Неделя, 20 Октомври 2019
Понеделник, 11 Февруари 2019 16:08

Работи се по посещение на руския премиер Дмитрий Медведев през март

Екатерина Захариева: За България е много важно да не бъде заобиколена от „Турски поток“

Българското правителство работи за това на 4-ти март т.г. да имаме посещение на министър-председателя на Русия Медведев в България. Това стана ясно участието на външния министър Екатерина Захариева в предаването на Беновска по Канал 3.

"Министерският съвет ще обяви това, когато стане факт по дипломатическите канали, "нека да стане по реда, така се прави във външната политика", посочи Захариева.

Външният министър подчерта, че за България е много важно да не бъде заобиколена от „Турски поток“. Екатерина Захариева подчерта, че е много важно всички проекти да се случват по европейските правила. До момента всичко, което се случва по въпроса за втората тръба, съответства на европейското законодателство и по-скоро "този газопровод ще заобиколи Украйна, а не нас", увери тя. Според вицепремиера правителството работи изключително целенасочено по газовия хъб „Балкан“, вече са приключили пазарните тестове.

По отношение евентуално посещение на президента Путин или премиера Медведев, Захариева съобщи, че се работи и Министерски съвет ще обяви, когато има реални резултати, тъй като към момента отговорът на посланик Макаров бил уклончив.

„Хипотетичната дата е 4-ти март, Вие не я потвърдихте, но не я и отрекохте, може ли още малко тогава, ще успеем ли наистина, предишната тема, за която говорихме, за газовите доставки и „Турски поток”, да постигнем някакъв резултат, който да бъде в интерес на България и не под диктата на Европа, така както Меркел постигна своето разрешение за „Северен поток”?”, попита водещата Илиана Беновска.

В отговор Екатерина Захариева обясни, че точно това прави правителството в момента - газов хъб „Балкан” е приоритетен проект и е получил финансиране. Тя подчерта, че когато България трябва да изрази различна позиция по някоя директива, тя го прави. Но не вижда и смисъл в това да сме контра на всичко, защото според нея имаме само ползи от членството в ЕС. „Понякога сме на различно мнение, случва се, но защото интересът на България го изисква, а не защото по-скоро някой друг ти е продиктувал в случая да си на различна от европейската позиция!”, категорична бе Захариева.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 16:08
  Екатерина Захариева е готова за „конструктивно сътрудничество“ с Русия

  Външната министърка на България в интервю за ТАСС е подчертала важността на открития и равнопоставен политически диалог между Русия и България

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 16:08
  Румен Петков: Расизмът в България е институализиран и вината е на правителството. Институциите със своето бездействие са основният фактор в налагането на омразата

  Да излезем и да кажем, че в България расизъм няма, би било несериозно, защото той е институализиран, основната вина за расистките скандали е в правителството. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция във връзка със създалото се напрежение след мача България – Англия.

  Румен Петков посочи, че основната вина е в институциите, защото със своето бездействие те са основният фактор в налагането на омразата.

  „Месец в английските средства за масова информация, английски спортни фактори, институции предупреждаваха, че в София на Стадион „Васил Левски“ ще има расистки ексцесии. Месеци наред беше нагнетявано това напрежение. Тази част от английския аспект на събитието на бива да бъде подминавана. Голямата част от английската агитка се държа естествено: дойдоха, изпонапиха се, сбиха се, един, за съжаление, почина. Цветът на кожата няма никакво значение, след като хулиганства и в неадекватно състояние, мястото му е в ареста. Аз не разбрах за арестувани англичани. Невзимането на мерки създава впечатление, че в България виждаме две категории във футбола: гостите, които могат да безчинстват и да правят, каквото искат и другите сме ние българите“, посочи Петков.

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 16:08
  Руски офицер: И турските военни, и кюрдските бойци прекратяват огъня, когато видят нашия флаг

  Сафар Сафаров е потвърдил информацията, че подразделения под командването на Москва са извършили първи патрул по улиците на града и неговите околности (ВИДЕО)

Оставете коментар