Понеделник, 16 Септември 2019
Сряда, 16 Януари 2019 14:46

Автобусните превозвачи излизат на безсрочен протест, ако проблемите им не бъдат решени до месец

Срокът, който е даден на държавата за решението на проблемите е 18 февруари. След това започват безсрочните протести

Автобусните превозвачи са в готовност за протест на 18 февруари, ако дотогава не стартира ефективна работа по спешно решаване на ключовите проблеми в транспортния сектор. Това съобщиха на пресконференция представители на няколко браншови организации, обединени в Конфедерация на автобусните превозвачи (КАП) - Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национален съюз на превозвачите, Корпорацията на автомобилните превозвачи в България, Българска федерация пътнически транспорт, Национален съюз на превозвачите Варна и Национално сдружение на автобусните превозвачи.

Председателят на КАП Магдалена Милтенова заяви, че проблемите в бранша не се решават от 10 години поради липса на воля от държавата. "Вече нямаме друг избор - или проблемите ни да бъдат решени, или да бъдат обявени безсрочни протести", предупреди тя и подчерта, че браншът е обединен.

По данни на КАП, около 3000 8-местни автобуса извършват нелегални превози в страната и по този начин нанасят щети за държавния бюджет в размер на около 300 млн. лв. годишно, а вредите за легалните превозвачи и за сигурността на пътниците са практически неизмерими. За това многократно са сигнализирани компетентните институции, предлагани са и серия от мерки за справяне с проблема, но реални действия липсват.

Освен от нелоялна конкуренция, представителите на автобусния бранш страдат и от некоректни действия на местните администрации при управлението на общинските транспортни схеми, вкл. възлагането на обществени поръчки за превоз на пътници, където целият оперативен риск е за сметка на превозвачите. Въвеждането на ТОЛ такси допълнително ще постави автобусните превозвачи пред финансови проблеми, тъй като този разход ще натовари цената на билетите, която обаче е фиксирана в договорите с възложителите и не може да бъде променяна. В тази връзка КАП предлага за автобусните превози да важи само винетната система, но не и ТОЛ системата. „Всяка година получаваме 50% от сумите, които ни се полагат по линия на субсидиите и компенсациите. На нашите дружества не пише „социално подпомагане“, а пише „търговско дружество“. Абсурдно е оперативният риск да се прехвърля на превозвача“, каза в допълнение Магдалена Милтенова, председател на КАП.

„За да извършваме дейността си, реално разходваме 60% от стойността на билета за държавни такси, лицензи, ДДС и данъци, застраховки, задължителни обучения на водачи, медицински контрол, наеми на автогари, видеорегистратори, колани и т.н. Сега и ТОЛ такси“, каза от своя страна Ивайло Константинов, председател на НСАП. „Не сме толкова наивни, че да очакваме, че в рамките на месец ще се променят закони и наредби. В рамките на този един месец очакваме ясно заявено намерение за започване на работа по проблемите. Решението на проблемите не предполага усилия в продължения на години – необходимо е много по-кратко време, в рамките на няколко месеца“, допълни Константинов.

Според председателя на НСАПБ Петър Захариев, транспортите схеми (национални, областни и общински) са абсурдни – в един и същи час има по няколко автобуса. „Това струпване на автобуси в близки часове фактически съсипва бизнеса, пътуват ограничен брой пътници и превозвачите са принудени да преминават към маломестни автобуси, които не могат да гарантират необходимия комфорт на пътниците“.

Две-трети от автобусните фирми през последните 10-15 години са отпаднали от пазара, а много населени места са откъснати от общинските центрова, поради липса на обществен транспорт. Тези линии трябва да се субсидират 100% от държавата, категорични са представителите на КАП.

За готвения протест и за проблемите в бранша седемте организации са уведомили с официално писмо министър-председателя Бойко Борисов.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 16 Януари 2019 14:46
  Христо Проданов : Нашата цел е да променим порочния модел

  Недопустимо е министър-председателят да не знае, че парламентът не назначава директора на радиото, коментира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" по повод спирането на честотите на програма „Хоризонт” за първи път в историята на радиото

 • Сряда, 16 Януари 2019 14:46
  Ръководството на БНР: Великова не е свалена. Променен е графикът ѝ, защото призова за протест и изнесе лични данни

  Ръководството на Българското национално радио (БНР) изпрати до медиите официална позиция по скандала с взетия ресор и свалянето от микрофон на водещата Силвия Великова.

 • Сряда, 16 Януари 2019 14:46
  Журналистите излизат на протест пред БНР, заглушиха сигнала на "Хоризонт"

  Журналисти от много медии излизат днес на протест в защита на свободата на словото. Той ще е от 12 часа пред БНР.

  Вчера в радиото, което има репутацията на единствената свободна национална медия, бе сменен директорът на програма Хоризонт и скоростно бе взето абсурдното решение известната водеща и съдебен репортер Силвия Великова да бъде свалена от ефир и да й бъде отнет съдебния ресор. Снощи, след като се разбра, че журналистическата гилдия няма да допусне подобно посегателство над свободното слово, а колегите й излязоха с декларация в нейна защита, решението бе отменено.

  Въпреки уж позитивното решение, тази сутрин сигналът на програма Хоризонт е заглушен в цялата страна, съобщиха пред OFFNews колеги от сутрешния радио блок.

  Официалният мотив е "техническа профилактика" от 6 до 11 часа. От 6 до 10 часа в ефир е именно предаването на Силвия Великова, което днес се води от Диана Дончева.

   Предаването може да бъде чуто само по интернет. Тази сутрин гост в него бе и лидерът на БСП-София Калоян Паргов, който определи случващото се със Силвия Великова като посегателство срещу свободата на словото в България.

Оставете коментар