Понеделник, 27 Януари 2020
Сряда, 16 Януари 2019 14:46

Автобусните превозвачи излизат на безсрочен протест, ако проблемите им не бъдат решени до месец

Срокът, който е даден на държавата за решението на проблемите е 18 февруари. След това започват безсрочните протести

Автобусните превозвачи са в готовност за протест на 18 февруари, ако дотогава не стартира ефективна работа по спешно решаване на ключовите проблеми в транспортния сектор. Това съобщиха на пресконференция представители на няколко браншови организации, обединени в Конфедерация на автобусните превозвачи (КАП) - Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национален съюз на превозвачите, Корпорацията на автомобилните превозвачи в България, Българска федерация пътнически транспорт, Национален съюз на превозвачите Варна и Национално сдружение на автобусните превозвачи.

Председателят на КАП Магдалена Милтенова заяви, че проблемите в бранша не се решават от 10 години поради липса на воля от държавата. "Вече нямаме друг избор - или проблемите ни да бъдат решени, или да бъдат обявени безсрочни протести", предупреди тя и подчерта, че браншът е обединен.

По данни на КАП, около 3000 8-местни автобуса извършват нелегални превози в страната и по този начин нанасят щети за държавния бюджет в размер на около 300 млн. лв. годишно, а вредите за легалните превозвачи и за сигурността на пътниците са практически неизмерими. За това многократно са сигнализирани компетентните институции, предлагани са и серия от мерки за справяне с проблема, но реални действия липсват.

Освен от нелоялна конкуренция, представителите на автобусния бранш страдат и от некоректни действия на местните администрации при управлението на общинските транспортни схеми, вкл. възлагането на обществени поръчки за превоз на пътници, където целият оперативен риск е за сметка на превозвачите. Въвеждането на ТОЛ такси допълнително ще постави автобусните превозвачи пред финансови проблеми, тъй като този разход ще натовари цената на билетите, която обаче е фиксирана в договорите с възложителите и не може да бъде променяна. В тази връзка КАП предлага за автобусните превози да важи само винетната система, но не и ТОЛ системата. „Всяка година получаваме 50% от сумите, които ни се полагат по линия на субсидиите и компенсациите. На нашите дружества не пише „социално подпомагане“, а пише „търговско дружество“. Абсурдно е оперативният риск да се прехвърля на превозвача“, каза в допълнение Магдалена Милтенова, председател на КАП.

„За да извършваме дейността си, реално разходваме 60% от стойността на билета за държавни такси, лицензи, ДДС и данъци, застраховки, задължителни обучения на водачи, медицински контрол, наеми на автогари, видеорегистратори, колани и т.н. Сега и ТОЛ такси“, каза от своя страна Ивайло Константинов, председател на НСАП. „Не сме толкова наивни, че да очакваме, че в рамките на месец ще се променят закони и наредби. В рамките на този един месец очакваме ясно заявено намерение за започване на работа по проблемите. Решението на проблемите не предполага усилия в продължения на години – необходимо е много по-кратко време, в рамките на няколко месеца“, допълни Константинов.

Според председателя на НСАПБ Петър Захариев, транспортите схеми (национални, областни и общински) са абсурдни – в един и същи час има по няколко автобуса. „Това струпване на автобуси в близки часове фактически съсипва бизнеса, пътуват ограничен брой пътници и превозвачите са принудени да преминават към маломестни автобуси, които не могат да гарантират необходимия комфорт на пътниците“.

Две-трети от автобусните фирми през последните 10-15 години са отпаднали от пазара, а много населени места са откъснати от общинските центрова, поради липса на обществен транспорт. Тези линии трябва да се субсидират 100% от държавата, категорични са представителите на КАП.

За готвения протест и за проблемите в бранша седемте организации са уведомили с официално писмо министър-председателя Бойко Борисов.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 16 Януари 2019 14:46
  Драгомир Стойнев: Това вече не е политическа криза, а системна криза

  ГЕРБ са готови на всичко, за да си изкарат докрай мандата, и заради това страдат хората, коментира зам.-председателят на ПГ на левицата

 • Сряда, 16 Януари 2019 14:46
  Стотици перничани протестират на жълтите павета, искат оставките на Борисов и министри (видео)

  Заради водната криза стотици жители на Перник излязоха на протест пред Министерски съвет и поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова.

  Хората скандират: „Оставка“ и „Искаме вода” и носят български знамена.

  Протестното шествие под надслов „Сурва от Перник” тръгна от площад "Александър Първи", стигнаха до Министерския съвет, но движението по булевард "Цар Освободител" остава затворено. Недоволните обявиха готовност да останат пред сградата до 22 часа тази вечер, за да бъде изпълнено искането им.

  Недоволството на живещите в миньорския град е подкрепено от жители на столицата, Сливен и Бобов дол. Хората от Бобов дол обявиха, че протестират и с искане горенето на отпадъци в местния ТЕЦ да бъде прекратено окончателно.

  Протестът е организиран от Инициативен комитет „Спаси Перник“. Посланието е "Вода за Перник, вода за България!". 

 • Сряда, 16 Януари 2019 14:46
  Жителите на Перник излизат на протест в София

  Водата в язовир „Студена”  ще стигне за не повече от 15 дни

Оставете коментар