Събота, 22 Февруари 2020

Сряда, 09 Януари 2019 17:10

Очаква се нов хаос при пълната подмяна на касовите апарати

Сроковете са кратки, а фирмите трябва да променят изцяло начина си на работа, предупреждават от НАП

 

След хаоса с винетките се задава нова драма, която може да доведе до блокиране на работата на стотици хиляди фирми в страната – поредната смяна на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите. Вчера Националната агенция по приходите (НАП) предупреди търговците да побързат с подмяната. ИТ специалистите обаче твърдят, че дадените срокове са прекалено кратки и масово търговците няма да бъдат подготвени за тях, пише в. „Сега”.

Спорът идва на фона на продължаващите вече четвърти месец консултации между НАП и производителите и внедрителите на въпросния софтуер заради множеството неясноти в новите изисквания в наредбата за фискалните устройства.

"Сроковете са изпълними, ако не се чака последният момент. Важно е всеки търговец да се свърже с производителя на софтуера и да обсъдят техническите изисквания и необходимите промени", посъветва Пламен Димитров, заместник изпълнителен директор на НАП.

Регистрираните по ДДС търговци имат 80 дни да направят това, тъй като срокът е до 31 март. За фирмите без ДДС регистрация срокът е до края на юни 2019 г. За повечето от фирмите това означава да купят нови касови апарати, което ще коства на бизнеса най-малко 120 милиона лева.

Промените бяха направени през септември м.г. в наредбата за фискалните устройства, като преди това бяха приети и изменения в Закона за ДДС. Целта на финансовото министерство и НАП е да се спрат опитите за укриване на обороти и избягване на плащането на данъци чрез издаване на фиктивни касови бележки и избирателно отчитане на продажбите.

От 1 април тази година се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер за управление на продажбите, без те да са свързани помежду си. Освен това софтуерът не може да бъде използван от търговците, ако не е получил одобрение от НАП за съответствие с новите изисквания.

Въвеждат се и нови изисквания към касовите апарати - всяка бележка трябва да има отпечатан QR код и данните за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време, а не както сега - веднъж седмично или месечно. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове.

Още с появата на новите текстове експерти алармираха, че наредбата изобилства от непрецизно формулирани текстове, които могат да се тълкуват по различни начини. Въпреки обсъжданията и уверенията на НАП, че неясните текстове ще бъдат прецизирани, корекции в наредбата все още не са предложени.

Сроковете може да се окажат недостатъчни и за търговците, които ползват само касови апарати. Новите устройства, които печатат QR кодове и осигуряват онлайн връзка с НАП, липсваха на пазара до средата на декември. Според сметките на НАП трябва да бъдат подменени половината от около 300 хиляди работещи апарата, а останалите да бъдат надградени. Общите разходи за бизнеса са около 120 млн. лв., но може да се окажат далеч по-високи.

Какви още промени настъпват:

- Вече няма да е позволена практиката продажбите в магазините да се въвеждат в софтуера, а касовата бележка да се набира на ръка на касовия апарат. Двете системи ще трябва да са свързани и фискалното устройство ще издава касовата бележка автоматично. Така на практика ще се преустанови ползването на старите касови апарати и работата ще се извършва изцяло в режим "фискален принтер".

- Отпада и широко използваната практика за множество поръчки да се плаща накрая наведнъж и да се издава една обща фактура и една касова бележка за цялата сума. При еднократно плащане по много поръчки вече ще трябва да се печатат толкова касови бележки, колкото поръчки има.

 - При започване на продажба софтуерът ще генерира уникален номер, който ще се пази и ще се предоставя на НАП. Този номер ще се включва в касовата бележка и ще постъпва в реално време чрез дистанционна връзка в НАП.

- Друга новост е, че софтуерът трябва да осигурява одиторски профил на НАП, чрез който данъчните инспектори да влизат в базата данни на търговеца и да проследяват транзакциите му.

- Не се допуска тестване в търговския обект на нови софтуерни решения или нови версии на използваните софтуерни решения. Това се прави, защото преминаването от тестов в реален режим се използва за укриване на обороти и объркване на инспекторите на НАП при проверки. Занапред тестовете и обучението на персонала ще трябва да се извършват в контролирана среда извън търговския обект.

източник: в. "Сега", със съкращения

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар