Петък, 22 Февруари 2019
Неделя, 13 Януари 2019 15:53

Полк. Стоянов опровергава твърденията на ген. Попов и Емил Христов за Ф-16

Стойността на 8 самолета Ф-16 без въоръжение ще е около 2,21 млрд. лв. Колко жалки са лъжите, а говорим за офицери, достойнсто, чест! Вървим уверено от Държава към Територия.

 

Главният секретар на президента и бивш ръководител на проекта за придобиване на нов многоцелеви боен самолет до януари 2017 г. полк. Димитър Стоянов опроверга във Фейсбук твърденията на ген. Константин Попов, че стойността на американските изтребители Ф-16 няма да надхвърли 2 млрд лева, както и твърдението на народния представител Емил Христов, че имало оферта за нови Ф-16, която ген. Радев, като командващ на ВВС е отхвърлил.

BIG5 публикува и двата текста на полк. Стоянов.

В отговор на ген. Константин Попов, че стойността на американските изтребители Ф-16 няма да надхвърли 2 млрд лева:

Г-н Попов оспори дадената от мен информация в отговор на зададен въпрос от Поли Златарева в предаването "Още от деня" по БНТ-1 на 11.01.2019 г. за стойността на Ф-16. Това, което казах е, че през 2012 е предоставена информация на МО, че стойността на 8 бр. самолети Ф-16 без въоръжение е над 2 млрд. лв. 

Фактите: ген. Попов, като командир на ВВС, се е запознал с Концепция за изграждане на отбранителни способности на 29.11.2012 г. На стр. 25 от Концепцията е записано, че цената на 8 (осем) бр.Ф-16 бл 50/52 без въоръжение е 1,3 млрд. $. (при курс 1$=1.6 лв., стойността е 2, 08 млрд. лв., при 1$=1.7лв., стойността на самолетите ще е 2,21 млрд. лв. без въоръжение). 

Ако сложим и въоръжението - 2,3 млрд. лв. за 8 бр. Ф-16 бл. 50/52. 

Г-н Попов каза, че нямало как стойността на 8 бр. Ф-16 бл. да надхвърли 2 млрд. лв. Да де - със или без ДДС?

Г-н Попов гласува на 05.06.2018 г. като председател на Комисията по отбрана в 44-тото НС "ЗА" приемане на Актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет" В т. 4.2 в ПИР е записано, че Ф-16 бл. 70 отговаря на задължителните основни изисквания!!!! 

Въпросът е: защо г-н Попов гласува за един манипулиран ПИР? 

Нима г-н Попов е забравил какво е написано в Концепцията (на която се е подписал) за цената на 8-те Ф-16 бл. 50/52? 

Нима не е знаел, че самолетите не могат да се доставят за 36 месеца, при условие, че поточната линия е спряна и тепърва ще се възстановяват производствени мощности?

Нима не е знаел, че няма отговори на RFI и по този начин нямаш предварителна информация?

Нима не е знаел, че към 05.06.2018 г. няма произведен Ф-16 бл. 70? 

В проекта е записано, че Ф-16 бл.70 отговаря на всички изисквания! Ако това не е откровена лъжа, какво е? Не ми говорете за "светлата" Ви процедура!

В отговор на твърдението на депутата Емил Христов, че имало оферта за нови Ф-16, която ген. Радев, като командващ на ВВС е отхвърлил:

Поредният опит за манипулация:

Г-н Емил Христов днес в предаването "Тази неделя" по БТВ излъга, че има оферта за нови Ф-16, която ген. Радев, като командващ на ВВС, е отхвърлил! Не се учудвайте, това е нивото на политиците от комисията, които провериха експертите. Ако има починал пациент, политиците ли ще извършат проверка за допуснати грешки и нередности от лекарите или специално назначена лекарска комисия? Когато г-н Емил Христов и отбор проверява авиационните експерти, комедията е на лице. Политици проверяват експерти - резултат комичен!

Фактите: Т. нар. "оферта" представлява една грама от 2 страници. Изпратена е в края на февруари 2017 г. и съдържа информация за проведен разговор с представител на фирма. По това време ген. Радев е президент на Републиката.

Грамата е от български посланик, а не от американското правителство, към когото е изпратено. Искането за оферта. Откога г-н Емил Христов счита българския посланик за част от американската администрация? Ако това са убежденията му - жалко!

В получения документ няма необходимата информация за оценка - въпроси, зададени на 200 стр., с отговор на две странички и то от наш посланик! Нека сега г-н Емил Христов да каже защо беше отхвърлена офертата на Ф-18 преди 3 месеца. По същата причина - няма налични реквизити за оферта!

В Проекта за инвестиционен разход (приет на 02.06.2016 г.) е записано, че възможните варианти за реализация на проекта са: 
* F-16 MLU от Португалия и САЩ, употребявани
*JAS 39 Gripen от Швеция, нови
* Eurofighter от Италия, втора употреба

Това е решило 43-тото Народно събрание! Къде фигурира в решението на НС нов Ф-16 и има ли право експертната комисия да нарушава решение на Народното събрание?

Колко жалки са лъжите, а говорим за офицери, достойнство, чест! Вървим уверено от Държава към Територия.

източник: фейсбук профил на полк. Димитър Стоянов

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 13 Януари 2019 15:53
  Президентът в Берн: В тукашния парламент приемат ли закони в 3 часа през нощта, ей така набързо?

  Когато отслабне контролът на гражданите върху политическия елит, той постепенно започва да обслужва своите, а не обществените интереси, подчерта Румен Радев

 • Неделя, 13 Януари 2019 15:53
  Управляващото мнозинство отхвърли президентското вето върху Закона за личните данни

  Срещу Закона се обявиха Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) и Съюзът на българските журналисти (СБЖ).

  Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. "За“ повторното приемане на промените в закона гласуваха 127 депутати, 1 беше "против“, а четирима се въздържаха. Народните представители от „БСП за България“ не участваха в дебата и не присъстваха в пленарна зала.

  Припомняме, че президентът Румен Радев атакува разпоредбите, които предизвикаха опасения, че журналисти могат да бъдат подлагани на натиск, ако не докажат, че са използвали неправомерно личните данни в свои разследвания. С ветото си държавният глава възрази срещу установените 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Формулираните 10 критерии, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация, счита президентът.

 • Неделя, 13 Януари 2019 15:53
  Президентът: Портретите на Левски висят в много кабинети като икони в запусната черква

  В остра политическа критика към управляващите превърна словото си пред паметника на Васил Левски в София президентът Румен Радев. 146-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата той обвърза с конкретни съвременни сюжети като изборните правила и външната политика на България.

Оставете коментар