Сряда, 03 Юни 2020

Понеделник, 11 Февруари 2019 12:51

Година условно и 1000 лева глоба за лекарка от ТЕЛК - Търговище, хваната с подкуп

Шефката на ТЕЛК-Ловеч остава за постоянно в ареста

Една година условно и глоба от 1000 лева е присъденото наказание на лекарката от Търговище, която бе хваната с подкуп. Това гласи днешното решение на Окръжния съд в Търговище след разгледаното дело по бързо производство.

В края на януари, обвиняемата д-р Русева, член на ТЕЛК-Търговище, е поискала от 66-годишен пациент 200 лева, за да определи по-висок процент нетрудоспособност.

Първоначално съдът определи година и шест месеца лишаване от свобода, но срокът на присъдата бе намален с една трета, тъй като делото се провежда по облекчена присъда.

Подсъдимата е лишена от правото да заема държавна длъжност във връзка с освидетелстването работоспособността на лица, като член или председател на ТЕЛК, както и да упражнява такава дейност, за срок от три години.

Присъдата може да бъде обжалвана в срок от 15 дни пред Апелативен съд-Варна.

В ареста с постоянна мярка за задържане остава и лекарка от ТЕЛК – Ловеч.

Апелативният съд във Велико Търново постанови по отношение на обвиняемите Донка Минкова от гр. Ловеч и Валентин Йотов от с. Дерманци най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, заради взимане на подкуп за издаване на фалшиви решения.

Съдът отхвърли исканията на защитата на двамата обвиняеми за определяне на по-леки мерки за неотклонение като неоснователни. Определенията на Апелативен съд - Велико Търново са окончателни и не подлежат на обжалване.

Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5000 лева. Рушветът за лекарите е бил, за да освидетелстват здрав пациент или да завишат процента инвалидност.

Изнудването е започвало от 200-300 лева и стигало до 1000 лева. Заловената лекарка е била с над 20 000 лева в джоба си, а посредникът – с 16 000 лева. А пациентите – десетки. Адресите са 17 на територията на цялата област. Участниците в схемата са били наблюдавани в продължение на една година.

Напомняме, че на фона на тези случаи ТЕЛК - София изпрати момче с прогресиращо и нелечимо генетично заболяване на работа. Според комисията, след навършване на пълнолетие, 19-годишният младеж изведнъж станал работоспособен, въпреки че през целия си живот е бил с инвалидност и чужда помощ.

Той страда от рядкото заболяване муковисцидоза, има затруднения в дишането, забавен растеж и тежки инфекции, като това са само част от симптомите на нелечимо генетично заболяване, което прогресивно уврежда всички органи.

Според изменение в наредбата от 2018 г., децата с муковисцидоза се оценяват със 100% нетрудоспособност. А процента при болните над 16-годишна възраст, е по преценка на комисията. Затова, с мотив, че моментното му състояние е добро, лекарите решават процентите на момчето да бъдат... 0 и то получава документ за пълна работоспособност.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар