Понеделник, 06 Юли 2020

Събота, 12 Януари 2019 14:45

Мощен взрив на газ в центъра на Париж с жертви, ранени и разрушения

След експлозията са ранени 36 души, от които 12 са в критично състояние

Голяма експлозия избухна в пекарна в центъра на Париж в събота. Има много пострадали, нанесени са огромни щети на околните сгради, предават световните агенции. Взривът е избухнал около 9 часа сутринта (10 часа българско време) в оживения 9-ти район на града. 

"В резултат на трагичната експлозия четирима души загинаха: двама пожарникари и двама цивилни. 10 души са в критично състояние, един от тях е пожарникар", е съобщил вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Френският телевизионен канал Franctvinfo уточнява, че първо е избухнал пожар в затворената в съботния ден пекарна и след като пожарникарите са пристигнали на място да овладеят пожара, е избухнал взрив. Улица „Тревизо“ е затворена , а на мястото на инцидента са изпратени повече от 200 пожарникари и 100 полицаи. Ранените са били евакуирани в началото в близък хотел. 

На мястото са пристигнали премиерът на страната Едуард Филип, вътрешният министър Кристоф Кастанер и кметът Ан Идалго. 

Експлозията е била много мощна - помещенията на пекарната, разположени на първия етаж на четириетажна сграда, са напълно унищожени. Във всички най-близки сгради е унищожена цялата дограма. Аварийните служби провеждат евакуация от съседни сгради. 

Създадена е обширна зона за сигурност, по-голямата част от улицата е блокирана. Въпреки усилията на спасителите пожарът продължава. 

Изображенията, публикувани в социалната мрежа „Туитър“, показват отломки, покриващи улицата, долната част на сградата е опушена и огънят продължава да гори. 

Взривът е избухнал на улица "Тревизо". След експлозията, нанесла на околностите значителни материални щети, на мястото са пристигнали много пожарникари с техника и линейки. 

„Ситуацията е под контрол”, увери френският вътрешен министър Кристоф Кастанер. По думите му над 200 пожарникари участват в операцията след инцидента. 

Очевидец, отседнал в хотел близо до мястото на експлозията, заяви, че е видял как пламва огромен пожар в сградата, където е избухнал взривът. „Навсякъде имаше счупени стъкла, витрините и прозорците до четвъртия етаж бяха разрушени”, разказа 38-годишният мъж. Той допълни, че жена е викала за помощ от първия етаж на сградата. 

Два хеликоптера се приземиха на близкия площад, за да евакуира пострадалите. 

източник: Епицентър

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар