Понеделник, 17 Юни 2019
Събота, 12 Януари 2019 14:45

Мощен взрив на газ в центъра на Париж с жертви, ранени и разрушения

След експлозията са ранени 36 души, от които 12 са в критично състояние

Голяма експлозия избухна в пекарна в центъра на Париж в събота. Има много пострадали, нанесени са огромни щети на околните сгради, предават световните агенции. Взривът е избухнал около 9 часа сутринта (10 часа българско време) в оживения 9-ти район на града. 

"В резултат на трагичната експлозия четирима души загинаха: двама пожарникари и двама цивилни. 10 души са в критично състояние, един от тях е пожарникар", е съобщил вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Френският телевизионен канал Franctvinfo уточнява, че първо е избухнал пожар в затворената в съботния ден пекарна и след като пожарникарите са пристигнали на място да овладеят пожара, е избухнал взрив. Улица „Тревизо“ е затворена , а на мястото на инцидента са изпратени повече от 200 пожарникари и 100 полицаи. Ранените са били евакуирани в началото в близък хотел. 

На мястото са пристигнали премиерът на страната Едуард Филип, вътрешният министър Кристоф Кастанер и кметът Ан Идалго. 

Експлозията е била много мощна - помещенията на пекарната, разположени на първия етаж на четириетажна сграда, са напълно унищожени. Във всички най-близки сгради е унищожена цялата дограма. Аварийните служби провеждат евакуация от съседни сгради. 

Създадена е обширна зона за сигурност, по-голямата част от улицата е блокирана. Въпреки усилията на спасителите пожарът продължава. 

Изображенията, публикувани в социалната мрежа „Туитър“, показват отломки, покриващи улицата, долната част на сградата е опушена и огънят продължава да гори. 

Взривът е избухнал на улица "Тревизо". След експлозията, нанесла на околностите значителни материални щети, на мястото са пристигнали много пожарникари с техника и линейки. 

„Ситуацията е под контрол”, увери френският вътрешен министър Кристоф Кастанер. По думите му над 200 пожарникари участват в операцията след инцидента. 

Очевидец, отседнал в хотел близо до мястото на експлозията, заяви, че е видял как пламва огромен пожар в сградата, където е избухнал взривът. „Навсякъде имаше счупени стъкла, витрините и прозорците до четвъртия етаж бяха разрушени”, разказа 38-годишният мъж. Той допълни, че жена е викала за помощ от първия етаж на сградата. 

Два хеликоптера се приземиха на близкия площад, за да евакуира пострадалите. 

източник: Епицентър

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 12 Януари 2019 14:45
  "Нотр Дам" в Париж отваря врати след големия пожар

  Едва 20 души ще бъдат допуснати на месата, която ще отслужи архиепископът на Париж монсеньор Мишел Опти. Всички те ще носят каски заради собствената им сигурност

 • Събота, 12 Януари 2019 14:45
  Взрив в две жилищни сгради в Швеция, има ранени

  Задействани са сапьори на шведската полиция

 • Събота, 12 Януари 2019 14:45
  "Булгаргаз" е закупил 140 милиона куб. м. американски втечнен природен газ

  България е закупила за пръв път американски втечнен природен газ в САЩ в размер на 140 милиона кубически метра, след като "Булгаргаз" подписа сделка за доставка през второто и през третото тримесечие, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

  Синьото гориво е закупено от регистрираната в Холандия компания "Колмар", като през второто тримесечие ще бъдат доставени 90 милиона кубични метра втечнен природен газ, а през третото тримесечие - 50 милиона кубически метра.

  Закупените количества ще влязат в страната ни през обновения терминал за втечнен природен газ край гръцкия град Ревитуса и после през газопреносната система на нашата страна. Така "Булгаргаз" за втори път купува синьо гориво, различно от руското, по своите дългосрочни договори.

  "Корабът, превозващ втечнен природен газ от САЩ, е пристигнал на гръцкия терминал за втечнен природен газ край град Ревитуса", посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Това е още една стъпка към либерализиране на газовия пазар и ясен знак за диверсификация", допълни тя.

