Понеделник, 22 Юли 2019
Сряда, 13 Март 2019 18:02

3,2% годишна инфлация през февруари

НСИ отчита съществено поскъпване

Цените продължават да вървят нагоре, а годишната инфлация за февруари е 3,2 процента, сочат данни на НСИ.

Само за месец потребителските стоки да поскъпнали средно с 0,5 на сто, като най-голямо е увеличението при млякото, олиото и бирата.

Инфлацията се повишава трети месец поред. През декември годишната инфлация беше 2,7%, а през януари - 3%.

За месец поскъпването на храните и безалкохолните напитки е с 1,7%, на транспортните услуги - с 1,2%. Режийните разноски са останали на нивото си от януари.

Значителни промени има при някои плодове и зеленчуци поради сезонния им характер - доматите поскъпват с 6,4%, краставиците - с 18,1%, зелето - с 35%, зрелият лук - с 4,6%, картофите - със 7.6%.

От нехранителните стоки по-съществено поскъпват горивата.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 13 Март 2019 18:02
  Туристка плати 70 лв. за чадър на плаж „Каваци”

  При по-старите концесионни договори няма ограничение на максималната цена за чадър и шезлонг. Това заяви пред БТВ началникът на отдел „Контрол на концесионната дейност” към Министерство на туризма Василка Цанева. Думите ѝ са по повод касовата бележка за 70 лв. за чадър на плаж „Каваци”, която предизвика възмущение в социалните мрежи. Тя допълни, че непрекъснато се правят проверки на концесионерите на българските плажове.

  „Проверките са много строги, от 1 юни до 1 юли минаха първите проверки и всички цени са отразени на интерактивната карта на Министерство на туризма. Пазарът определя цените. Има разнообразие от плажове – някои са с нови договори, други са със стари”, посочи Цанева и допълни, че инспекторите следят стриктно на плажовете да са със 50% свободна зона за разполагане на плажни принадлежности.

  Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)


  По думите на Константин Занев от Институт за анализи и оценки в туризма, цените за чадър и шезлонг не са нормални. „Виждаме как българина има едни очаквания за лоялност към Гърция, а не към България. Защото там знае какво ще получи за парите си и какво качество ще получи. В България никога не знае какви нови промени ще има. Започваме да губим българския турист”, коментира той.

  Представителят на Министерство на туризма заяви, че има и по-евтини цени за чадър и шезлонг, като даде пример с плажа „Бургас-Север”, където цента 1,20 лв., а на „Поморие-Централен” – 3,60 лв. „Когато се прави сравнение е редно то да се прави между големите курорти в Гърция и България, между малките населени места в Гърция и у нас”, каза Цанева.

  Експертът допълва, че и у нас вече се въвежда практиката да не се плаща за чадър и шезлонг, а де се консумира храна и напитки към определено заведение, което предлага сянка. Константин Занев посочи, че е необходима устойчива концепция за развитие на туризма и адекватни цени. „Всичко е свързано – заведения, плажове. Ние разчитаме от 10 юли до 15 август да направим целия си летен сезон. Всички разчитат да изкарат много пари. В Гърция обаче има един дълъг сезон, който е свързан с добро промотиране и маркетинг. Нашият туризъм беше на автопилот”, посочи Занев.

  Снимка: БТВ

 • Сряда, 13 Март 2019 18:02
  От днес поскъпват токът, парното и водата

  Токът, парното и топлата вода поскъпват от 1 юли. Средно за страната цената за топлоподаването се увеличава с 4,5%. Най-скъпо ще струва в Разград - с увеличение от близо 18% и Габрово – с близо 13%. След тях се нареждат Враца, Велико Търново и Пловдив.

  Скокът на цената на тока е средно около 3,5% за страната. Увеличението е в рамките на годишната инфлация. Според председателя на КЕВР Иван Иванов, ако трябва да се изпълнят желанията на ЕРП-тата, то скокът трябва да е от 50%, но това няма как да се случи. От НЕК пък са изчислили, че енергията струва на домакинствата по 1 лев на ден

 • Сряда, 13 Март 2019 18:02
  Евростат: Над 250 хиляди млади българи нито учат, нито работят

  Около 21 процента от българите между 20 и 34-годишна възраст нито учат, нито работят, показват данни на Евростат за 2018 г

Оставете коментар