Понеделник, 24 Юни 2019
Понеделник, 28 Януари 2019 17:16

Владислав Горанов: От 1 януари 2022 година в България ще може да се плаща в евро

Вече са избрани външните консултанти, които ще помогнат за провеждането на стрес - тестовете в шест банки

От 1 януари 2022 година в България ще може да се плаща в евро, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Той допълни, че е “умерен оптимист”, че през юли 2019 година можем да кандидатстваме за валутно обменния механизъм ERM II и да получим позитивен отговор от механизма, съобщава БНР.

Вече са избрани външните консултанти, които ще помогнат за провеждането на стрес - тестовете в шест банки. Те вече са избрани от ЕЦБ и по последна информация, засега процесът протича гладко.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 28 Януари 2019 17:16
  Горанов обикаля медиите, за да се самооневини за партийните субсидии

  Министърът знаел, че има "експерт, после има началник на отдел, директор на дирекция", но не знаел кой е в списъка на прокуратурата

 • Понеделник, 28 Януари 2019 17:16
  Проверяват експерти от финансовото министерство заради партийните субсидии. Горанов не знае дали и той е обект на проверката

  Според финансовия министър тълкуването на закона, довело до по-високите с над два лева субсидии на получен глас, е от 20 години.

   

  Министърът на финансите Владислав Горанов няма информация дали е част от проверката на прокуратурата за евентуални нередности с изплащането на партийните субсидии. "Не съм видял списък на прокуратурата. Не са ни канили, викали, призовавали още за обяснения. Ако прокуратурата ми изпрати призовка, за да дам показания, ще разберете", каза той пред журналисти.

  По думите му, обект на проверка са няколко експерти от Министерството на финансите. "Има конкретни имена на експерти. Ако се говори за тезата на прокуратурата, че има извършено престъпление, това тепърва ще се изследва", уточни финансовият министър.

  "Ако се говори за тезата на прокуратурата, че има извършено престъпление, това тепърва ще се изследва... Дори да допуснем, че тълкуванието на закона, което сме имали 20 години, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност. Разходите не ги е правила държавата, правили са ги партиите", уточни Горанов.

  Според него тълкуването на закона, довело до по-високите с над два лева субсидии на получен глас, е от 20 години.

  По повод разпореждането на прокуратурата до 30 дни Министерството на финансите да изготви механизъм за контрол на партийното финансиране и връщане на надвзетите пари, Горанов обясни, че и сега контролните механизми са работещи. „Има различно тълкувание как трябва да се прилага законът. Работим върху това, което е казала прокуратурата. Ще се опитаме още повече да подобрим контролните механизми", увери той.

 • Понеделник, 28 Януари 2019 17:16
  Горанов: България може да плати наведнъж изтребителите F- 16

  Каракачанов: Има възможност сумата да бъде свалена от първоначално предложената от САЩ

Оставете коментар