Неделя, 27 Септември 2020

Четвъртък, 21 Февруари 2019 13:57

Велислава Кръстева: ГЕРБ, без паника, моля

Няма договорка с ДПС, камо ли ултиматум, която да е обвързала едно ли друго гласуване в Народното събрание, категорична е депутатката

„ГЕРБ, без паника, моля!“, призова в ефира на радио „Фокус“ Велислава Кръстева – народен представител и член на Централния съвет на ДПС. Според нея от ГЕРБ не са изневерили на слабостите в своя характер, а премиерът Борисов е бил подведен от някои свои съветници.

„Намираме се в странна и бих казала – недобра ситуация. Със сигурност това не е ситуация, която ще спомогне за повишаване на доверието в Народното събрание – нещо, от което България и нашите институции имат огромна необходимост. В ДПС, верни на своя характер да бъдем последователни, да действаме осмислено, ние ще наблюдаваме това, което се случва в управляващото мнозинство, без да сме променили до този момент позицията си, която имахме последователно по отношение на измененията в Изборния кодекс, както и в становището ни по отношение на промяната в ЦИК“, каза още Кръстева.

Тя допълни, че решението на ДПС ще бъде решение на парламентарната група и на ръководството на партията и уточни, че на този етап ДПС няма основание да променя позицията си.

Според Велислава Кръстева не е изненада, че във всяка криза една или друга политическа партия се опитва да си измие ръцете с ДПС. Тя потвърди, че при преговорите с ГЕРБ от ДПС са изразили позиция, засягаща няколко основни изменения в Изборния кодекс, между които увеличаването на прага на преференциалния вот и определи като много по-важно снемането на условието за уседналост, което да даде възможност на 2 милиона български граждани да упражнят правото си на глас.

„Обаче това наше предложение беше преодоляно със съвместно гласуване между БСП и ГЕРБ, забележете. И тук питам аз: имаше ли някаква задкулисна договорка между БСП и ГЕРБ - тези иначе непримирими противници – за това да отнемат правото на глас на 2 милиона български граждани зад граница и защо? Може би защото нито едните, нито другите разчитат на тяхната подкрепа. Може би защото тук те имат единомислие и съгласие, че това са 2 милиона гласа, от които те грубо казано няма да получат нищо или поне ще получат пренебрежимо малко. И защо когато БСП напуска Народното събрание с аргумента, че повишаването на прага, с който може да се избират преференциално кандидати за общински съветници, народни представители, европейски депутати е нарушаване на някакъв вид право? Защо те не бият високо тъпана за това, че е отнето правото на глас на 2 милиона български граждани и впрочем защо те гласуваха „за“ това да бъдат отнети тези 2 милиона гласа? Това е въпрос, който аз поставям и пред омбудсмана, призван да защитава правата на всички български граждани. Защото г-жа Манолова няма тази чувствителност за това, че 2 милиона български граждани няма да могат да гласуват и това стана, както казах вече, с гласовете едновременно на ГЕРБ и БСП“, каза депутатката от ДПС.

За Велислава Кръстева по предложените от ДПС промени в Изборния кодекс става дума за договорки между ГЕРБ и БСП и определи като озадачаваща липсата на гражданска и медийна активност по поставянето на въпросите за отпадане на уседналостта и възможността за агитация на език, различен от българския при условията на преводач.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар