Събота, 22 Февруари 2020

Сряда, 20 Март 2019 12:50

Австрийският президент: Европейците не трябва да танцуват под свирката на Тръмп

Редица държави отбелязват сближаването между Русия и Австрия

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен изрази мнение, че ЕС трябва по-решително да се съпротивлява на политиката на лидера на САЩ Доналд Тръмп.

„Европейците не трябва да танцуват под свирката на Тръмп”, заяви той в интервю пред „Ди Велт”.

В частност президентът на Австрия предполага, че Брюксел може да прояви повече самостоятелност в ситуацията със споразумението с Иран, от което САЩ излязоха „без всякакъв повод”, забранявайки на европейските компании да водят бизнес с Техеран под заплахата за санкции.

„Според мен, това е вече прекалено”, категоричен е Ван дер Белен.

Австрийските власти многократно демонстрират несъгласие с позициите на САЩ. В частност федералният канцлер на Австрия Себастиан Курц по време на февруарската среща с Доналд Тръмп подкрепи проекта за газопровода „Северен поток-2”.

Освен това редица страни започнаха да отбелязват сближаването между Русия и Австрия. Така представителят на МВнР на Украйна Катерина Зеленко през март заяви, че ведомството ѝ е забелязало „примирителен” тон в общуването на Австрия с Русия и оцени това като „заиграване”.

Фамилията на президента на Австрия Александър Ван дер Белен прекарва няколко столетия в състава на Русия – от края на XVII век и я напуска едва през 1919 година. Баща му Александър Александрович Белен се ражда в Псков и завършва тамошната гимназия, напомня pogled.info.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар