Сряда, 19 Февруари 2020

Неделя, 17 Февруари 2019 14:39

Димитър Гърдев: България не трябва да позволява да бъде използвана за провокатор

Подготвя се нов санкционен списък точно в момент, когато България се опитва да си извоюва газова връзка

България не трябва да позволява бъде поставяна в ситуация да бъде провокатор или да бъде използвана като такъв за развиване на широко-мащабна кампания, която ще има отражение и върху енергийните ѝ интереси. Това каза днес пред БНР анализаторът Димитър Гърдев, коментирайки новата връзка по случая „Скрипал“ и България.

Вече се правят сравнения между отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев през 2015 г. и отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри в края на март 2018-а, обявено бе и разследване заедно с британските служби.

„Няма съмнение, че случаят „Скрипал“ и по-късно – намесата на предполагаем участник (в него) тук в България..., ще бъдат използвани в медиен план, а и в санкционен“, каза Гърдев в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Той обясни, че САЩ тази седмица са подготвяли нов санкционен списък към Руската федерация, като една от точките е случаят „Скрипал“. А по инициатива на Великобритания в Еврокомисията също се предлага нов санкционен списък за Русия, който обхваща и енергийни сделки в газовия и нефтения сектор.

Гърдев посочи, че това става в момент, когато България се опитва да си извоюва втори тур на един приключен проект – „Южен поток“, като се бори да има на територията ѝ газов хъб „Балкан“ и през нея да мине „Турски поток“.

Според анализатора всички наблюдават с огромен интерес какво се случва с „Турски поток“ – не само Турция, но и Гърция, която ни е конкурент за продължаването на проекта и дава активни заявки, че тръбата трябва да мине през нея.

Гърдев посочи, че премиерът Алексис Ципрас бе преди няколко седмици в Москва и предложи да финансира този проект през страната му, не иска чужда помощ. А миналата седмица бе и в Турция.

„Едно принципно пълномащабно и изключително обективно разследване (на отравянето на Емилиян Гебрев) може да ни постави в ситуация да няма съмнения, че участваме в някаква хибридна акция“, каза Гърдев. 

Той обаче подчерта, че „ако наистина има намеса и активни действия на Руската федерация срещу български гражданин, това трябва да бъде пресечено“.

Анализаторът посочи още, че повишеният интерес към България става и в момент на сериозни противопоставяния в момента между обединения Запад и Руската федерация.

„Мюнхенската конференция даде знак, че няма да има връщане назад от противопоставянето, денонсирането на договора за забрана на ракетите с малък и среден обсег ни поставя в директна нова спирала на въоръжаването в Европа с Руската федерация“, каза Гърдев. И посочи, че това сериозно безпокои големи държави като Германия и Франция, но те не са страна по договора между САЩ и Русия.

„Видяхме конференцията във Варшава, която даде сериозна насока на бъдещата американска политика към европейските ѝ съюзници. Те (САЩ) разделят Европа. Видяхме как Франция и Германия бойкотираха тази среща. На нея директно се заявява, че САЩ са готови да тръгнат на двустранни споразумения с отделни държави в Източна Европа“.

Според Гърдев в САЩ започват да става тенденция мисленето, че е по-изгодно да имат двустранни отношения, отколкото блоков съюз. А човекът, който е в основата на това в момента е съветник по националната сигурност -Джон Болтън.

„Вицепрезидентът Майк Пенс в този ред на мисли каза, че който иска да е с нас, трябва да приключи абсолютно всичко, дори икономически, с нашите противници“

Гърдев смята, че това е сложната геополитическа обстановка заставя България да не бъде просто свидетел, а да участва активно в тези процеси, без да не бъде слуга на никого.

„България е задължена да участва в тези процеси като самостоятелен играч, защото иначе интересът ѝ няма да бъде зачитан. Тя трябва да изгради нова система за сигурност, която да има изпреварваща информация, сериозна аналитична част какво ни предстои“, каза Гърдев.  

Според него затова трябва да бъде обърнато внимание на специални служби, включително външноразузнавателните, които бяха малко неглижирани, „защото във всеки годишен доклад виждаме едно и също – недофинансиране“.

„От миналата година те се ръководят от млади генерали, от ново поколение и затова трябва да бъдат чути и да им бъде дадена възможност да реформират тази дейност, която да даде възможност на българското ръководство да се ориентира бързо в процесите и да има адекватна позиция“, каза Димитър Гърдев пред БНР.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар