Събота, 23 Март 2019
Сряда, 13 Март 2019 19:19

Богомил Манчев: Радетел съм проектът „Белене” да бъде чисто държавен

Председателят на „Булатом” Богомил Манчев заяви, че е радетел проектът АЕЦ „Белене” да бъде чисто държавен.

Когато през 2004 г. се направи модел за изграждане на „Белене”, беше 51 % държавна собственост. По всички правила мажоритарен собственик, определящ правилата, е България. Сега ще е миноритарна част с блокираща квота, обясни Манчев в ефира на БНТ.

Той допълни, че „Белене” е минал стрес тестове след аварията с АЕЦ „Фукушима” и е бил определен от международната агенция като проект с най-голяма безопасност.

Всички се стремят да достигнат цена на електроенергията, за да им се върже финансовият модел на проекта „Белене” около 60 евро, за да могат да върнат един техногенен обект за 12 години, в който има живот 60 години. Т.е. 48 години да прави печалба. Практически техногенни обекти не се правят така. Инвеститорът за „Белене” би си върнал инвестицията между 15 и 17 години.

Манчев адмирира включването на съседните балкански държави, но според него ще бъде твърде сложно те да бъдат конституирани като инвеститори. По-скоро тяхната роля би била да блокират количества енергия, които да платят предварително, т.нар. off takers.

Манчев смята, че АЕЦ "Белене" не може да се строи без Русия, тъй като тя е производител на оборудването и носи отговорност за евентуални дефекти.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 13 Март 2019 19:19
  "Росатом" с няколко условия за АЕЦ "Белене"

  Те са свързани с гарнции за изгодността на проекта за руската страна

 • Сряда, 13 Март 2019 19:19
  Елена Йончева предложи да се опростят дълговете на болници и детски градини

  Човекът, който ни лиши от 3-те енергийни проекта и ги изкара извън България, сега отново баламосва българския избирател

 • Сряда, 13 Март 2019 19:19
  Спасиба галяма, г-н Борисов!

  Накрая ще се окаже, че единствената конкретна новина от посещението на Дмитрий Медведев в България е поканата към президента Румен Радев да посети икономическия форум в Санкт Петербург тази година. По този въпрос поне не се налага да питаме Еврокомисията. Но Радев ще трябва да се оправя сам с бизнеса, защото кабинетът ще стори необходимото, за да саботира участието му, пише в анализ за визитата на руския премиер Атанас Добрев за „Гласове“.

Оставете коментар