Неделя, 22 Септември 2019
Четвъртък, 07 Февруари 2019 15:19

Николай Банев остава окончателно в ареста. Бизнесменът готви две дела в Страсбург

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване

Бизнесменът Николай Банев остава в ареста, реши Апелативният специализиран съд. Преди четири месеца той и съпругата му бяха арестувани и обвинени в данъчни престъпления и пране на пари, съобщи bTV.

Според магистратите има опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление, въпреки че има чисто съдебно минало. Те изразиха опасение, че обвиняемият може да повлияе на свидетелите.

"Моят престой в ареста ще струва скъпо, защото подготвям две дела в Страсбург", каза Банев пред съда.

Той уточни, че причината за решението му са всички провалени бизнес сделки и понесени загуби. Съдът направи няколко пъти забележка на Николай Банев, който се смееше в залата с обяснението, че не може да слуша лъжи.

„Лично аз никога и никой не може да докаже, че съм взела един лев от тези предприятия”, каза майката на бизнесмена Мария Банева.

На въпрос защо нервите на сина й не издържаха в съдебната зала днес, тя отговори, че истината не е била защитена от Апелативния съд.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 г. Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 07 Февруари 2019 15:19
  ЕП се събира за първото си заседание в новия политически сезон

  Европейският парламент се събира в Страсбург за първото си заседание от новия политически сезон. Предвижда се във вторник евродепутатите да гласуват за назначаването на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка (ЕЦБ)

 • Четвъртък, 07 Февруари 2019 15:19
  Адвокатът на Николай Малинов: Задържан е за сплашване, образувано е досъдебно производство без доказателство

  Даниела Малинова е освободена тази сутрин от ареста, шефът на движение „Русофили“ е с мярка, изтичаща в 14 часа.

  Вчера беше извършен един политически арест за сплашване. Така определи пред BIG5 задържането за 24 ч. на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов и неговата съпруга Даниела адвокатът им Антон Сираков.

  Двамата са били задържани в дома им в присъствието на дъщерите им – на 12 и 18-годишна възраст. Според адв. Сираков Малинови неправомерно са били обискирани лично, тъй като разрешението за обиск е на дома, но не и на лицата в него. Даниела Малинова е освободена тази сутрин, а на Николай Малинов 24-часовата мярка изтича в 14 ч.

  По думите на адвоката им, те нямат повдигнати обвинения, а са задържани в качеството си на свидетели по досъдебно производство, образувано през месец юли по чл. 105, ал.1 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

  Срещу Малинови няма събрани доказателства, но и да има, те не могат да се запознаят с тях, тъй като в качеството си на призовани свидетели нямат това право, уточни пред BIG5 адв. Сираков.

 • Четвъртък, 07 Февруари 2019 15:19
  Арестуваха бившия главен редактор на ДУМА Юрий Борисов

  Навръх 9 септември, рано сутринта в дома си е бил арестуван бившият главен редактор на ДУМА Юрий Борисов, съобщи за вестника съпругата му журналистката Дора Чичкова.

Оставете коментар