Петък, 18 Януари 2019
Събота, 15 Декември 2018 10:01

Генералният секретар на ООН е обезпокоен от създаването на косовска армия

Сръбският президент Александър Вучич осъди строго решението и призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойство по повод решението на Косово да създаде своя армия, предаде Франс прес.

То е несъвместимо с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, тъй като ограничава отговорността на мисията на НАТО KFOR/ КФОР, отбеляза Гутериш. Според въпросната резолюция КФОР са единствените въоръжени сили в Косово. Генералният секретар на ООН призова "всички засегнати страни към сдържаност". 

Сръбският президент Александър Вучич осъди строго решението на Косово, което има подкрепата на Съединените щати, и призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Представители на 15-те страни членки проведоха неформални разговори при закрити врата. 

Русия, поддръжник на Сърбия, е поискала публично заседание на Съвета за сигурност в началото на другата седмица, казаха дипломати. Според един от тях сръбският президент може да присъства на евентуалното заседание, но европейски държави са хладни към идеята за такава среща. 

Съединените щати подкрепят създаването на косовска армия, като през октомври поискаха от Гутериш да подготви стратегия за прекратяване на мисията на НАТО в Косово.

По инициатива на съветника на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън САЩ, които имат най-голямата вноска в бюджета на ООН, призовават все по-открито за слагане на край на мироопазващите операции, които според тях са безсмислени, например Косово, Кипър и Западна Сахара, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар