Неделя, 22 Септември 2019
Четвъртък, 07 Февруари 2019 13:38

Европейската комисия очаква стабилен икономически растеж от 3,6% в България

Според ЕК текущият модел на икономически растеж предполага относително слабо влияние от външни шокове, като очаква българският експорт да отбележи умерено възстановяване след слабостта му през 2018-а година

Европейската комисия прогнозира ускоряване на икономическия растеж в България през 2019-а година до 3,6% от 3,2% през миналата година, което би било малко под "есенната прогноза" за експанзия от 3,7 на сто. В същото време ЕК потвърди в своя "зимен доклад" очакванията си за стабилизиране на растежа на българския БВП на ниво от 3,6% през следващата година, съобщава БНР.

Според Комисията текущият модел на икономически растеж предполага относително слабо влияние от външни шокове, като очаква българският експорт да отбележи умерено възстановяване след слабостта му през 2018-а година, която беше в резултат на по-сдържано търсене от водещи търговки партньори на страната като ЕС и Турция.

В "зимния доклад" се отбелязва, че вътрешното потребление беше основен двигател за икономическия растеж в България през 2018-а година, като се очаква да остане такъв и през 2019-а и 2020-а година. ЕК обаче отбеляза, че рисковете за икономическата перспектива пред България сочат в посока надолу (за по-слаб от очакваното растеж) и са в резултат главно на възможно по-слабо търсене от основните експортни пазари на нашата страна.

Затягащият се трудов пазар в нашата страна и допълнителното увеличаване на заплатите в публичния сектор би трябвало да осигурят продължаваща подкрепа за частното потребление през настоящата година. Частните и държавните инвестиции също се очаква да останат силни, благодарение на ниско лихвеното развитие и на постъпващото от ЕС финансиране.

Комисия очаква забавяне на инфлацията от 2,6% през 2018-а до 2,0% през тази и до 1,8% през следващата година.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар