Сряда, 22 Януари 2020
Вторник, 12 Март 2019 13:26

Излезе дългоочакваният том. 4 на Дипломатическа енциклопедия

Съставител на единствената по рода си енциклопедия в областта на дипломацията и международните отношения е покойният вече дипломат от кариерата д-р Димитър Романов, главен редактор – ген. Любен Гоцев

След дълга пауза от излизането на първите три тома, на книжния пазар вече може да бъде открит и четвъртият – последен том от поредицата „Дипломатическа енциклопедия“, издадена от Университетско издателство „Паисий Хилендарски“ - Пловдив.

Личностите са двигателите на човешката история. Без някои техни действия тя би имала съвършено различен ход. Без някои техни прояви тя не би била толкова величава. Едни  са оставили трайна следа, пример за поколенията, а други са записали с кръв имената си, превръщайки се в символ на човешкото отрицание и омраза. Между всички тях обаче има нещо общо – те са творци на историята, добра или лоша, възхвалявана или заклеймявана.

Четвъртият том на енциклопедията съдържа над 1200 политически портрета – от създателя на първата „световна“ империя Саргон І до Путин, Тръмп, Меркел, настоящия български министър-председател и държавния ни глава. Сериозен принос е включването на биографични данни за сравнително по-малко познати дейци от Африка, Азия и Южна Америка.

В този том е включена и информация за над 200 династии, управлявали, а някои от тях – и все още управляващи голяма част от света. Читателят ще открие и крилати мисли и фрази, достигнали до нас през вековете. Настоящият том съдържа и специално подбрани тестове, чрез които могат да бъдат проверени знания по теми от всички томове на Дипломатическата енциклопедия.

 Изданието е предназначено да подпомага дейността на българските дипломатически агенти и на политическите дейци. То би представлявало интерес и за читателите, които са изкушени в темата.

Съставител на „Дипломатическа енциклопедия“ е покойният вече дипломат от кариерата д-р Димитър Романов, а върху съдържанието е работил сериозен авторски колектив под главната редакция на ген. Любен Гоцев: проф. д-р Александър Янков, проф. д-р Андрей Пантев, проф. д-р Евгени Александров, д-р Валентин Златев, д-р Кръстю Гергинов, д-р Румен Ралчев – Велик Приор на Велик Приорат България на Ордена на рицарите тамплиери от Йерусалим, Киряк Цонев и Галин Дурев.

снимка на корицата: Папа Йоан Павел Втори и д-р Димитър Романов (прием при доайена на дипломатическия корпус в чест на Папата, май 1987 г., Лусака, Замбия)

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 12 Март 2019 13:26
  За смелостта да пишеш свободно и да противопоставиш в един роман Никола Гешев и Майер Лански…

  Въпреки че навсякъде се говори как литературата и въобще книгите са изтикани в периферията на обществения интерес, последните години наистина се наблюдава зараждащ се процес на съществено възраждане и завидна свобода.

 • Вторник, 12 Март 2019 13:26
  Паси: Визитата на Борисов в САЩ е знак на благодарност за покупката на F16

  Да продадем на Тръмп Белене и да му предложим да снима филм в Бояна. Може да поискаме и да построи "Тръмп Тауър" и голф игрище в България, размечта се бившият външен министър

 • Вторник, 12 Март 2019 13:26
  Борисов прие посланик Херо Мустафа и отчете: Със САЩ работим отлично в отбраната

  Министър-председателят Бойко Борисов прие в Министерски съвет извънредния и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

  Премиерът Борисов е поздравил Херо Мустафа за назначаването ѝ като посланик в София и е изразил увереност, че дипломатическите отношения между България и САЩ ще продължат да се развиват възходящо.

  България и САЩ са съюзници и стратегически партньори, а между нашите две страни е установен устойчив политически диалог на всички равнища, заяви Борисов по време на срещата.

  Той отбеляза отличното взаимодействие, което страните ни имат в областта на сигурността и отбраната - по двустранна линия и в рамките на НАТО. Премиерът посочи още, че както настоящата президентска администрация на САЩ, така и българското правителство отдава високо значение на изпълнението на ангажимента от Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. за увеличаване на разходите за отбрана.

Оставете коментар