Неделя, 18 Август 2019
Вторник, 29 Януари 2019 17:13

Горанов: Технически е почти невъзможно да влезем в еврозоната през 2022 година

Борисов за еврото: Възможно е банкери да излязат на протест

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е твърде оптимистично България да влезе в еврозоната през 2022-ра година. Ден по-рано самият той заяви, че от 1 януари 2022 година в България ще може да се плаща в евро. Днес Горанов уточни, че "технически почти е невъзможно".

"Вчера казах 2022 година, но не съм убеден, че ще успеем в рамките ѝ. Тези технологични причини, свързани с подготовката на конвергентния доклад на база на отчета за втората година от престоя ни в ERM. За мен в момента, в който бъдем допуснати, българският лев в ERM, нещата са по-скоро случили се", каза още Горанов, който участва в годишната среща на бизнеса с правителството, посветена на пътя на България към еврозоната и ефектите върху икономиката.

Въвеждането на еврото ще дисциплинира банките, заяви по време на срещата премиерът Бойко Борисов. Като позитиви министър-председателят посочи, че лихвите в страната ще спаднат. Най-важното обаче е, че няма да има друг случай като Корпоративна търговска банка, отбеляза Борисов:

"Убеден съм, че крадците, убеден съм, че тези, които им е хубаво да си ползват банките, да си финансират частния бизнес, безконтролно, ще бъдат много прости, ще заложат пари срещу нас, може и банкери да излязат на протест - всичко е възможно. Ние сме длъжни да направим правилните неща така, както би казал господин Прокопиев, па да става квот ще".

България ще се присъедини към еврозоната със същия обменен курс към еврото, какъвто е в момента фиксираният в закона, обяви гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

Той посочи, че въпросът за обменния курс е дискусионен в експертните среди, а има и опасения, че някои от старите държави- членки ще поискат промяна с цел да забавят присъединяването на България към еврозоната:

"За нас това е религиозен въпрос така, че няма нещо, което можем да кажем с по-голяма сигурност от това. Никаква промяна в паричен режим. Единствен изход от това, което имаме в момента като режим на фиксиран валутен курс ще бъде приемането на еврото", заяви Радев. Той потвърди, че работата по присъединяване на България към механизма, предхождащ еврозоната, върви добре. Резултатите от провежданите стрес - тестове в шест от банките ще бъдат ясни през юли.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 29 Януари 2019 17:13
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Вторник, 29 Януари 2019 17:13
  Борисов пак тръгна с джипа, вози кмет и министър до "Шишеджам"

  Премиерът Бойко Борисов посети завода за стъкло на холдинга "Шишеджам" в Търговище. Той отново бе зад волана на джипа си, а в него бяха финансовият министър Владислав Горанов и кмета на Търговище Дарин Димитров.

 • Вторник, 29 Януари 2019 17:13
  Протестиращите край Крушаре питат Борисов: Защо не е спрян дърводобивът заради АЧС

  Протестиращите при сливенското село Крушаре изпратиха отворено писмо, в което питат защо не е спрян дърводобивът като превантивна мярка срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Оставете коментар