Четвъртък, 22 Август 2019
Вторник, 12 Февруари 2019 11:19

Агресията срещу медици се засилва

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи започва кампания срещу нападенията над медицински лица

Агресията срещу „хората в бяло“ се засилва. Това каза пред журналисти Милка Василева, председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), цитирана от агенция "Фокус".

Милка Василева уточни, че има регистрирани 100 случая на проявена агресия над медицински екипи, основно в Спешната помощ, за последните 2 години. По думите й агресията срещу медиците е много болен въпрос за съсловието на професионалистите по здравни грижи и за медиците въобще.

„Той не е от вчера, не е от днес. Агресията срещу хората в бяло се засилва. Това ни провокира да направим едно проучване колко са професионалистите по здравни грижи и лекарите, които са пострадали от агресивни пациенти по време на изпълнение на своя служебен дълг. Заедно с БЛС през 2017 г. направихме анкета сред медицински лица и пациенти за причините, които пораждат агресивното поведение, за изискванията, които гражданите имат към нас. Разбира се, това беше анализирано, бяха проведени кръгли маси. Обществото беше запознато с всички проблеми, но проблемът остана. Агресията продължава да съществува. Ние винаги сме участвали във всички форуми на различни нива за справяне с агресията“, каза тя.

Василева попита кое е породило агресията в цялото общество и подчерта, че БАПЗ като съсловна организация са решили, че трябва да започнат кампания срещу агресията. „Ние искаме да убедим хората, че трябва да ни повярват и да не пристъпват към нас с агресия. Ние искаме да влезем и в ромските общности, за да им обясним, да им разясним системата на здравеопазване, защото установихме, че те нямат достатъчно грамотност по тези проблеми“, допълни още Василева.

Нападения над медици през последните години:

На 5 февруари 2019 г. 33-годишен мъж напада в Петрич фелдшер и шофьор на линейка заради отказ да дадат безплатни лекарства. Медиците отиват в циганската махала, за да помогнат на припаднала на погребение жена. Предписват ѝ успокоителни, но когато се качват на линейката, за да си тръгват, част от циганите искат лекарства, с каквито фелдшерът не разполага и това прераства в скандал. По случая е задържан служител в полската охрана на община Петрич, който временно е отстранен от длъжност до изясняване на обстоятелствата около инцидента.

На 2 февруари 2019 г. 35-годишен мъж е задържан за нападение на лекар в Сливен.

На 22 януари 2019 г. двама мъже и една жена - цигани, нападат медицински екип в Центъра по хемодиализа във МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Инцидентът става, след като екип на Реанимацията е повикан по спешност да реанимира възрастна жена в тежко състояние в резултат на диабет. Докато лекарите се опитват да спасят жената, близките нахлуват в Центъра по хемодиализа в болницата и започва да се саморазправят с медиците. Въпреки усилията на лекарите, възрастната пациентка умира, което ожесточава близките. На мястото са повикани охранители и екип на полицията, който извежда нападателите.

На 20 януари 2019 г. 35-годишна жена напада фелдшерка, докато преглежда детето ѝ. През нощта, след сигнал на телефон 112 в спешното отделение на болницата в Горна Оряховица е докарано 5-месечно бебе с вроден порок на сърцето и с висока температура. Заради сериозното му състояние, медиците преценяват, че трябва да бъде транспортирано в Детското отделение на Великотърновската болница. Майката нахълтва в лекарския кабинет и ударя дежурния фелдшер Армянова по лицето. След случая в Центъра за спешна помощ е назначена охрана.

На 18 декември 2018 г. 30-годишен мъж удря лекар от Спешна помощ в Горна Оряховица. Мъжът бил афектиран, защото тъстът му издъхнал след преглед в спешния център.

На 5 август 2018 г. мъж в нетрезво състояние напада лекар от Многопрофилната болница в Добрич. Инцидентът става в детското отделение на лечебното заведение, където след продължило няколко дни лечение у дома без подобрение е прието дете с хронично заболяване. При приема бащата напада дежурния лекар и се опитал да я удари. На инцидента присъства млад мъж, който предотвратява с намесата си възникването на по-тежки последици.

На 5 май 2018 г. лекар от Спешната помощ в Кърджали е нападнат в квартал „Боровец“. Медикът се отзовава на повикване за възрастна жена, но след пристигането му синът на болната проявява агресия и удря с юмрук в лицето 51-годишния медик, който пада по стълбите. Пострадалият е настанен в хирургичното отделение на местната болница, а извършителят е задържан.

На 27 януари 2018 г. лекар от общинската болница в Свищов е нападнат и пребит. Инцидентът става малко преди лекарят да застъпи за нощна смяна във вътрешното отделение на болницата. Медикът е нападнат от разгневени близки на пациент. Пострадалият е с контузии по лицето и с комоцио.

