Сряда, 21 Август 2019
Сряда, 19 Декември 2018 16:56

Безпринципно отдаване на българското Черноморие на концесия

Критики към управляващите и в частност - Бойко Борисов и Министерството на туризма - по време на дебатите по Закона за устройство на територията. Над 25 плажа са отдадени докато са били извън Закона за концесиите

Валери Симеонов: Раздаването на концесии на плажове на тъмно ще продължи още две години, ако се отложи прилагането на Закона за концесиите

С отлагането на въвеждането в сила параграф 34 от Закона за концесиите, всъщност се отлага с още две години прилагането на закона за морските плажове. В момента тръжната комисия в Министерството на туризма е черна дупка, затворена – никой не може да присъства, камо ли да изнася информация“, заяви още той. „В резултат от искането за продължаване на прилагането на Закона за Черноморското крайбрежие още две години ще се продължи с раздаването на концесии на тъмно, както е до момента. Под прякото ръководство на Министерството на туризма, което държи папките с концесиите в една специална стая с камери и легендите разказват и други криминални обстоятелства около тази невероятно ценна държавна информация от най-висша степен на секретност“, обясни Симеонов и посочи, че по този начин се провеждат конкурси на тъмно и резултатите от тях са плачевни.

Христо Проданов: Искаме плажовете по Черноморието да бъдат върнати в Закона за концесиите

„Миналата година, когато управляващите приемаха Закона за концесиите, плажовете бяха извадени от него за една година. През това време от Министерство на туризма, по Закона за Черноморското крайбрежие, бяха отдадени над 25 плажа.”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Христо Проданов. Той добави, че сега, когато плажовете,отново трябва да бъдат върнати в Закона за концесиите, управляващите искат да ги оставят извън него за още две години. „Явно някой иска да отдаде всички плажове по Черноморието на концесии за по 25-30 години и да има личен дивидент от това. Съмняваме се в прозрачността на отдаването и провеждането на конкурсите, затова искаме плажовете по Черноморието да бъдат върнати в Закона за концесиите от 01.01.2019 г., както бе гласувано преди година”, каза още Христо Проданов.

Дора Янкова: Защо се иска това удължаване? Защо не се прилага Законът за концесиите?

„Успяхме да спрем предложението на ГЕРБ плажовете по българското Черноморие да се отдават извън Закона за концесиите още 2 години“, заяви народният представител Дора Янкова. Тя подчерта, че Законът за концесиите е приет на 16.11.2017 г. и правителството е имало достатъчно време да създаде организация и Законът за Черноморското крайбрежие, и Законът за концесиите да действат пакетно относно морските плажове. По думите й няма логика някои концесии да се правят по един закон, а останалите по друг „Те имаха година и два месеца Законът за концесиите да започне да действа, но не го правиха и искаха удължаване с 2 години“, заяви Дора Янкова и подчерта, че това дава повод за съмнения -защо се иска това удължаване и защо не се прилага Законът за концесиите.

Георги Свиленски: Правителството с премиер Борисов е виновно за кашата с концесиите по българското Черноморие

„Докато Министерство на туризма и вицепремиерът Симеонов се обвиняваха, че единият не е написал наредбата, а на другия не му било в ангажиментите - кашата с концесиите я направи българското правителство, с премиер Бойко Борисов.“ Това заяви в пленарна зала зам.-председателят на „ПГ на БСП за България“ Георги Свиленски. По думите му какво се разбират вътре в кабинета - кой какво трябва да свърши, е техен ангажимент. „Този парламент ви е избрал да управлявате, не да се карате“, обърна се той към управляващите. Свиленски попита защо днес се променя срокът за строеж в неурегулирани територии за две години. „Къде бяхте миналата година? Преди две седмици? Преди месец? Хубаво е, че след днешния дебат поне Данаил Кирилов проумя, че трябва да оттегли предложението си. Нали разбирате от туризъм, нали разбирате от плажове, нали знаете колко концесионери има- тогава защо го правите?“, попита още зам.-председателя на ПГ на левицата Георги Свиленски.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 19 Декември 2018 16:56
  Освободиха от длъжност началника на НСО

  От НСО заявиха, че мотивите за оставката са преминаване на дипломатическа служба

 • Сряда, 19 Декември 2018 16:56
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Сряда, 19 Декември 2018 16:56
  БСП пита управляващите: Колко трябва да е важен Пламен Георгиев?

  Позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"

  Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ?

  1. Подиграха се на партията ГЕРБ, която беше принудена мълчаливо да му бере срама насред предизборна кампания, за да бъде скрит дълбоко няколко месеца.
  2. Подиграха се на Народното събрание, като вкараха оставката му извънредно, минути след подаването й, като последна точка преди ваканцията и я приеха без дебат, за да го скрият отново от публичност.
  3. Подиграха се на Висшия съдебен съвет, който беше събран спешно и извънредно, за да го възстанови като прокурор.
  4. Подиграха се на Министерството на външните работи, което го предложи по принуда и абсолютно необосновано за генерален консул във Валенсия, за да го скрият далеч.
  5. Подиграха се на целия кабинет, който го одобри в екстремно кратък срок, за да няма време за обсъждане, пак с цел да го скрият от публичност.
  6. Подиграха се на българската общност в Испания, като пращат там човек, който няма понятие от дипломатическа и консулска дейност, само и само да не дразни с присъствието си в София.

Оставете коментар