Неделя, 21 Юли 2019
Четвъртък, 03 Януари 2019 11:04

Български превозвачи отиват със 150 камиона в Брюксел на протест

Към българските шофьори на 10 януари ще се присъединят и румънци, унгарци, поляци и литовци

 

Отиваме на протест пред Европейския парламент (ЕП), за да обясним на евродепутатите какво ще гласуват по темата пакет "Мобилност". Това заяви изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров.

Към днешна дата още няма разрешение за протеста в Брюксел, който се планира за 10 януари, когато е насрочено заседанието на Транспортната комисия на ЕП. Ако промените в пакет „Мобилност” бъдат одобрени и влязат в сила, ще засегнат силно източноевропейските превозвачи. 

„На 10 януари е гласуването в Транспортната комисия на ЕП на т.нар. пакет „Мобилност 1”. Организираме протеста тогава, защото сме сигурни, че голяма част от евродепутатите от други държави въобще не са запознати какво ще гласуват. Искаме да ги запознаем какви ще бъдат последствията за Източна Европа, защото за нас е недопустимо с вдигането на палец нагоре или надолу да се определят гласовете на една група в ЕП”, каза Димитров в ефира на Нова ТВ.

Според юристите на Камарата нямало начин да няма протест, единствено администрацията на белгийската столица можело да каже по-различни параметри от тези, които си представят превозвачите ни. Идеята им е 150 камиона да отидат пред Европейския парламент.

Според Димитър Димитров основният проблем в предвидения пакет е връщането на водачите и камионите в страната на регистрация. „Няма никакъв социален ефект това за водача, т.е., ако водачът е назначен в българска транспортна фирма и се прибере в България при семейството си, или е назначен в немска транспортна фирма – да се прибере в Германия”, обясни той.

Според него, ако пакетът бъде одобрен, голяма част от българските превозвачи ще се пререгистрират в други страни от ЕС. В България щяла да остане „по-незначителна част” от бизнеса, която обслужвала само вътрешния ни пазар.

Протестът в Брюксел ще бъде подкрепен от румънци, унгарци, поляци и литовци. От България ще тръгнат около 340 шофьори.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 03 Януари 2019 11:04
  Вътрешният министър: У нас няма условия за мафия

  Полицаи протестират за по-високо заплащане на нощния труд в деня на 140-годишнината от създаването на ведомството

 • Четвъртък, 03 Януари 2019 11:04
  Любомир Кючуков: Не малките страни, а тандемът Франция-Германия спечели при преговорите

  В Европа не се очертава по-динамична перспектива и промяна след определяне на водещите позиции в институциите. Печеливш е тандемът Франция-Германия, но не и по-малките страни. Действително, като че ли най-сериозният проблем при тези номинации беше точно отстъплението от опита да се доближат изборите до гражданите. Урсула фон дер Лайен има профила на немски секторен политик и няма засега яснота как би изглеждала в един по-широк контекст. Отказът на Сергей Станишев да приеме номинацията на председател на ЕП бе логичен, ПЕС се нуждае от него, заяви в интервю за Дир.бг директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

 • Четвъртък, 03 Януари 2019 11:04
  Всички групи в ЕП се обявиха против пазарлъците за подялба на висшите постове в ЕС

  Европейският парламент обсъди днес решенията, приети от Европейския съвет за разпределението на висшите длъжности в ЕС

Оставете коментар