Събота, 04 Април 2020

Сряда, 13 Март 2019 13:35

Фандъкова предлага 1150 лв. заплата за шофьорите в градския транспорт

Столичният кмет настоява и за по-малко часове извънреден труд

По-високи заплати от 1 април и по-малко часове извънреден труд за шофьорите от градския транспорт предлага столичният кмет Йорданка Фандъкова с извънреден доклад.

За промените, които ще се гласуват в четвъртък, се отделят 5,3 милиона от бюджета на общината.

„Във връзка със сериозния проблем с недостига на водачи в градския транспорт на София днес предлагам на общинския съвет извънреден доклад с извънредни мерки, с две цели: Първата, да задържим водачите в градския транспорт. И втората – да привлечем нови шофьори“, посочва в доклада си Йорданка Фандъкова.

По данни на столичния кмет незаетите места в системата на градския транспорт за водачи са 251 от общо около 2000. В процентно изражение този недостиг е 13%.

По отношение часовете полаган труд - в „Столичен електротранспорт“ през януари е средно 28,7 часа, през февруари пада на 23 часа. В „Столичен автотранспорт“ – през януари положеният извънреден труд е средно 28,4 часа, а през февруари пада на 25,6 часа. Въпреки спада тези часове са над месечните норми, отбелязва Фандъкова.

Въз основа на проведените разговори с лидерите и представители на двата синдиката, както и с шофьори от почти всички депа, кметът на София предлага като единствено разумно и изпълнимо решение чувствителното увеличение на доходите на шофьорите и то веднага.

В момента водачите на автобуси получават между 940 лв. и 962 лв. според вида автобус.

Това ще е второто увеличение в рамките на годината, след като от 1 февруари се увеличиха заплатите на всички служители на 4-те транспортни дружества с 10%.

Предлаганото увеличение на заплатите на от 1 април предвижда основна заплата от 1150 лв. и средна брутна заплата без никакъв извънреден труд над 1800 лв. За извънреден труд в рамките на позволените по закон 15 часа ще се получават допълнително около 200 лв.

По данни от НСИ средната брутна заплата в страната е 1200 лв., а за София – 1646 лв. към декември 2018 г.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар