Събота, 15 Август 2020

Сряда, 06 Март 2019 12:31

Руски издания коментират посещението на Медведев в България

Отзвукът от визитата на руския премиер в България отбелязва промяна в риториката на Борисов

София пожела прагматични отношения с Москва. Това е изгодно за Русия - така федерацията ще може да заобиколи газотранспортната система на Украйна, доставяйки газ в Европа от юг. Цената на това достига 1,4 милиарда евро, пише руският електронен в. "Правда".

След "продължителното захлаждане през последното десетилетие" България промени отношението си към Русия, пише изданието в коментар за приключилото вчера посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в София. "Правда" припомня подписан от министър-председателя Бойко Борисов доклад за състоянието на националната сигурност на България от 2016 г., според който действията на Москва "заплашват (. . .) единна, свободна и мирна Европа". "Миналата година обаче Борисов промени риториката си и извърши ред постъпки, достойни за уважение", отбелязва изданието и като пример посочва настоящите позиции по ключови енергийни проекти, плащането на задължения, свързани с АЕЦ "Белене", и позицията във връзка със случая "Скрипал".

Премиерът на България обеща освен това на среща с Владимир Путин, че ако Русия прекара през страната му тръба от "Турски поток", този път българите няма да отменят проекта в угода на европейската "диверсификация", напомня онлайн изданието.

"Правда" свързва "промените" в българското отношение към Русия с "избирането на "проруския" президент Румен Радев и засилването на националистическите нагласи в Европа", където ред европейски лидери "отстояват своите интереси".

"Стигна се до разбиране, че ако България не прехване сега газовия поток от украинската газотранспортна система, ще изгуби и сегашните налични обеми (сега се доставя газ през Украйна и България за Турция), също и възможността те да бъдат компенсирани, после и (шанса за) развитие в посока към европейски хъб (. . .) Прагматичният подход на София по принцип задоволява Кремъл, тъй като е необходимо в най-кратък срок да спрем газовия транзит през Украйна, за да не спонсорираме антируския, нацистки режим" в Киев, добавя руският електронен вестник.

"Правда" напомня и изявлението на Медведев в София, че Русия е готова да разгледа възможността за участие в строежа на АЕЦ "Белене". Руският премиер "обаче настоя ЕС да осигури гаранции по повод строежа на разклонение от "Турски поток" за България. Това също е прагматичен подход и трябва да бъде приветстван", заключава изданието.

Българските "силни леви обществени организации, които се наричат русофили, изведнъж получиха подкрепа в лицето на действащото правителство, съставено от техни довчерашни съперници - привърженици на Запада", коментира по повод посещението на Медведев руската телевизия "360 градуса" в едноименното онлайн издание. След срещата между двамата премиери нищо чудно да последва официално посещение на президента Путин в България.

Поне София много разчита на това. Защото последното му идване датира от 2008 г., а оттогава много неща се промениха не само в света, но и в отношенията между двете страни, се казва в коментара.

На руско-български туристически бизнес форум в София Дмитрий Медведев се пошегува с печатна грешка в подготвените за него материали - според тях потокът от български туристи във федерацията е нараснал на 56 милиона души, а не на 50 000, както е всъщност, пишат още изданията в Русия. "Желая ви да постигнете тези цифри от 50 милиона, които прочетох току-що", цитира "Взгляд" реплика на руския държавник. Медведев посочи, че през 2018 г. България е посрещнала над 500 000 руски туристи. Същевременно изтъкна, че за да увеличи посещаемостта, Русия трябва да обновява инфраструктурата си и да строи нови хотели, пише "Вечерняя Москва".

Електронното издание "Политроссия" описва работната вечеря на Медведев с Бойко Борисов и акцентира върху обсъдените проблеми в комуникациите между градовете и пристанищата на България и Русия. Медведев заяви, че това е доста важно направление, особено при положение че съседните страни също развиват морски и въздушни превози. Руският премиер подчерта: "който работи по-нестандартно, ще може да получи по-добри условия и повече туристи", допълва "Политроссия".

"Росийская газета" се спира върху вчерашната среща на Дмитрий Медведев с българския патриарх Неофит. След разговора двамата се отправиха към катедралата "Св. Александър Невски". Край входа на руския премиер бяха предложени свещи, но той не пожела да нарушава традицията и сам си купи от църковната лавка, разказва вестникът.

източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 06 Март 2019 12:31
  Танева: Такава суша България не помни, най-тежката година е за земеделския сектор

  Тази година е най-тежката за земеделския сектор заради сушата; такава суша България не помни. Това заяви в Кнежа министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

 • Сряда, 06 Март 2019 12:31
  Борисов: Отпускаме над 16 млн. лева за 160 училища, даваме 100 млн. и за студентите

  Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора, обясни министър-председателят

  Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов и публикува кратко видео от конферентното заседание на правителството.

  „Поехме и изпълняваме ангажимент си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България. За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лв.“, написа още премиерът.

  „Средствата са за реализирането на дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката“, обясни Борисов.

 • Сряда, 06 Март 2019 12:31
  Евростат: Половината млади българи живеят с родителите си

  През 2019 г. делът на младите хора на възраст 25-34 г., които живеят с родителите си, варира в страните членки на ЕС от под 10% в Дания (4%), Финландия (4,8%) и в Швеция (5,7%) до над половината в Словакия (56,4%), Гърция (57,8%) и Хърватия (62%).

Оставете коментар