Събота, 20 Юли 2019
Понеделник, 11 Февруари 2019 16:08

Работи се по посещение на руския премиер Дмитрий Медведев през март

Екатерина Захариева: За България е много важно да не бъде заобиколена от „Турски поток“

Българското правителство работи за това на 4-ти март т.г. да имаме посещение на министър-председателя на Русия Медведев в България. Това стана ясно участието на външния министър Екатерина Захариева в предаването на Беновска по Канал 3.

"Министерският съвет ще обяви това, когато стане факт по дипломатическите канали, "нека да стане по реда, така се прави във външната политика", посочи Захариева.

Външният министър подчерта, че за България е много важно да не бъде заобиколена от „Турски поток“. Екатерина Захариева подчерта, че е много важно всички проекти да се случват по европейските правила. До момента всичко, което се случва по въпроса за втората тръба, съответства на европейското законодателство и по-скоро "този газопровод ще заобиколи Украйна, а не нас", увери тя. Според вицепремиера правителството работи изключително целенасочено по газовия хъб „Балкан“, вече са приключили пазарните тестове.

По отношение евентуално посещение на президента Путин или премиера Медведев, Захариева съобщи, че се работи и Министерски съвет ще обяви, когато има реални резултати, тъй като към момента отговорът на посланик Макаров бил уклончив.

„Хипотетичната дата е 4-ти март, Вие не я потвърдихте, но не я и отрекохте, може ли още малко тогава, ще успеем ли наистина, предишната тема, за която говорихме, за газовите доставки и „Турски поток”, да постигнем някакъв резултат, който да бъде в интерес на България и не под диктата на Европа, така както Меркел постигна своето разрешение за „Северен поток”?”, попита водещата Илиана Беновска.

В отговор Екатерина Захариева обясни, че точно това прави правителството в момента - газов хъб „Балкан” е приоритетен проект и е получил финансиране. Тя подчерта, че когато България трябва да изрази различна позиция по някоя директива, тя го прави. Но не вижда и смисъл в това да сме контра на всичко, защото според нея имаме само ползи от членството в ЕС. „Понякога сме на различно мнение, случва се, но защото интересът на България го изисква, а не защото по-скоро някой друг ти е продиктувал в случая да си на различна от европейската позиция!”, категорична бе Захариева.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 16:08
  ВАС забрани на "Булгартрансгаз" да преговаря с руския кандидат за "Турски поток" през България

  Със свое определение от 11 юли Върховният административен съд (ВАС) окончателно е забранил на държавната компания да подпише договор със свързаното с руската ТМК обединение "Газово развитие и разширение в България", докато не приключи окончателно спорът за отстраняването на саудитския консорциум "Аркад".

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 16:08
  Проф. Евгений Дайнов: Голямата беля на ГЕРБ е, че се краде в чудовищни количества

  Икономиката се задушава от създаването на картели и монополи, които не допускат конкуренция. Бойко Борисов иска да установи едноличен авторитарен режим върху обществото и икономиката, само че единственият начин това да стане, е той да въведе реално диктаторски режим, а не тази мека полудиктатура, която има в момента, а той няма нито желанието, нито ресурсите да въведе реална диктатура. Вечната драма на Бойко Борисов е, че конструира обществото така, че да бъде диктатура, но не може да я въведе, коментира политологът в интервю за радио „Фокус“

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 16:08
  Нинова: ГЕРБ превърнаха общините във феодални владения

  Нека всички, които искаме смяна на модела, се обединим, призова лидерът на БСП

Оставете коментар