Четвъртък, 01 Октомври 2020

Вторник, 26 Февруари 2019 10:13

Исторически ход: Нова конституция в Куба

Кубинците вече ще имат право на частна собственост

С огромно мнозинство кубинците приеха нова Конституция на страната. На референдум „за“ или „против“ новия основен закон 86,85% са гласували "за", 9% са били "против" и 4,5% са пуснали невалидни бюлетини. Избирателната активност е била 84,4%.

Новата конституция постановява, че еднопартийната социалистическа система в Куба е неотменима. Тя включва и мерки, насочени към умерени икономически и социални промени.

Според него, гражданите вече ще имат право на частна собственост. Има законови постановки още за чуждестранните инвестиции, малкия бизнес, интернет, правото на адвокат при арест и половото самоопределяне.

Реконструира се правителството, като вече ще има министър-председател и се въвежда ограничение на продължителността на мандата на президента.

Новата конституция предизвика големи дебати в Куба и в кубинската диаспора зад граница. Против се обявиха дисидентите и католическата църква, виждайки в нея продължение на делото на Фидел Кастро – нещо, което официалните власти не отричат, дори напротив – продължаването на социалистически път на Куба е основна политическа линия. Анализатори определят новата конституция като възможност президентът Мигел Диас-Канел да осъществи по-добра реформа в икономиката.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар