Понеделник, 20 Януари 2020
Сряда, 13 Февруари 2019 16:52

Ясни са новите правила за газопроводите в Европейския съюз

Както вътрешните газопроводи на ЕС, така и тези от държави извън ЕС вече ще бъдат обхванати от правото на ЕС, включително правилата за конкуренцията

Нови правила, определящи ясна регулаторна рамка за експлоатация на газопроводи в рамките на ЕС и от държави извън ЕС, бяха предварително договорени между евродепутатите и държавите членки.

Обновяване на правилата на ЕС за пазара на газ бе неофициално договорено във вторник вечерта. Изменените правила ще обхващат както вътрешните газопроводи на ЕС, така и всички газопроводи от страни извън ЕС, влизащи в Съюза, създавайки правна яснота за съществуващата и новата газова инфраструктура, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.

Правилото, което постановява, че собствеността на газопреносната инфраструктура трябва да бъде отделена от тази на газта, вече се прилага за тръбопроводите в ЕС. С новото законодателство това би било приложимо за всички газопроводи в ЕС като общо правило, дори когато те произхождат от страни извън Европейския съюз, с възможност за дерогации за съществуващи газопроводи и изключения за нови.

Нови газопроводи от страни извън ЕС

Новите правила дават изключителна компетентност на ЕС, когато става въпрос за споразумения за нови газопроводи от държави извън ЕС. Държавата членка, в която се намира първата входна точка на газопровода, се консултира със съответната страна извън ЕС, преди да вземе решение за освобождаване, основано на правилата на ЕС. Комисията взема обвързващото решение дали да предостави освобождаването. Ако оценката на държавата членка се различава от тази на Комисията, върховенство ще има оценката на Комисията.

Комисията може също така да разреши на държава членка да започне преговори с държава извън ЕС, освен ако не прецени, че това е в противоречие с правото на ЕС или в ущърб на конкуренцията и сигурността на доставките. Преди да подпише такова споразумение, държавата членка уведомява Комисията за текста на споразумението и получава разрешение да го подпише.

Европейският парламент също така включи в текста разпоредба, че при никакви обстоятелства споразумение между държава членка и държава извън ЕС не води до забавяне на прилагането на тази директива. Държавите членки ще разполагат с девет месеца, за да приведат своето национално законодателство в съответствие с нея.

Съществуващи газопроводи от страни извън ЕС

По отношение на дерогации за съществуващи тръбопроводи (свързани с тръбопроводи на ЕС преди влизането в сила на настоящата директива) държавата членка, в която се намира първата входна точка на тръбопровода, може да се отклони от новите правила, при условие че тази дерогация не е в ущърб на конкуренцията в ЕС. Държавите членки могат да вземат решение за дерогация в рамките на една година след влизането в сила на директивата. Ако тръбопроводът е разположен на територията на повече от една държава членка, то първата се консултира с останалите, преди да предостави такава дерогация.

След като споразумението беше постигнато, докладчикът Йежи Бузек (ЕНП, Полша) заяви: „Много хора искаха тези преговори да се провалят, тъй като без това споразумение правилата на ЕС не биха били приложими за газопроводи от страни извън ЕС. С днешната сделка всички бъдещи газопроводи от страни извън ЕС, включително „Северен поток 2“, ще трябва да спазват правилата на ЕС. Това винаги е била основната цел на Европейския парламент и аз съм доволен, че днес това е потвърдено в споразумението със Съвета.“

Следващи стъпки

Постигнатото споразумение трябва да бъде одобрено от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и от пленарната зала на ЕП, а също така и от Съвета на ЕС. Директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официалния вестник на ЕС.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 13 Февруари 2019 16:52
  Германия потвърди за американския натиск с мита срещу Европа заради Иран

  Заплахата е отправена от служител на Държавния департамент на САЩ по време на видео разговор с колеги от Берлин, Париж и Лондон

   

 • Сряда, 13 Февруари 2019 16:52
  “Газпром”: България започна по-активно да строи газопроводи след критики от страна на Путин

  България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа, след като беше разкритикувана от страна на руския президент Владимир Путин, каза шефът на Газпром Алексей Милер, предаде ТАСС.

 • Сряда, 13 Февруари 2019 16:52
  Борисов на откриването на „Турски поток“. Очаква се среща с Путин, Ердоган и Дейвид Хейл. По-рано днес премиерът и американката посланичка откриха Стратегическия диалог България – САЩ

  Днешният 8 януари е особено наситен и важен ден за българския премиер Бойко Борисов. В рамките само на няколко часа той трябва да посрещне важна делегация от САЩ, водена от помощник-държавния секретар Дейвид Хейл, да открие първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ в София и да отлети за Истанбул за рязането на лентата на газопровода "Турски поток". В програмата на Борисов в Турция фигурират двустранни срещи с президента Ердоган и с руския президент Владимир Путин, който също ще присъства на откриването на "Турски поток", пише "Сега".

  Не е тайна, че ключова тема във всички тези събития ще е енергетиката, мястото на България в газовите доставки и в частност проекта "Турски поток". Газопроводът е трудна тема, защото Русия притиска България да завърши бързо частта от "Турски поток", която преминава през България и която премиерът Борисов настойчиво нарича "Балкански поток". През декември САЩ наложиха санкции на компаниите, участващи в двата големи европейски газови проекти - "Северен поток 2" и "Турски поток", което създава безпокойство за бъдещето на тръбата през България (тя се строи от саудитския консорциум "Аркад"). Това е и една от причините българският премиер да се опитва да разграничи българския участък от целия газопровод "Турски поток", като упорито го нарича "Балкански поток" (Унгария и Сърбия наричат трасетата на тяхна територия "Турски поток").  

  На практика на Бойко Борисов ще му се наложи в един и същи ден да уверява Путин и Ердоган, че българската отсечка за доставка на руски природен газ от Турция към Сърбия и Унгария се строи максимално бързо, а на пратениците на американския президент да обяснява, че по въпросната тръба ще тече не само руски, но и друг газ, и че България много разчита на вноса на американски втечнен газ.

Оставете коментар