Вторник, 18 Юни 2019
Вторник, 18 Декември 2018 13:35

Още една тапа за въздуха от Витоша – ще се строи нов жилищен комплекс в „Лозенец”

Общината прави „Визия за София”

 

Нов жилищен квартал за 20 хиляди души ще се строи в зоната на бившите индустриални предприятия в района на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна. Това съобщи главният архитект Здравко Здравков на семинара по обсъждане на "Бюджет 2019 на Столична община" в Правец. 

Всичко е на много ранен етап, но още от сега  мислим за улиците, входовете и изходите на паркингите, паркоместата, за училища и детски градини, каза архитект Здравков. Там няма свободни общински терени и затова е много важно още в начален етап да се предвиди инфраструктурата.

Жилищният комплекс ще бъде мултифункционален, без паразитен трафик, уверява главният архитект. Обмисля се и варианта улиците да са еднопосочни.

"Няма да допуснем грешката, която се случи с "Полигона". Там живеят 2 хил. души, а работят 20 хиляди”, уверява Здравков.

Новият жилищен комплекс ще бъде за около 20 хил. души. Един от първите инвеститори е известна австрийска банка. 

Какви промени в София ни готвят още столичните управници?

Предстои да се внесе изменение на общия устройствен план за развитието на третия метродиаметър. През следващата година в общинския съвет ще бъдат внесени и линейните планове за Околовръстния път, кварталите „Дружба“, „Мусагеница“ и „Люлин“.

Ще бъде създадена дългосрочна стратегия за развитие на София - „Визия за София“.

Проведени са „доста тежки дебати” с Камарата на строителите за конкурса за площад „Св. Неделя“. „Разбрахме се на представяне на заданието преди 2 седмици. Идеята е да отворим възможностите повече колеги да кандидатстват. Оставаме в условията на ограничен конкурс“, обясни главният архитект.

Предстои да се направят количествени сметки за проекта за мавзолей в двора на Военната академия.

От януари започват срещи със собствениците на рекламни елементи за изясняване на незаконни реклами и оформяне на общ облик. Досега са премахнати над 500 рекламни елемента.

В Наредбата за градската среда на София ще се заложат стандарти за настилките, както и  стандарти за монтаж на климатиците по фасадите на сградите.

Ще има подробни схеми къде може да има летни градини по ул. „Граф Игнатиев“, каза още главният архитект.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар