Неделя, 27 Септември 2020

Сряда, 06 Март 2019 13:12

САЩ разширява военното си присъствие в Черно море

На Русия не се харесва нашето присъствие в Черно море, но това са международни води и нашите кораби трябва да ходят там, както и самолетите ни - да летят", отбелязва генерал Скапароти пред Сената на САЩ

Въоръжените сили на САЩ и на НАТО разширяват военното си присъствие в Черно море, потвърди днес главнокомандващият Обединените въоръжени сили на алианса в Европа американският генерал Къртис Скапароти, цитиран от ТАСС.

"Смятаме, че има такава необходимост. Разширихме мащабите на присъствието си в Черно море, както и нашите съюзници. НАТО в момента разполага с флот в Черно море", добави Скапароти, визирайки военните учения "Посейдон-19", започнали в петък в румънското пристанище Констанца.

Той напомнил, че на 1 март напусна Черно море ескадреният миноносец на САЩ "Доналд Кук", който се намираше там от 19 февруари. Това бе вторият за последните два месеца американски ескадрен миноносец-ракетоносец, навлязъл в Черно море, отбелязал генералът по време на слушания в комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ.

Според Скапароти Русия внимателно следи сигналите, подавани от САЩ и НАТО чрез изпращане на техни кораби в Черно море. "Откровено казано, на тях не се харесва нашето присъствие в Черно море, но това са международни води и нашите кораби трябва да ходят там, както и самолетите ни - да летят", отбелязва генералът, цитиран от ТАСС.

Според информация на Франс прес, генерал Скапароти иска и да засили отбраната на Украйна, изправена пред "агресивните действия" на Русия в Източна Украйна и в Черно море. Миналата година САЩ продадоха преносими противотанкови ракетни комплекси "Джавелин" на Украйна, както и други оръжия и боеприпаси.

Пред американския Сенат генерал Скапароти е заявил: "Трябва да се помисли и за Керченския проток и може би да се предвиди също морска отбрана в бъдеще", визирайки задържането на украински бойни кораби от Русия в Азовско море в края на миналата година.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 06 Март 2019 13:12
  СЗО: Жертвите на COVID-19 могат да достигнат 2 милиона преди ваксината

  Общият брой на починалите от коронавирус вече наближава един милион души

  Броят на смъртните случаи от коронавирус може да достигне два милиона, преди успешна ваксина да влезе в широка употреба. Това заяви високопоставен представител на Световната здравна организация, предаде „Ройтерс“, цитирано от Факти.

  „Освен ако всички не го направим, броят на смъртните случаи, за който говорите (два милиона души), е не само възможен, но, за съжаление, е твърде вероятен“, каза на брифинг Майк Райън, ръководител на програмата за извънредни ситуации на СЗО.

  Общият брой на починалите от коронавирус вече наближава един милион души. По данни на университета „Джонс Хопкинс“ към момента в света потвърдените случаи на заразяване с COVID-19 са над 32 476 000, а жертвите са над 987 000. Най-много са починалите в САЩ, Бразилия, Индия, Мексико и Великобритания.

 • Сряда, 06 Март 2019 13:12
  Газовата конкуренция между Русия и САЩ в Европа стана взривоопасна

  Гeрмaнcкият бизнec, зaинтeрecoвaн oт дocтaвкитe нa руcки гaз и имaщ гoлямo влияниe върху прaвитeлcтвoтo, иcкa дa ce зaбрaви иcтoриятa нa Нaвaлни кaтo лoш cън и прocтo дa ce oткупи

 • Сряда, 06 Март 2019 13:12
  Доналд Тръмп: Русия и Китай завиждат на САЩ за най-мощните оръжия

  Президентът Доналд Тръмп вярва, че САЩ имат „най-мощното оръжие на земята“, а Русия и Китай завиждат на това. Той заяви тази позиция в неделя в интервю за Fox News.

Оставете коментар