Петък, 22 Февруари 2019
Четвъртък, 07 Февруари 2019 11:32

Крум Зарков: По закон съставът на ЦИК трябва да се смени, дебатът е абсурден

„Бяхме принудени да поемем тази инициатива, защото очевидно управляващите се ослушват", заяви депутатът от БСП

Пореден сблъсък между ГЕРБ и БСП – този път за Изборния кодекс. От БСП поискаха смяна на състава на ЦИК за предстоящите избори, а от ГЕРБ заявиха, че това няма да доведе до промяна в изборните резултати. Левицата вече внесе документи за стартиране на процедура за избор на нов състав.

„Този дебат е абсурден, тъй като според закона до 21 февруари ЦИК трябва да има избран нов състав, защото мандатът на настоящия изтича на 21 март. Няма какво да се разсъждава по въпроса”, коментира в студиото на bTV депутатът от БСП Крум Зарков.

„Бяхме принудени да поемем тази инициатива, защото очевидно управляващите се ослушват. Процедурата можеше да започне още декември месец. Сега да ни обясняват, че новата ЦИК няма да има време да влезе във функциите си е неадекватно твърдение”, каза още Зарков.

Той е на мнение, че има достатъчно време това да се случи. Според него ГЕРБ нарочно бави процедурата по незнайно какви причини.

„Идентифицирахме два големи проблема в изборния закон. Единият е свързан с избирателните списъци. Има разминаване за това колко хора живеят в страната и колко от тях имат право да гласуват”, коментира още депутатът от БСП.

Той допълни, че през декември група депутати от ГЕРБ внесоха ключови промени в Изборния кодекс без обаче да има обсъждания за това.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 07 Февруари 2019 11:32
  Мария Пиргова: Ако от БСП не се радикализират и не искат избори, става неясно защо стоят извън парламента

  Данаил Кирилов и Цветан Цветанов предизвикаха абсолютно ненужна буря за ГЕРБ и се обърнаха към търсенето на служебна победа. Интелигенцията в много отношения е в служба на чужди интереси, българският народ няма водач, а с политика се занимават хора, които нямат никакви умения и парламентът е на 8% доверие, коментира  политологът Мария Пиргова в обзора на деня на радио „Фокус“ „Това е България“.

 • Четвъртък, 07 Февруари 2019 11:32
  ДПС: Страната е в политическа криза! ГЕРБ се провали

  Карадайъ: Популистко-националистическото управление на страната е пълен провал, ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Нашата оценка е, че 10 години България не се управлява, а върви по инерция

 • Четвъртък, 07 Февруари 2019 11:32
  Караянчева: По правилник депутатите получават пари и без да работят

  Кореспонденцията с председателя на БСП Корнелия Нинова е в резултат на писмо на левия лидер до председателя на НС, в което се декларира, че депутатите от ПГ "БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от НС, отказват се от служебните автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. Социалистите няма да получават и възнагражденията си като депутати за времето, през което отсъстват от работа в парламента.

Оставете коментар