Неделя, 16 Юни 2019
Четвъртък, 20 Декември 2018 11:51

Евгени Стоянов: Ако едно дете е задържано, то не е послушно и добро

"Ако едно дете е задържано, това не е дете, което е послушно и добро. Това дете е с мярка за неотклонение „задържане по стража”. Тя се взема в изключителни случаи при тежки престъпления", казва заместникът на Цецка Цачева

 

Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов коментира в предаването пред bTV ветото на президента на промените в Наказателния кодекс.  

С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице.

„Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа”, посочи в мотивите си държавният глава.

"Ако едно дете е задържано, това не е дете, което е послушно и добро. Това дете е с мярка за неотклонение „задържане по стража”. Тя се взема в изключителни случаи при тежки престъпления", каза Евгени Стоянов.

При спазване интереса на детето сме предвидили незабавно да се уведоми Държавната агенция за закрила на детето, каза зам.-министърът.

Сред мотивите на президента за налагане на вето е и фактът, че не е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването.

„В директивата на ЕС е посочено, че се препоръчва на държавите да не е водещ критерий изключително видът и тежестта на престъплението, тоест ние го тълкуваме да не бъде водещ кръгът от престъпленията”, отбеляза Евгени Стоянов.

„Няма как да убедим ЕК, че когато ние лимитираме кръга на лицата, които се уведомяват, а именно семейство и работодател, сме изпълнили изискванията на директивата. Тя точно това установява – да се уведоми когото пожелае задържаният”, каза още зам.-министърът.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 20 Декември 2018 11:51
  Бившият шеф на ДАБЧ излиза на свобода под гаранция от 100 000 лв.

  Бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев излиза от ареста срещу парична гаранция от 100 000 лв. Това реши Апелативният спецсъд, който прецени, че трябва да се измени мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ към „парична гаранция“. След като я плати, Харалампиев следва да бъде освободен, освен ако не бъде задържан на друго основание.

  В края на октомври 2018 г. Харалампиев беше арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверение за българско гражданство, а при спецакцията в агенцията задържани бяха общо над 20 души.

 • Четвъртък, 20 Декември 2018 11:51
  17 организации получават държавни пари за борба с домашното насилие

  Правосъдното министерство ще бори домашното насилие с 450 хиляди лева

 • Четвъртък, 20 Декември 2018 11:51
  Борисов: Да няма забавяне в строителството на важните обекти

  По настояване на премиера Бойко Борисов като първи точки бяха разгледани всички предложения за отпускане на пари

Оставете коментар