Неделя, 25 Август 2019
Събота, 29 Декември 2018 17:30

Русия забрани вноса на над 50 стоки от Украйна

Кремъл разкритикува Меркел и Макрон след призива им да бъдат освободени украинските моряци

 

Русия смята за неприемливи исканията на Германия и Франция за спазването на правата на човека в Крим и ескалацията на напрежението в Керченския пролив и Азовско море. Това пише в позиция на руското външно министерство, разпространено след съвместното изявление на канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон, които призоваха Москва да освободи украинските моряци, задържани заедно с трите си кораба в Керченския проток миналия месец.

Русия гарантира свободата на корабоплаване в Керченския пролив и в региона в съответствие със съществуващите руско-украински споразумения и с международното право, "и като се отчитат, разбира се, реалните рискове за сигурността, заплахите и възможните провокации от страна на Украйна и западните й приятели", се посочва в документа на руското външно министерство.

"Бихме искали да напомним, че са безплодни опитите да се поставя под съмнение правният статут на Крим и на Севастопол като субекти на Руската федерация, направили своя съзнателен избор в резултат на свободно волеизявление в съответствие с международното право. Русия и занапред твърдо ще отстоява своя суверенитет, ще пресича всички опити за провокации", подчертава руското външно министерство.

Москва също така призовава страните от ЕС да се откажат от явните "двойни стандарти" и да обърнат внимание на проблемите и заплахите, създавани от техните "киевски подопечни" за европейската сигурност и стабилност.

"Изявления на чуждестранни лидери не могат да бъдат повод за промяна на руското законодателство", каза от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той напомни, че "сега украинските моряци се намират под следствие и всичко което става с тях, става в съответствие с руското законодателство".

Между временно Русия предприе ответни мерки в отговор на украинските санкции срещу руски физически и юридически лица, съобщават руските медии. Забранен е вносът на редица стоки от Украйна – зърно, слънчогледово олио, бонбони, зеленчуци, плодове, бира, вино, шоколад, етилов спирт, плодови сокове, хайвер от есетрови риби, риба и рибни консерви, хляб и сладкарски тестени изделия, оборудване за обработка на селскостопанска продукция, двигатели и електрогенератори, скоростни кутии и вариатори, трансформатори, кабели и жици, талашитни плочи, средства за детска и женска хигиена и т. н.

Забраната засяга стоки, произведени в Украйна или транспортирани през територията на тази страна.

"Това е ответна мярка заради санкционните ограничения от страна на Украйна", уточни в Туитър руският премиер Дмитрий Медведев, подписал постановлението. Според руското правителство Москва може да анулира въвежданите специални икономически мерки, ако Украйна отмени наложените по-рано ограничения, засягащи конкретни руски стоки.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар