страна, болница на властта с гръмкото име "Правителствена", независимо че се ползва от президентството, парламента, съдебната система. Всички я знаят като "Правителствена болница". Мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме, това е добро решение", поясни премиерът пред български журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел.

Според Борисов това предложение е срещнало яростна съпротива, каквато не е очаквал.

"Да приемем, че имат някакви аргументи. Затова - окей. Не считам, че Министерският съвет или администрацията, или инспекторатът на МС, е компетентен да управлява болница. Затова ще настоявам пред парламента да променят само това, да не е "правителствена" болница. Окей, държат да остане такава, каквато е, нека да остане. Ще сменим нашето решение да не е детска болница, посочи премиерът. Нека си остане такава - университетска, с всичките необходими неща. Дори ще опитаме с финансовия министър да оправим част от дълговете, ако е възможно, но държа тя да си отиде към МЗ. Там са компетентните органи, там е контролът, и както всички останали болници, да се казва "Болница Лозенец", да се махне думата "правителствена", защото ме дразни, а и считам, че не сме компетентни да управляваме болница. Има министър на здравеопазването, който управлява болниците в страната и моето настояване и единствено искане към парламента ще бъде да я прехвърлим към Министерството на здравеопазването", уточни министър-председателят. 

източник: Гласове

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар