Четвъртък, 23 Май 2019
Вторник, 15 Януари 2019 11:14

Спорният танкер BDIN (BADR) тръгнал към Одеса, но се върнал в Бургас

До момента няма обяснение за странния среднощен преход, но корабът вече бил в български води

Спорният танкер BDIN (ex. BADR) направи странен среднощен преход, съобщава специализираният морски сайт maritime.bg.

Около 18 часа в понеделник той е започнал да се движи в посока североизток.

Около 21 часа се е насочил в направление Одеса, Украйна, показвали данните на сайта Marinetrac.

В 23 часа корабът е направил рязък завой и е започнал да се връща към Бургас.

В 7.30 ч. тази сутрин танкерът вече се намирал на позиция на рейда пред Бургас по данни на сайта maritime.bg, според който и до момента нямало обяснение за това движение на кораба.

В момента плавателният съд е в българската акватория.

Скандалът с този танкер предизвика напрежение между България и Либия. Това стана след като корабът БАДР беше задържан от българските власти още през 2017 г. и предаден само няколко дни преди Новата 2019 г. във владение на българска фирма, която претендира, че либийската държава й дължи 10 милиона долара.

Собственик на танкера до осъществената публична продан и въвод във владение е била либийска държавна компания. Либийските власти обаче твърдят, че случилото се в пристанище Бургас са пиратски действия, и заплашиха, че ще задържат всеки български кораб в свои води.

Либийците твърдят, че завземането на танкера е станало с помощта на катери и служители на Гранична полиция и Морската администрация на България.

Българските власти в лицето на транспортния и външния министри наричат случая частно-правен и гражданско правен, пише в. "Сега".

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 15 Януари 2019 11:14
  Пилците се броят на есен, а корабите на 1 януари 2020

  Отворен остана въпросът: Готови ли са рафинериите, снабдителите на корабно гориво  и всички звена по веригата до  кораба и от там  до крайния получател на транспортирания продукт/услуга по море  за последствията от  глобалната промяна?

 • Вторник, 15 Януари 2019 11:14
  Циганозащитниците да поживеят в гетата, зоват войводи от ВМРО

  Не може едни да си плащат данъците и сметките, а други – не, категорични са те.

  Циганозащитниците трябва да бъдат пращани да живеят със "страдащите онеправдани" жители на гетата. Те нямат място в Брюксел! Политиката на т.нар. "зелени" е пагубна за устоите и ценностите на ЕС, категорични са представителят в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и общинският съветник и председател на "Патриоти за София" в СОС Карлос Контрера.

  Позицията им идва в подкрепа на община Бургас, която спря водата на част от циганския квартал "Комлука" заради неплатени сметки от над 100 хил. лв. Този напълно законен акт, обаче, беше използван от т.нар. правозащитници, които са сигнализирали Брюксел. И реакцията от там не закъсня в лицето на зелените в ЕП. Евродепутатът Ромео Франц написа писмо до администрацията на морския град. В писмото той казва, че хората в гетото "много страдали" заради спряната вода. Нямало как да се измият и изкъпят, а те силно искали да се освежат без пари. Освен това имали и малки деца, които оставали жадни.

 • Вторник, 15 Януари 2019 11:14
  Сметки за вода от 100 000 лв. получиха в Бургас

  Причината е в няколко нелегални водопровода в ромска махала

Оставете коментар