Събота, 28 Март 2020

Събота, 05 Януари 2019 11:29

Стив Ханке прогнозира рецесия в еврозоната

Еврозоната върви към нищото, смята икономистът

 

Еврозоната ще изпадне в рецесия тази година, прогнозира пред БНР икономистът проф. Стив Ханке, известен като "бащата на валутния борд". Според него Европа върви към забавяне заради структурните проблеми на икономиките на европейските държави. 

"Нещата изобщо не изглеждат добре. Още по-лоша е ситуацията в Китай. Реално - икономиката там расте, но не с тези темпове, с които се очаква. Това технически има същия ефект, както би имала рецесия за тази икономика. А Китай е много важен, защото е двигател на глобалния растеж".

Ханке отдавна критикува желанието на България да се присъедини към еврозоната, с което да се откаже от борда. Сега той предупреди в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“, че Европейската централна банка действа „хаотично“ и допълнително усложнява ситуацията във валутния съюз, в който има много структурни проблеми:

"В България нямате истински специалисти, които осъзнават как функционира валутният борд. Няма борд, който се е провалил. Той може да продължи изключително дълго време, всъщност - завинаги. Голямата грешка от присъединяването към еврозоната е свързано с предостъпване на възможностите за опериране със собствената валута. Това е част от националната независимост на страната. Ще трябва да се включите в онази бъркотия в еврозоната, където управляващите не знаят какво правят. Те действат изключително хаотично. Честно казано, мисля, че еврозоната върви към нищото. ... Именно заради това не трябва да се отказвате от валутния борд. Вие сте сред страните с най-малък държавен дълг, имате много добър фискален контрол. Не разбирам защо искате да се присъедините към система, която може да гръмне и да се окажете в ситуацията на Гърция. Това е пълна лудост“, каза проф. Ханке.

"Мисля, че най-накрая ще получите "да", когато изпълните всичките изисквания на еврозоната. Това зависи от прогреса в решаване на проблемите в съдебната система и намаляване на престъпността. Ако направите всичко, което ви казва Брюксел, най-накрая ще имате позитивен отговор. Но това е въпрос на национален суверенитет - ако не им се подчинявате, няма да ви допуснат до ERM II. Ако им се подчините, ще получите "да", коментира още икономистът. 

Въпросът за стената по границата между Съединените щати и Мексико блокира вече близо месец работата на федералното правителство. Тъй като той изключително силно оцветен политически, се пропускат важните въпроси - за миграционната политика на Вашингтон като цяло, заяви икономистът. Ханке подчерта, че спирането на част от институциите е проблем основно на работещите в тях, а ключовият въпрос за американската сигурност не трябва да бъде решаван под натиска на недоволството на чиновниците. Според него блокираната работа на федералните служби не е голям проблем.

Относно критиките на Тръмп срещу решенията на Федералния резерв, Ханке коментира: "Мисля, че по този въпрос президентът Тръм е прав. Пазарите го показват. Те се забавят. Това означава, че американската икономика се забавя. Няма съмнение в това. Друг е въпросът, че Тръмп не трябваше да го казва публично. Той обаче е такъв. Казва всичко на висок глас. ... Обстановката се промяня много динамично. Вижте пазарите - чувства се изключителна тревога на инвеститорите. Ако погледнете картината глобално, ще видите, че тенденцията е обща. В Европа също има забавяне. Аз мисля, че Европа върви към рецесия".

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 05 Януари 2019 11:29
  Дедо Пене от Банско: Да не смятаме загубите, всяка криза открива път към ново възраждане!

  Пандемията ще отмине, но е важно да не рухне икономиката, казва собственикът на едно от най-популярните заведения в затворения под карантина курорт

 • Събота, 05 Януари 2019 11:29
  Бареков вещае Апокалипсис: Отиваме в бардака!

  Шенген - приключва, Еврото - приключва, Европарламентът трябва и веднага ще бъде закрит

 • Събота, 05 Януари 2019 11:29
  Борисов: 4,5 милиарда лева даваме на бизнеса! Ако трябва, ще влезем в дълг

  Половин милиард повече ще получат работещите под огромно напрежение. Това са медици, военни, полицаи. 4,5 милиарда ще отидат за подпомагане на бизнеса в кризата, породена от коронавируса. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет на извънреден брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас заради разпространението на COVID-19.

  Мнoгo пo-рaзвити държaви ce лутaхa, кaтo ceдмици нaрeд oбяcнявaхa кaк нямa cтрaшнo, нo в cлeдвaщитe eдин-двa дни в рaмкитe нa дeн или двa cмeняхa изцялo кoнцeпциятa cи, зaяви прeмиeрът. "4,5 млрд. лв. кaтo рecурc кaпитaлизирa прaвитeлcтвoтo зa бизнeca, зa coциaлнaтa cиcтeмa, 1 милиaрд в пoмoщ нa МЗ, МВР и МO, 200 милиoнa зa бeзлихвeни крeдити зa бeзрaбoтнитe в принудитeлeн oтпуcк, щe глacувaмe и 50 милиoнa зa дoбaвки зa прaзницитe", избрoи прeмиeрът Бoриcoв. Aкo трябвa, щe влeзeм в дълг, пoдчeртa Борисов.

Оставете коментар