Неделя, 31 Май 2020

Сряда, 20 Февруари 2019 13:27

Путин: Русия няма да се връща към комунизма

Икономиката на Русия е в подем и отчита ръст от над 3% за изминалата година.

Русия не трябва да повтаря грешките от последните десетилетия и да чака да се върне комунизмът. Ние трябва да променим ситуацията към по-добро, не можем да чакаме. Това заяви по време на ежегодното си обръщение пред Федералното събрание (бел.ред. - двете камари на руския парламент) руският президент Русия Владимир Путин, съобщават световните медии.

Цялата реч (виж ТУК) на руският държавен глава продължи почти час и половина и в нея той акцентира върху някои от най-важните проблеми за страната.

Особено място в речта си Путин отдели на бедността и на условията за живот в Русия, обещавайки в рамките на тази година да подобри ситуацията в този план.

"През тази година руснаците трябва да усетят промени към по-добро. Благодарение на много години колективни усилия и резултатите, които постигнахме, сега ние можем да инвестираме огромни, най-малко за нашата страна, финансови ресурси в развитието на Русия. Никой не ни ги е дал, не сме ги заели, тези средства са създадени от милиони наши граждани. Тези средства трябва да бъдат използвани, за да се увеличи благосъстоянието на руските семейства", заяви Путин в речта си.

Според неговите планове до 2024 г. страната трябва постигне положителен нетен ръст на населението след преодоляване на настоящия спад, който е в резултат на огромните жертви през Втората световна война и икономически проблеми след разпадането на СССР.

За тази цел той предвиждат стимули за подпомагане на семействата с деца чрез директни финансови помощи и чрез данъчни облекчения за многодетните семейства.

По думите на Путин има повод за оптимизъм по въпроса с бедността, тъй като макар през миналата година в Русия броят на хората живеещи в бедност да е бил около 19 млн. души, през 2000 г. те са били над 40 милиона.

Руският президент също така посочи, че икономиката на страната е в подем и отчита ръст от над 3% за изминалата година. Освен това за първи път златният и валутният резерв напълно покриват външния дълг.

По отношение развитието на икономиката Путин посочи четири приоритета в икономиката: ръст на производителността на труда, увеличаване на износа на нехранителни стоки, подобряване на бизнес климата и премахване на икономическите ограничения.

За разлика от речта на руския президент от миналата година, в тазгодишното му обръщение оръжията заемаха далеч по-малка роля. Въпреки това обаче той не пропусна да отбележи някои ключови акценти там. По думите му Русия е постигнала технологичен пробив в сферата на отбраната - постижение, за което младите специалисти са изиграли ключова роля.

Разработката на "Авангард" е толкова важна, колкото изпращането на първия спътник в космоса, сравни той и добави, че правителството се опитва да копира това, което направи със съвременните стратегически оръжия в гражданската сфера като генетика и изкуствен интелект.

Групите от спътници трябва да се увеличат, поиска Владимир Путин.

Руският лидер отбеляза, че първите резултати от изпълнението на националните проекти трябва да бъдат обобщени през 2020 г.

ВИДЕО

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар