Четвъртък, 22 Август 2019
Понеделник, 28 Януари 2019 17:16

Владислав Горанов: От 1 януари 2022 година в България ще може да се плаща в евро

Вече са избрани външните консултанти, които ще помогнат за провеждането на стрес - тестовете в шест банки

От 1 януари 2022 година в България ще може да се плаща в евро, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Той допълни, че е “умерен оптимист”, че през юли 2019 година можем да кандидатстваме за валутно обменния механизъм ERM II и да получим позитивен отговор от механизма, съобщава БНР.

Вече са избрани външните консултанти, които ще помогнат за провеждането на стрес - тестовете в шест банки. Те вече са избрани от ЕЦБ и по последна информация, засега процесът протича гладко.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 28 Януари 2019 17:16
  Пак отсрочка за касовите апарати. Чак при третото отлагане Горанов разбрал, че сроковете били недостатъчни

  Финансовият министър Владислав Горанов подписа миналата седмица поредното, трето, отлагане на сроковете за смяна на софтуера към касовите апарати, въпреки заканите си, че няма да прави нови отстъпки. Министерството на финансите публикува поредните промени в Наредба Н-18 за касовите апарати. Регистрираните и нерегистрираните по ДДС фирми, които ползват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ще могат да работят по досегашния режим до 31 януари 2020 г. Според сегашните правила смяната трябваше да стане до 30 септември.

  Според мотивите към наредбата съществуващите софтуери са най-различни и изискват сложни технически решения, поради което съществуващите срокове са недостатъчни.

  За предстоящата подмяна на касовите апарати и софтуера към тях се разбра на 15 февруари 2018 г. след скандал в бюджетната комисия в парламента. Първоначално се предвиждаше тя да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Впоследствие срокът се отложи за 31 март 2019 г.

 • Понеделник, 28 Януари 2019 17:16
  Борисов пак тръгна с джипа, вози кмет и министър до "Шишеджам"

  Премиерът Бойко Борисов посети завода за стъкло на холдинга "Шишеджам" в Търговище. Той отново бе зад волана на джипа си, а в него бяха финансовият министър Владислав Горанов и кмета на Търговище Дарин Димитров.

 • Понеделник, 28 Януари 2019 17:16
  „Евробарометър“: 55% от българите вярват в ЕС, но само 20% подкрепят еврото

  В България 55% от гражданите вярват в ЕС, а заедно с Хърватия страната ни отчита най-ниския процент в подкрепа за еврото (20%)

Оставете коментар