Неделя, 31 Май 2020

Вторник, 29 Януари 2019 17:13

Горанов: Технически е почти невъзможно да влезем в еврозоната през 2022 година

Борисов за еврото: Възможно е банкери да излязат на протест

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е твърде оптимистично България да влезе в еврозоната през 2022-ра година. Ден по-рано самият той заяви, че от 1 януари 2022 година в България ще може да се плаща в евро. Днес Горанов уточни, че "технически почти е невъзможно".

"Вчера казах 2022 година, но не съм убеден, че ще успеем в рамките ѝ. Тези технологични причини, свързани с подготовката на конвергентния доклад на база на отчета за втората година от престоя ни в ERM. За мен в момента, в който бъдем допуснати, българският лев в ERM, нещата са по-скоро случили се", каза още Горанов, който участва в годишната среща на бизнеса с правителството, посветена на пътя на България към еврозоната и ефектите върху икономиката.

Въвеждането на еврото ще дисциплинира банките, заяви по време на срещата премиерът Бойко Борисов. Като позитиви министър-председателят посочи, че лихвите в страната ще спаднат. Най-важното обаче е, че няма да има друг случай като Корпоративна търговска банка, отбеляза Борисов:

"Убеден съм, че крадците, убеден съм, че тези, които им е хубаво да си ползват банките, да си финансират частния бизнес, безконтролно, ще бъдат много прости, ще заложат пари срещу нас, може и банкери да излязат на протест - всичко е възможно. Ние сме длъжни да направим правилните неща така, както би казал господин Прокопиев, па да става квот ще".

България ще се присъедини към еврозоната със същия обменен курс към еврото, какъвто е в момента фиксираният в закона, обяви гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

Той посочи, че въпросът за обменния курс е дискусионен в експертните среди, а има и опасения, че някои от старите държави- членки ще поискат промяна с цел да забавят присъединяването на България към еврозоната:

"За нас това е религиозен въпрос така, че няма нещо, което можем да кажем с по-голяма сигурност от това. Никаква промяна в паричен режим. Единствен изход от това, което имаме в момента като режим на фиксиран валутен курс ще бъде приемането на еврото", заяви Радев. Той потвърди, че работата по присъединяване на България към механизма, предхождащ еврозоната, върви добре. Резултатите от провежданите стрес - тестове в шест от банките ще бъдат ясни през юли.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 29 Януари 2019 17:13
  Борисов - Стокхолмски синдром в действие

  Велислава Дърева: Видяхме колко лесно вирусът на авторитаризма превзема пространства. Целият неолиберален модел се срина окончателно

 • Вторник, 29 Януари 2019 17:13
  Горанов обяснява как е контролирал събирането на данъци и такси в хазарта. БСП иска от финансовия министър уволнения заради несъбраните 700 млн. лв.

   След 4 000 проверки КХ и НАП не открили липсващите хазартни такси. „Шефът на комисията е лично Ваш избор. От НАП представителят е Ваш избор. Вие сте шеф на Управителния съвет на НАП, на ключовата агенция. Другите Вие ги подписвате. Или те са "калинки", или не знаят къде се намират. В опиянение са пет години", заяви проф. Гечев.

   

  Комисията по хазарта е утвърдила частично “нищожни” правила, по които са оперирали „Еврофутбол“, „Евробет“, „Ню Геймс“ и „Национална лотария“. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП проф. Румен Гечев.

  И четирите компании са свързани с бизнесмена Васил Божков. Заради неправилното формиране на държавни такси по хазартните игри компаниите имат образувани 8 акта и задължения за близо 700 милиона лева.

  В парламента финансовият министър се оправда с „допустими нарушения“, както и с това, че в момента се преценявало дали това нарушение е престъпление.

 • Вторник, 29 Януари 2019 17:13
  Румен Петков: Вече имаме гаранция, че Борисов ще е сам на терена вдясно

  ЕК продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията, подчерта лидерът на АБВ

   

Оставете коментар