Петък, 19 Април 2019
Четвъртък, 21 Февруари 2019 09:55

ЕК вдига размера на глобите за България

През 2017 г. Европейската комисия е започнала 29 наказателни процедури срещу България

България ще плаща по-високи глоби за неспазване на европейското законодателство, след като Европейската комисия смени начина на изчисляването им. Комисията може да предлага финансови санкции на Съда на ЕС, ако държава не прилага европейското законодателство, съобщава Dnes.bg.

Глобите са последния етап от наказателните процедури, които се състоят от две предупреждения и иск пред европейския съд. Ако магистратите отсъдят в полза на Брюксел, комисията предлага размера на финансовото наказание, което постановява съдът.

При изчисляването се вземат предвид три фактора - тежестта и продължителността на нарушението, размерът на икономиката и тежестта на съответната държава в европейските институции.

Сега Еврокомисията променя последната компонента от формулата, като вместо тежестта на страната при вземането на решенията в Съвета на ЕС, ще мери като институционална тежест броят на евродепутатите й. България има тежест от 10 гласа при вземането на решения в Съвета, които се равняват на 1,44% от общата сума на гласовете. В Европарламента обаче, тежестта й е 2,26 процента от 751-членния състав на парламента и ще нарасне до 2,41% след излизането на Великобритания.

Европейската комисия обясни, че е трябвало да смени методиката след решение на Съда на ЕС, като новите размери на глобите “няма да водят до неоснователни разлики между държавите членки”.

Сметките показват обаче, че най-големите и най-богатите членки на ЕС ще плащат по-малко, и най-вече Германия. Берлин разполага с 16,5% от гласовете в Съвета, но само 14% от евродепутатите. Тежестта на Франция в Съвета е 13%, а на евродепутатите й - 9,8%. След напускането на Великобритания, Париж ще увеличи представителството си с още 5-ма евродепутати и тежестта си на 11 на сто, но това отново ще е по-малко, отколкото плаща сега.

Испания, чиято тежест в Съвета е 9,2%, има 7,1% от депутатите в Европейския парламент, а след изборите те ще станат 8,4%.

Новите правила влизат в сила веднага след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. За България преизчисляване след излизането на Великобритания няма да се прави, тъй като броят на нейните евродепутати не се променя след Brexit.

През 2017 г. Комисията е започнала 716 нови наказателни процедури, 29 срещу България. Общият брой на отворените случаи е 1559. В крайната фаза на наказателните производства Комисията предлага глоби, ако въпреки решение на Съда на ЕС страната не прилага европейските директиви или пък не е информирала Брюксел, че вече го прави.

източник: dnes.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 09:55
  Данаил Кирилов се гордее със законите си

  Проблемът с имотните скандали не е законов, а морален, смята новият министър на правосъдието.

  "Малко ме шокира обръщението министър на правосъдието, но се налага да свикнем". Винаги съм се борил за качеството на законодателството, гордея се с приетите закони. Това обяви в интервю за предаването „Тази събота” на bTV новият министър на правосъдието Данаил Кирилов.

  След като беше избран вчера за министър, той беше атакуван от опозицията в парламента, която не подкрепи кандидатурата му, и от представители на десните формации именно за законодателната дейност. Христо Иванов от „Да, България” го обвини в прокарването на лобистки закони.

  „Министърът на правосъдието трябва да може да бъде гарант за върховенството на правото и пазител на конституционния ред. И като компетентност, и като морален инстинкт, и като доказана лична независимост. Данаил Кирилов е доказал, че е абсолютно предан на корупционния ред и подчинен на върховенството на Борисов и Цветанов. Безпрекословно прокара всяка законодателна перверзия, поискана от Сараите, Банкя или Къщата с буквите.

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 09:55
  МВР изгражда три бежански центъра за 3000 души

  В Малко Търново готвят протест

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 09:55
  Германия вече може да връща мигранти в бедните страни от ЕС

  Досега страната не е изселвала хора, на които им е отказано убежище в Унгария, Гърция и България

Оставете коментар