Сряда, 21 Август 2019
Понеделник, 17 Декември 2018 10:15

Петкова за „Турски поток”: Следваме националния си интерес и законите на ЕС

Енергийната министърка уточни, че България е извлякла своите поуки от проекта „Южен поток”

 

Трябва да следваме националните си интереси и стриктно да спазваме европейското законодателство за „Турски поток“. Това каза енергийният министърТеменужка Петкова в сутрешния блок на bTV.

„Турски поток“ като проект видяхме, че стана факт на територията на Турция. Оттук нататък това, за което в България работим е реализацията на нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център. По нея работим заедно с ЕК, подкрепя се от Комисията и предвижда няколко основни елемента“, поясни Петкова и допълни, че концепцията представлява България да изгради липсващата инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от поне три източника, изграждане на борса за търговия с природен газ. Министър Петкова каза още, че в концепцията е включен и анализ на възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България до границата със Сърбия.

Тя уточни, че България е извлякла своите поуки от проекта „Южен поток”.

„Какво решение ще вземе Русия то трябва да бъде съгласно европейските правила. България стриктно следва европейското законодателство в областта на енергетиката, по-специално на природния газ. Не бива да се повтарят стари грешки“, каза тя. „Трябва да следваме националните си интереси, основната политика, която води ЕС в областта на енергетиката - за диверсификация на източниците, за либерализация на пазара на природния газ и стриктно да спазваме европейското законодателство“, добави министър Петкова. „Скоро ще стане ясно дали втората тръба от „Турски поток“ще мине през България или решението ще бъде друго. Не сме заложници на никаква битка, трябва да следваме нашата политика, правим всичко според европейските регламенти“, каза още Теменужка Петкова.

„Ние работим за диверсификацията на източниците на природен газ. Това ще ни даде възможност да доставяме природен газ и от САЩ и Катар и т.н. Ние трябва да гледаме националния си интерес и стриктно да спазваме европейските правила. Всичко правим по реда на правилата и европейските директиви по отношение на природния газ”, подчерта Петкова.

Тя коментира и темата с енергийната стратегия на страната ни, която бившият министър на икономиката Румен Овчаров определи като източник на финансиране на определени фирми: „Изненадана съм от тези думи. Стратегията е със срок до края на 2020 г. Правителството направи актуализация на стратегията и трябва да се определи кой трябва да вземе решение за реализацията на проекта. В третата фаза на проекта ще се даде гаранция, че страната ни няма да бъде ощетена”.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 17 Декември 2018 10:15
  Седем кандидати за стратегически инвеститори за АЕЦ "Белене". Петкова: Подадените заявления доказват реалния интерес към проекта

  13 заявления са подадени за участие в организацията на проекта АЕЦ "Белене". Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

  Подадените заявления се делят на три части: 7 за стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", 2 са исканията за участие в проекта чрез доставка на оборудване, 4 са заявленията, съдържащи информация за договор за изкупуване на енергия, обясни министърът на енергетиката.

  Кандидатите за стратегически инвеститор са компании от Русия, Корея, Китай, Германия, два консорциума и фирма, регистрирана в България.

  След 3 месеца трябва да е готова кратката листа за стратегически инвеститор. Енергийният министър съобщи още, че четири компании са поискали да купуват ток от бъдещата централа, а две фирми биха участвали с техническо оборудване.

 • Понеделник, 17 Декември 2018 10:15
  Днес стават ясни кандидатите за АЕЦ „Белене“

  Руска, корейска и китайска компании с интерес към атомната централата

 • Понеделник, 17 Декември 2018 10:15
  Теменужка Петкова: "Росатом" е потвърдила желание в изграждането на АЕЦ "Белене"

  От страна на руската компания "Росатом" е потвърдено желание за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", обяви министър Теменужка Петкова и допълни: очакваме крайната дата 19 август, когато ще видим заявленията на всички компании, които искат да участват в изграждането на този проект.

Оставете коментар