  Първата доставка в България на втечнен природен газ от САЩ е от американския производител Cheniere, а втората - от американското поделение на British Petroleum, посочи г-жа Петкова.

  „Тази доставка на практика е на цени, конкурентни, по-ниски от настоящите доставни цени. Доставчикът „Колмар“ депозира официално писмо до Министерство на енергетиката и до „Булгартрансгаз“ с ясно заявление за участие в пазара на природен газ на България, като предлага да бъде обсъдена възможността да бъдат проведени преговори и да бъде сключен договор за доставка на втечнен природен газ, който ще бъде в количества приблизително около 500 милиона кубични метра газ за 5 години“, отбеляза още министър Петкова.

  Количествата ще бъдат търгувани на бъдещата газова борса, обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов: „Нашата амбициозна цел, която сме си поставили, е борсата да започне да функционира от 1-ви октомври тази година, което води много напреднали преговори, включително и с Централноевропейската газова борса, и тези количества желанието на „Колмар“ е да ги търгува на борсовия сегмент. Цената ще бъде тази, която пазарът покаже, че е готов да понесе“.

  Част от закупените количества американски втечнен природен газ ще бъдат нагнетени в газохранилището в Чирен. Те ще са на по-ниски цени от постановените от регулатора 45 лева за мегаватчас. Това ще позволи от юли "Булгаргаз" да поиска, макар и символично, поевтиняване на цената на синьото гориво с 0,22%.

  Winbet - победата е емоция! (18+)

  Заедно с доставките от гръцката ДЕПА, договорени през април, газовото ни дружество ще спести 15 милиона лева, каза изпълнителният му директор Николай Павлов.

  Понастоящем нашата страна купува почти целия си природен газ от Русия.

  Предвижда се "Булгаргаз" да започне да получава и азербайджански газ през 182-километровия интерконектор с Гърция, който се очаква да бъде готов до края на 2020-а година и да бъде с първоначален годишен капацитет от три милиарда кубически метра.

  Говорителят на Европейската комисия Даниел Розариу определи днешната първа доставка на американски втечнен газ за България като „още един пример за Енергиен съюз в действие и за това, че правилата на ЕС осигуряват по-сигурна, устойчива и допустима енергия за всички европейци“.

  Розариу добавя, че европейският енергиен пазар е отворен за тези, които играят по европейските правила. „През юли 2018 година в съвместно изявление ЕС и САЩ се споразумяха да укрепят трансатлантическото сътрудничество по енергийните въпроси и да увеличат търговията с втечнен газ“, припомня Розариу.

  Всичко изглежда доста добре на първо четене, но все още не се знаят детайлите, подчерта в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ енергийният експерт Васко Начев:

  „Всяко действие, което е допринесло доставка на газ извън дългосрочния договор с „Газпром“, е добре дошло. Не се обявява точната цена, но тя със сигурност е по-ниска, т.е. това ще има положителен ефект върху било то икономика или директно върху участниците на газовия пазар, т.е. консуматорите на природен газ у нас“.

  Има обаче много въпросителни, а дяволът е в детайлите, отбеляза експертът и добави: „Все още е рано за бурни аплодисменти, но това е добра стъпка в посока на реална диверсификация, а не само на хартия“.

  Няма значение какъв е произходът на газа, важното е, че той ще влезе у нас на по-ниска цена, подчерта още енергийният експерт.

  Дългосрочният договор с руснаците е такъв, че ние до 2020 г. нямаме полезен ход за изменение, посочи Васко Начев и обясни: „Ние пропуснахме предишния шанс. Следващият е през 2020 г. Ако пак го пропуснем, отиваме на 2022 г. Хубаво е от днес да започнем да мислим в тази посока, ако искаме нещо да се промени. Смятайки газа през нефтените деривати, винаги ще бъдем в неизгодна ситуация. Нефтът трябва да е с цена под 50 долара, за да бъде изгодно, а няма никакви очаквания цената му да стигне такива нива“.

  източник: БНР

Оставете коментар