Вторник, 07 Юли 2020

Понеделник, 18 Февруари 2019 11:10

Влошило се е здравословното състояние на Сергей Скрипал

Захарова: Новината за здравето на Скрипал показва връзката между медиите и специалните служби

Здравословното състояние на бившия двоен агент Сергей Скрипал, който през март миналата година преживя опит за отравяне, се е влошило, съобщи британският вестник „Сънди Таймс“, цитиран от ТАСС.

Изданието, което се позовава на добре информиран източник от разузнаването, пише, че лекарите оказват медицинска помощ в дома му, но уточнява, че състоянието му не е критично. Същият източник обаче е дал да се разбере, че никой не може да прогнозира как ще се промени състоянието на Скрипал, защото информациите за дългосрочните последици от отравяне с нервно-паралитично вещество като „Новичок“ са оскъдни.

На 4 март 2018 г. британските власти съобщиха, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са открити на пейка в безсъзнание в английския град Солсбъри. По-късно бе обявено, че са били отровени с бойно отровно вещество „Новичок“, като за инцидента, от който те се възстановиха след седмици, Лондон обвини Москва. Кремъл категорично отрича връзка със случилото се.

Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова заяви, че публикацията в британските медии за влошеното състояние на бившия двоен агент Сергей Скрипал е пример за „контролирано изтичане” на информация. Това е „друго доказателство за връзката между британските специални служби и медиите”, написа тя във фейсбук профила си, цитирана от РИА Новости.

Междувременно голямо руско знаме бе окачено вчера на ремонтно скеле на катедралата в британския град Солсбъри. „Това е изключително глупава постъпка, която омаловажава личните трагедии и вредата, нанесена на града от миналогодишното безпрецедентно нападение с нервнопаралитично вещество в Солсбъри“, каза деканът на катедралата Никълъс Пападопулос.

Руското посолство в Лондон нарече окачването на знамето „провокация“ и „още един нескопосан опит да се свърже Русия с печалните събития, станали в Солсбъри през март миналата година.

Знамето беше свалено в неделя следобед.

източници: БНР и РИА Новости

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар