Вторник, 18 Февруари 2020

Вторник, 26 Февруари 2019 10:13

Исторически ход: Нова конституция в Куба

Кубинците вече ще имат право на частна собственост

С огромно мнозинство кубинците приеха нова Конституция на страната. На референдум „за“ или „против“ новия основен закон 86,85% са гласували "за", 9% са били "против" и 4,5% са пуснали невалидни бюлетини. Избирателната активност е била 84,4%.

Новата конституция постановява, че еднопартийната социалистическа система в Куба е неотменима. Тя включва и мерки, насочени към умерени икономически и социални промени.

Според него, гражданите вече ще имат право на частна собственост. Има законови постановки още за чуждестранните инвестиции, малкия бизнес, интернет, правото на адвокат при арест и половото самоопределяне.

Реконструира се правителството, като вече ще има министър-председател и се въвежда ограничение на продължителността на мандата на президента.

Новата конституция предизвика големи дебати в Куба и в кубинската диаспора зад граница. Против се обявиха дисидентите и католическата църква, виждайки в нея продължение на делото на Фидел Кастро – нещо, което официалните власти не отричат, дори напротив – продължаването на социалистически път на Куба е основна политическа линия. Анализатори определят новата конституция като възможност президентът Мигел Диас-Канел да осъществи по-добра реформа в икономиката.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 26 Февруари 2019 10:13
  Швейцария организира референдум за забрана на хомофобията

  Жителите на Швейцария ще гласуват днес, за да решат дали да подкрепят мярка, която би направила незаконна дискриминацията на хората въз основа на тяхната сексуална ориентация

 • Вторник, 26 Февруари 2019 10:13
  Горанов: Има системна грешка в Конституцията, свързана с президента

  Финансовият министър разкритикува оттеглянето на доверието на президента към правителството и заяви, че не е съгласен държавният глава да може да назначава служебни правителства

 • Вторник, 26 Февруари 2019 10:13
  Боян Магдалинчев: Възможни са евентуални промени в Конституцията, но дано те се правят разумно

  Господин Магдалинчев, новата година започна и за ВСС. Вероятно и през 2020 г. пред състава на Съвета ще стоят редица важни кадрови въпроси за решаване. Вие обаче започнахте с решаването на един от "най-горещите" от тях – този за индексацията на възнагражденията на магистратите и служителите. Миналата седмица стана ясно, че увеличението няма да е еднакво за всички, стои на дневен ред обаче и въпросът за средствата за облекло. Има ли пари в бюджета за това перо и да очакваме ли забавяне, както в предходната година?

Оставете коментар