Събота, 08 Август 2020

Сряда, 27 Февруари 2019 11:54

Драгомир Стойнев: Засега парламентаризма трябва да го защитаваме извън парламента

Крум Зарков: Вместо да е политическа сцена, този парламент се превръща в завеса.

"Два законопроекта - ето какво ще работи Народното събрание тази седмица по програма. Първият е Законопроект за ратифициране на Споразумение за преглед на многостепенното управление между МРРБ и ОИСР, с вносител Министерски съвет, а вторият – Законопроект за преброяване на земеделските стопанства". Това написа във Фейсбук зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

"Не подценявам двата документа, проблемът е, че те са единствените в дневния ред на законодателя. Другото е изслушване на министри и регулярни отчети на няколко институции. Исканията за изслушване са от страна на депутатите от мнозинството", пише още той.

Според него ще чуем чудесни неща за магистралите, за инвестициите, икономическия растеж и за лекарствената политика.

"Казвам това със съжаление. Като общество и като управленски потенциал загубихме Парламента - най-важния център за правене на политика и реформи, основния инструмент за промяна и напредък, гарант на това, че хората участват и контролират чрез избора си", споделя Стойнев.

Според него огромната празнота в дневния ред не е случайна – това е дневният ред на управлението, което иска да се задържи на власт, а не дневният ред на бизнеса, на иновациите, на образованието, на младите и амбициозни българи или на възрастните, болните и бедните. Той коментира, че този дневен ред не е от вчера – той отдавна се е изключен от реалността, а новото сега е, че се опитва да предреши и изборите чрез нови правила, които да гарантират възпроизвеждане на статуквото.

"Има обаче и още нещо ново - опозицията отказа да легитимира машинациите на ГЕРБ, като участва в дебати, които само симулират демократичен законодателен процес и напусна парламента. Към нас се отправят призиви- БСП да се върне обратно в Народното събрание. Да, но това може да стане, само ако мнозинството „освободи“ това Народното събрание от партийно-груповата хватка и се откаже от злоупотребите чрез законодателство. Засега парламентаризма трябва да го защитаваме извън парламента", заключва Драгомир Стойнев.

Крум Зарков: Взехме решението да излезем от парламента, след като станахме свидетели на издевателстване над парламентарната процедура

Във вторник в предаването "Плюс минус" по Нова ТВ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков също коментира излизането на опозицията от парламента и заяви: "Когато не сме в парламента, ние сме при хората".

Той обясни, че мотивите, с които президентът е наложил вето върху промените на Изборния кодекс, са тези, които от БСП са представили по време на дебатите. "Президентът направи това, което се очакваше от институцията - върна за преразглеждане изборните промени", коментира Зарков. Той уточни, че ветото на президента е частично и че са върнати за преразглеждане 18 разпоредби, сред които са преференциите и машинното гласуване.

"Дебатите по въпроса за Изборния кодекс са изчерпани - те се състояха преди 10 дни. Ние ги обсъждахме 26 часа", заяви Зарков. По думите му въпреки аргументите на БСП, ГЕРБ не са отстъпили от позициите си. "Исканията ни, които също включват начина на вземане на решения в изборните комисии, както и правото на обжалване пред ВАС, не бяха удовлетворени", коментира народният представител.

"Нямаха адектватно парламентарно поведение по време на гласуването. Ние взехме решението да излезем от парламента, след като станахме свидетели на издевателстване над парламентарната процедура", поясни Зарков. "Парламентът трябва да е сцената, на която се играе политическата игра. Вместо в сцена, този парламент се превръща в завеса", категоричен бе социалистът.

"Излизането на опозиционната партията от парламента е практика, която е позната. Ние не напускаме просто така. Преди десет дни събрахме Националния съвет на БСП и излязохме с декларация. Решихме, че напускаме парламента, докато не бъдат отменени скандалните промени в Изборния кодекс", обясни Зарков.

"Веднъж завинаги трябва да кажем, че царят е гол. Не може непрекъснато да се правим, че не виждаме какво става", заключи зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 27 Февруари 2019 11:54
  Корнелия Нинова с най-много номинации за председател на БСП

  Всички кандидати за председател на столетницата са проверени за наличие на необходимия за длъжността стаж

 • Сряда, 27 Февруари 2019 11:54
  Георги Гьоков: Корнелия Нинова е точният човек и на 12 септември ще гласувам за нея

  Отказвам номинацията и си правя отвод като кандидат за председател на БСП

 • Сряда, 27 Февруари 2019 11:54
  Президентът на гражданите

  Преди 4 години, в началото на август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на БСП за изборите за президент на ген. Румен Радев. Сред причините, които изтъкнахме наред с това, че е достоен офицер, и патриот, мъж на дълга и честта, беше и фактът, че той е ново лице на фона на изхабения български политически елит. Но най-важната причина бе надеждата, че Радев ще стане коректив на оформящата се автократична държава, която бавно и полека бе превземана от мутрите и мафията, за да служи на задкулисието, а не на народа.

Оставете коментар