Понеделник, 22 Юли 2019
Сряда, 13 Март 2019 19:19

Богомил Манчев: Радетел съм проектът „Белене” да бъде чисто държавен

Председателят на „Булатом” Богомил Манчев заяви, че е радетел проектът АЕЦ „Белене” да бъде чисто държавен.

Когато през 2004 г. се направи модел за изграждане на „Белене”, беше 51 % държавна собственост. По всички правила мажоритарен собственик, определящ правилата, е България. Сега ще е миноритарна част с блокираща квота, обясни Манчев в ефира на БНТ.

Той допълни, че „Белене” е минал стрес тестове след аварията с АЕЦ „Фукушима” и е бил определен от международната агенция като проект с най-голяма безопасност.

Всички се стремят да достигнат цена на електроенергията, за да им се върже финансовият модел на проекта „Белене” около 60 евро, за да могат да върнат един техногенен обект за 12 години, в който има живот 60 години. Т.е. 48 години да прави печалба. Практически техногенни обекти не се правят така. Инвеститорът за „Белене” би си върнал инвестицията между 15 и 17 години.

Манчев адмирира включването на съседните балкански държави, но според него ще бъде твърде сложно те да бъдат конституирани като инвеститори. По-скоро тяхната роля би била да блокират количества енергия, които да платят предварително, т.нар. off takers.

Манчев смята, че АЕЦ "Белене" не може да се строи без Русия, тъй като тя е производител на оборудването и носи отговорност за евентуални дефекти.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 13 Март 2019 19:19
  Президентът на КНСБ: Има манипулации на пазара на промишлен ток

  „Смятам, че има манипулации на пазара на промишлен ток. Индустрията е права, защото от началото на годината няколко пъти имаше ненормални цени по сегмента „Ден напред”. Основното обяснение обаче не е в производителите, а в търговците”.

  Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

  Според него имената на въпросните търговци трябва да бъдат казани на взимащите решения. И ако те не предприемат мерки, въпросните имена трябва да се съобщят публично.

  Димитров коментира и най-новите предложения на КНСБ за данъчни промени. Те ще бъдат обсъдени на форум в петък, на който ще присъства и финансовият министър Владислав Горанов.

  Winbet - победата е емоция! (18+)

  „Предлагаме въвеждане на необлагаем минимум. От доходите на всички работещи българи да се приспада минималната работна заплата и останалото да се облага с 10-те процента. За целта трябват 1-1,5 млрд. лева, които обаче ще останат у българите и ще бъдат вкарани в потреблението. 16 държави от ЕС имат такъв необлагаем минимум”, каза Димитров.

  Според КНСБ трябва да бъде увеличен и налогът върху дивидентите и да има данъчни стимули за млади семейства.

  Той бе категоричен, че неравенствата в България са най-дълбоки в целия ЕС. Разликата между най-бедните и най-богатите работещи е 7.7 пъти. „Тази несправедливост се отразява и на спестяванията – 2/3 от българите нямат и един лев в банка. Както казва шефът на МВФ, това е опасно за обществения мир”, коментира още Димитров.

   

 • Сряда, 13 Март 2019 19:19
  Бизнесът със сигнал до главния прокурор относно пазара на ел.енергия

  Според авторите на сигнала, налице е бездействие и неупражняване на задължения от лица с управителни функции в ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД и БЕХ

 • Сряда, 13 Март 2019 19:19
  Предприятия в страната спират работа заради високите цени на тока

  Главният  енергетик в "Металик" АД: Това е смърт за бизнеса

Оставете коментар