Четвъртък, 27 Юни 2019
Понеделник, 07 Януари 2019 19:35

Нови медии в началото на годината – в. „Китай днес” и БСТВ

Търси се нов купувач за Нова ТВ, излезе нов седмичник за Китай, БСП пуска своя телевизия

 

Появи се нов седмичник на вестникарския пазар у нас - "Китай днес", който има и електронен вариант - kitajdnes.com. Досега "Китай днес" беше само двуседмична притурка на вестник "Земя", но от януари 2019 г. е отделен вестник с цена от 50 стотинки. Целта на изданието е да популяризира най-многолюдната в света страна. Изданието представя официалната китайска политика, икономика и обществен живот. Издател на седмичника е Светлана Шаренкова, председател на редакционния съвет - Димитър Иванов, а главен редактор - Петър Герасимов.  

Скоро се очаква и стартът на телевизията на БСП - Българска свободна телевизиа (БСТВ). Днес целият екип на телевизията - 50  журналисти, водещи, оператори, режисьори  се срещнаха с председателя на БСП Корнелия Нинова. В момента се провеждат техническите проби и се подготвят първите предавания. Снои авторски предавания в БСТВ ще имат журналистите Александър Симов и Велизар Енчев.

Днес стана ясно, че се търси нов собственик на Нова ТВ. MTG е договорила кредитна линия в размер на 1 млрд. шведски крони от банка Nordea, което ще осигури допълнително финансиране за MTG след разделянето и листването на борсата на Nordic Entertainment Group (NENT Group) през първото тримесечие на 2019 година, съобщи Нова телевизия. Обявеният по-рано договор за продажба на акциите на MTG в Нова Броудкастинг груп на PPF Group на Петр Келнер е прекратен. MTG започна преговори с други потенциални инвеститори относно продажбата на акциите си в най-голямата търговска медийна група в България.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 07 Януари 2019 19:35
  Иво Христов: Проблемът със свободата на медиите в България вече е драматичен

  ГЕРБ не зависи от партийното финансиране, това е партия-държава и разполага с целия обществен ресурс, заяви евродепутатът от левицата

 • Понеделник, 07 Януари 2019 19:35
  "168 часа” зове за разстрел на симпатизантите на БСП

  Уважаема г-жо Гочева, къде ще Ви бъде удобно да се събере цялата БСП, за да я разстреляте?

 • Понеделник, 07 Януари 2019 19:35
  Васил Иванов се връща в Нова ТВ по лична покана от Домусчиев

  Ден след отстраняването на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, Нова ТВ обяви връщането на журналиста Васил Иванов в медията в "нов проект за журналистически разследвания".

  "От септември зрителите отново ще имат възможност да проследят как журналистът Васил Иванов разобличава престъпни схеми за корупция, кражби и измами. Той се завръща в медията с подписан авторски договор, след личната покана на собственика на „Адванс Медия Груп" Кирил Домусчиев. Към екипа на новия проект се присъединява и още един разследващ журналист - репортерът на NOVA и TrafficNews.bg Тина Ивайлова", се казва в съобщението на медията.

  Връщането на Васил Иванов в Нова ТВ се случва две години след напускането му по обвинение в "системно упражняване на цензура в работата му", напомня webcafe.bg.

  Иванов влезе в личен спор с тогавашния ръководител на новините в Нова ТВ Дарина Сарелска, като я обвини в спиране на конкретни негови разследвания за обществени поръчки срещу кметове. В опит да потвърди твърденията си, Васил Иванов даде обща пресконференция със Слави Трифонов, по време на която излъчи три телефонни записа със своите колеги Марин Николов и Антон Събев, и с члена на ръководството на Нова ТВ Силва Зурлева.

  В записите с Николов и Събев, Иванов настоява пред тях да потвърдят, че "ни забраниха да снимаме повече кметове и обществени поръчки". Двамата отговарят положително на въпросите му.

  Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

  Дарина Сарелска беше отстранена от поста си на директор "Новини" в медията през август, три месеца след скандала с Васил Иванов. Мотиви за решението тогава не бяха съобщени. Силва Зурлева (тогава член на борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп) пое временно отговорността за управлението на новините и актуалните предавания в телевизията.

  По същото време Васил Иванов се присъедини към Канал 3, където продължи да прави разследващи репортажи. Той е вторият кадър на телевизията, който прави преход към Нова в последните месеци. През април 2019 г. Миляна Велева беше назначена за директор "Новини и актуални предавания" на Нова ТВ.До този момент Велева заемаше същия пост в Канал 3, а до 2014 г. отговаряше за новините в TV7.

  Тина Ивайлова също е бивш кадър на Нова ТВ, където работеше до началото на 2019 г., преди да се присъедини към екипа на сайта "Трафик Нюз".

  "След нейното разследване за купуване на гласове на местните избори през 2015 година има задържани и осъдени. „Ало" измамници също се изправиха пред съда, след като Тина Ивайлова внедри екип на медията в престъпната мрежа. Един от последните случаи, по чийто следи тръгна, е за двама братя с луксозни автомобили, които само по документи са незрящи", се казва в съобщението на Нова ТВ по повод връщането на Иванов и Ивайлова.

  "И честит рожден ден, Бойко Борисов"

  Малко по-рано Миролюба Бенатова и Генка Шикерова публикуваха във Facebook съобщения за това, че напускат работата си в Нова ТВ.

  И двете споделиха новината за прекратяването на работните си отношения с медията със следния анонс "И честит рожден ден, Бойко Борисов", като са отбелязали публичния профил във FB на министър-председателя.

  На 13 юни Борисов навършва 60 години.

  Посланието на Бенатова и Шикерова не е придружено с допълнителни детайли от тяхна страна, но под статуса на Шикерова присъства следната размяна на реплики с Тихомир Безлов:

  източник: webcafe.bg

Оставете коментар