Неделя, 25 Август 2019
Събота, 23 Февруари 2019 17:04

Васил Петев: Законът за личните данни е оскопяване на журналистическата професия

В България отдавна не говорим за политики и бъдеще, коментира журналистът като гост на „Бареков и Байрактаров без цензура”

В обзора на актуалните събития от седмицата журналистът Васил Петев очерта няколко акцента в предаването „Бареков и Байрактаров без цензура” по ТВ „Евроком”: неадекватното поведение на партия „Атака”, която стана член на Европейския алианс на консерваторите – АКРЕ, но не изпрати свой представител на форума; напускането на БСП на парламента и задаващите се избори, както и приемането на закона за личните данни, на който президентът Румен Радев бе наложил вето.

Напускането на БСП на Народното събрание Петев определи като напълно логичен и демократичен акт. Според него оттеглянето на БСП е стратегия, чрез който Бойко Борисов и ГЕРБ да бъдат свалени от власт. 

Проблемът според Васил Петев е, че в обществото не текат дебати за идеологията и наболелите обществени теми, а политиците занимават народа със самите себе си. Отдавна не говорим за политики и бъдеще, а коментираме популизма и лъжите на политиците, занимаваме се с дребнотемие, смята журналистът.

Той определи настоящата година като година на избори – европейски, местни и много вероятно – и предсрочни парламентарни. Петев подчерта, че парламентарни избори не са полезни за която и да е държава, но според него цялата симптоматика в обществения жвот очертава и предсрочни избори.

Живеем в сложна политическа обстановка, в която се предполага, че политическите сили трябва да имат по-адекватно поведение, а виждам точно обратното – говорят си кой е лъжец и ни занимават само с междуличностните си проблеми и последното, за което могат да се сетят, са хората. В бъдещето виждам само една огромна служба на НАП, която ни дебне отвсякъде, сподели Петев в студиото пред водещия Байрактаров.

Журналистът коментира и приетия Закон за личните данни, който пребори в пленарна зала ветото на президента Румен Радев. Това е осакатяване и скопяване на журналистическата професия, категоричен е Васил Петев. Според него законът поставя журналистите в такава позиция, че ако си свършат добре работата, то непременно трябва да бъдат съдени. Но се сблъскваме с парадокс - в същото време обаче, в предизборна обстановка, депутати на ГЕРБ възлагат на журналисти от регионални медии да ровят за нечисти дела при кметове от други партии. Като пример Петев даде средно голям балкански град, където с „тихата подкрепа” на депутата от ГЕРБ Искрен Михайлов и двама собственици на големи хотели в района, на младия репортер Христо Гешов от „Зов нюз” му се възлага материал предизборно: „Отивай, дръж кметицата! – А за какво? – Ти ще си намериш за какво”, - описва схемата на работа с медиите Петев.

"Уважаеми г-н разследващ журналист от „Зов нюз”, не става така", обърна се индиректно Петев, възмутен, че и политици, и медии се ровят за гнусотии, които някои наричат политика и изразяване на мнение чрез медиите, а реално е долнопробно и няма нищо общо с това, което се нарича политика и отразяващата я журналистика.

В тази връзка Петев и водещият Байрактаров очертаха още няколко парадокса. БСП създаде своя телевизия, която нарече „свободна” (БСТВ), а в същото време докато се гласуваше повторно скопяващия журналистиката и свободата на словото закон за личните данни, БСП остана извън парламента, вместо да защити мотивите за вето. Но има други собственици на медии, напомниха Петев и Байрактаров - Кирил Домусчиев на Нова ТВ и Валери Симеонов на СКАТ.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 23 Февруари 2019 17:04
  Бомбените заплахи към няколко летища и медии не могат да се определят като терористични, смятат експерти

  За изпращане на заплашителните съобщения са използвани интернет ресурси на доставчици извън територията на България

 • Събота, 23 Февруари 2019 17:04
  Мая Манолова: Близки до властта медии пускат фалшиви новини, пропагандната машина се опитва да ме сплаши

  Омбудсманът Мая Манолова и днес отказа да каже дали ще се кандидатира за кмет на София, но този път не отхвърли директно въпроса, а атакува управляващите, като заяви, че се опитват да я сплашат и дискредитират, защото очевидно някой се страхува дали тя ще го направи.

  Запитана какво би наклонило везните към едно такова решение, Манолова заяви пред БНТ: "Моята работа е да бъда посредник между тях и властите, когато обаче едната страна я няма, когато няма с кого да преговарям, очевидно, че моята посредническа роля няма как да бъде свършена. Все по-трудно ми е и да защитавам правата хората, виждате - хората са мачкани, уволнявани, властта продължава да ги лъже. Има опити да бъде блокирана моята работа като омбудсман, да ми се пречи да си върша работата. От друга страна впрягането на цялата пропагандна машина на властта, на всички приближени медии срещу това, което правя, показва страх, огромно притеснение, паника, някой е много притеснен дали аз няма да се кандидатирам за кмет на София. Опитът да ме вкарат във всякакви некадърни сценарии, да говорят от мое име, да разпространяват фейк новини медии и хора, близки до властта, това няма как да ме сплаши и притесни. Показала съм, че решенията ги вземам аз, не под натиск и ги вземам в интерес на гражданите, така че моето решението ще бъде изцяло продиктувано от интересите и очакванията на гражданите. Но след като в една държава омбудсманът, който трябва да защитава хората, е препятстван, атакуван, има опити да бъде сплашен, да бъде дискредитиран, какво остава за останалите граждани".

 • Събота, 23 Февруари 2019 17:04
  Ni hao, пич! Ние сме от България, трябва ни мощен сървър, искаме да качим държавата. Фактурата на Цвета Караянчева я пиши. Тя е от вашия край. Виетнамка е.

  В „Технополис“ в мола няма да стане, ама да кажем, че отидем в централата на „Хуауей“ в Шънджън, звъннем на вратата, отвари ни някакво малко китайче с цайси и математически изглед, а ние кажем:

Оставете коментар