На 3 юли 2017 г. акушер-гинеколожка от болница „Шейново” е пребита на работното си място от баща, който настоява да получи плацентата на новороденото си бебе.

На 27 май 2017 г. фелдшер от центъра за Спешна помощ в Дулово е нападнат от роднини на починал пациент.

На 18 септември 2016 г. пациент пребива лекар и медицинска сестра в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. Мъжът е докаран с прорезна рана на лицето. Той е приет в лечебното заведение, а раната – обработена. В момента, в който идва време пострадалият да бъде освободен, той започва да буйства. Мъжът нанася удари на дежурния лекар и сестра. Сестрата е със счупен нос и с комоцио, а лекарят - с рани на главата и ръката.

На 18 май 2014 г. е пребит фелдшер от Центъра за спешна медицинска помощ във Враца - Галя Ярмин, по време на изпълнение на служебните си задължения. Екипът е извикан по сигнал за мъж в безпомощно състояние, който почива въпреки усилията на спешния екип. Близките на починалия пребиват служителката на Центъра за спешна медицинска помощ.

На 13 януари 2014 г. пребиват д-р Данаил Динков, завеждащ хирургическото отделение в МБАЛ – гр. Луковит. Лекарят преглежда 13-годишно момче и препоръчва операция, която да се състои на следващия ден. Роднините искат с момчето в болницата да остане придружител, но лекарят обяснява, че според заповед на началника на болницата, това е невъзможно и в последствие е нападнат от двама мъже на 17 и 34 години.

На 29 октомври 2013 г. по време на дежурството си в Спешна помощ-Шумен, фелдшерът Денчо Денев е нападнат от мъж, търсещ помощ за майка си. Вследствие на побоя Денев е със счупен нос.

На 01 септември 2013 г. е нападнат екип на „Спешна помощ” във Велинград. Вечерта постъпва сигнал за наличие на родилка в тежко състояние, намираща се в района на велинградския квартал „Асфалтова база”. На мястото пристига екип на „Спешна помощ”. Те са посрещнати от група афектирани мъже, в резултат на което на фелдшера и шофьора са нанесени удари, а предният капак на линейката е повреден.

На 17 юли 2013 г. д-р Пламен Петров от Враца сигнализира, че е пребит от полицаи. Медикът има наранявания по гърба и оток по едната ръка. Обяснението на полицаите е, че лекарят не ги допуска в сградата, където са изпратени по сигнал.

На 7 юни 2013 г. екип на „Спешна помощ” в Брацигово е нападнат от агресивен мъж. Впоследствие той чупи входната врата на филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в града. Няма пострадали хора.

На 28 май 2013 г. е регистрирано нападение над екип на "Бърза помощ" в Кюстендил. Инцидентът е става след пожар в складовото помещение на дискотеката.

На 24 май 2013 г. в София лекарите от Спешна помощ са нападнати и пребити при посещение на адрес в кв. Овча купел - заради изпаднало в безпомощно състояние 15-годишно момиче вследствие употреба на алкохол.

На 1 май 2012 г. е пребит хирург, дежурен в приемния детски хирургичен кабинет в „Пирогов”. Лекарят е нападнат от майката, бабата и дядото на дете, за което има съмнение, че е ухапано от кърлеж.

На 26 октомври 2012 г. в Бургас лекарка, медицинска сестра и шофьор от Спешна помощ са нападнати от страна на приятели на загинал моторист.

На 27 май 2012 г. в Добрич абитуриент пребива началника на спешното отделение, причинявайки му травма на лявата скула и травма на лявата лакътна става.

На 9 април 2012 г. във Враца, брат на пострадала жена нанася удар на шофьор от Спешна помощ, причинявайки му фрактура на носа и комоцио.

На 6 април 2012 г. двама братя пребиват лекар в Пазарджик, афектирани от внезапната смърт на 63-годишната си майка. След направена аутопсия е установено, че причина за смъртта на жената е сърдечен блокаж.

На 30 декември 2011 г. лекари от „Спешна помощ” – Русе са нападнати, докато оказват първа помощ на пострадали в тежка катастрофа в село Малко Враново. Медицинският екип заварва на мястото на инцидента тълпа роми, които започват да обиждат и дърпат лекарите.

На 13 декември 2011 г. в Спешна помощ-Стара Загора група роми пребиват лекар и фелдшер.

На 18 ноември 2009 г. лекар от Отделението по анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ–Враца получава тежки травми, след като побой от страна на близък на починал през нощта младеж от с. Девене.

На 21 март през 2009 г. по време на дежурство във филиал на Спешна помощ в гр. Велинград, фелдшерът Васил Навяков, след установяване смъртта на пациент, е пребит от сина на пациента. Вследствие нанесения побой, лекарят изпада в безсъзнание и е опериран.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар