Неделя, 08 Декември 2019
Понеделник, 17 Декември 2018 10:15

Петкова за „Турски поток”: Следваме националния си интерес и законите на ЕС

Енергийната министърка уточни, че България е извлякла своите поуки от проекта „Южен поток”

 

Трябва да следваме националните си интереси и стриктно да спазваме европейското законодателство за „Турски поток“. Това каза енергийният министърТеменужка Петкова в сутрешния блок на bTV.

„Турски поток“ като проект видяхме, че стана факт на територията на Турция. Оттук нататък това, за което в България работим е реализацията на нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център. По нея работим заедно с ЕК, подкрепя се от Комисията и предвижда няколко основни елемента“, поясни Петкова и допълни, че концепцията представлява България да изгради липсващата инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от поне три източника, изграждане на борса за търговия с природен газ. Министър Петкова каза още, че в концепцията е включен и анализ на възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България до границата със Сърбия.

Тя уточни, че България е извлякла своите поуки от проекта „Южен поток”.

„Какво решение ще вземе Русия то трябва да бъде съгласно европейските правила. България стриктно следва европейското законодателство в областта на енергетиката, по-специално на природния газ. Не бива да се повтарят стари грешки“, каза тя. „Трябва да следваме националните си интереси, основната политика, която води ЕС в областта на енергетиката - за диверсификация на източниците, за либерализация на пазара на природния газ и стриктно да спазваме европейското законодателство“, добави министър Петкова. „Скоро ще стане ясно дали втората тръба от „Турски поток“ще мине през България или решението ще бъде друго. Не сме заложници на никаква битка, трябва да следваме нашата политика, правим всичко според европейските регламенти“, каза още Теменужка Петкова.

„Ние работим за диверсификацията на източниците на природен газ. Това ще ни даде възможност да доставяме природен газ и от САЩ и Катар и т.н. Ние трябва да гледаме националния си интерес и стриктно да спазваме европейските правила. Всичко правим по реда на правилата и европейските директиви по отношение на природния газ”, подчерта Петкова.

Тя коментира и темата с енергийната стратегия на страната ни, която бившият министър на икономиката Румен Овчаров определи като източник на финансиране на определени фирми: „Изненадана съм от тези думи. Стратегията е със срок до края на 2020 г. Правителството направи актуализация на стратегията и трябва да се определи кой трябва да вземе решение за реализацията на проекта. В третата фаза на проекта ще се даде гаранция, че страната ни няма да бъде ощетена”.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 17 Декември 2018 10:15
  Конкурсните процедури – оправдание на седмицата

  Преди пет години България загуби „Южен поток“. Забележките на Путин ясно намекват, че София вече е на няколко крачки от загубата и на „Турски поток“

 • Понеделник, 17 Декември 2018 10:15
  Путин и Ердоган пускат "Турски поток" на 8 януари

  Ердоган покани президента на Руската федерация в Турция

 • Понеделник, 17 Декември 2018 10:15
  Русия отписала България като газов хъб. Високопоставен руски политик: София действа под влиянието на САЩ и ЕС

  България загуби статута си на газов хъб и се лиши от други преференции от транзита на руски газ заради спирането на строителството на "Турски поток". Това обяви руският депутат Игор Анански - първи зам.-председател на комитета на Държавната дума по енергетика. 

  България съзнателно спира реализацията на "Турски поток" на своя територия, заяви президентът на Русия Владимир Путин след преговорите със сръбския си колега Александър Вучич. Путин дори заплаши, че Русия ще търси друг път за своя природен газ. 

  По повод на тези упреци премиерът Бойко Борисов обяви, че България не нищо не е спирала, а дори строи газопровода със скорост 7 километра на ден. 

Оставете коментар