Сряда, 15 Юли 2020

Сряда, 23 Януари 2019 10:06

Президентът запазва висок престиж в обществото

Държавният глава е с високи нива на одобрение дори при симпатизантите на ГЕРБ, смята социологът Кънчо Стойчев

В края на втората година от мандата си Румен Радев има одобрение от 55% - можем да говорим за успех при рейтинга му. Това коментира пред радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев по повод две години от встъпването в длъжност на Радев като държавен глава. Анализаторът е категоричен, е президентът успява да запази много висок престиж в обществото. Това например не се случи с предшественика му Росен Плевнелиев.

В края на втората си година той имаше рейтинг около 30%, което означава, че повече от половината българи му нямат доверие, припомня Стойчев.

Въпреки че Румен Радев бележи спад в доверието от около 5% през последната година, рейтингът му е безспорен успех, смята още социологът. Той коментира усложнената среда на конфронтация между институциите. И въпреки критиките спрямо властта, Радев има над 40% доверие сред поддръжниците на ГЕРБ. Неодобрението му в тази група е около 37 на сто.

При симпатизантите на Патриотите президентът се ползва с още по-висок рейтинг - 50% одобрение срещу 38 неодобрение.

Според Кънчо Стойчев и през 2019 г. се очаква да се запазят високите нива на доверие в президентската институция. Същевременно не бива да забравяме, че обстановката в страната ще се изостря, защото сме в изборна година, ще имаме поне два пъти избори и това неминуемо във всяка една демократична система напряга вътрешната обстановка. А нашата вътрешна обстановка си е изострена по принцип, тъй като има доста сериозен сблъсък между двете основни политически партии, прогнозира социологът.

Стойчев смята, че въпреки предизборните сблъсъци, Румен Радев ще запази високите нива на одобрение и през 2019 година и то на фона на все по-ниско доверие в цялата политическа класа.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 23 Януари 2019 10:06
  Бойко Рашков: В прокуратурата е въведен двоен стандарт

  Влизaнeтo нa прoкурaтурaтa в прeзидeнтcтвoтo прeдизвикa мнoгo въпрocи - eдиният oт тях e зaщo трябвaшe дa ce вдигa шум. Шумoтeвицaтa у нac e “привилeгия” нa бългaрcкитe пoлитици. Чрeз нeя oтключвaт дoвeриe нa грaждaнитe към coбcтвeнитe cи дeйcтвия и oчaквaния в пocoкa eвeнтуaлни пoлитичecки cъбития.

 • Сряда, 23 Януари 2019 10:06
  Валери Симеонов: Не виждам сериозна причина и основания за сегашните протести

  Няма никакво съмнение в автентичността на записите на Васил Божков, които Прокуратурата предоставени вчера. Категоричен съм, че има директна връзка между събитията от вчера и Божков. Всяка вечер определени групички замерват полицаите. Агресията на протестите е дирижирана именно от Божков“, това заяви лидера на НФСБ Валери Симеонов.

 • Сряда, 23 Януари 2019 10:06
  Гешев: Радев подкрепи бегълците от правосъдието

  Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината, написа обвинител №1 в профила си в Twitter

Оставете коментар