Понеделник, 27 Януари 2020
Четвъртък, 21 Март 2019 14:36

В последния момент вкарват пакета "Мобилност" в Европарламента

Това е в нарушение на правилата, коментира евродепутатът Андрей Ковачев

Пакет "Мобилност" влиза в залата на Европейския парламент в понеделник. Предложението е на председателя на либералите в Европарламента Ги Верхофстад.

Предложеният пакет "Мобилност" предизвика недоволството на българските превозвачи и техни колеги от други източноевропейски страни и новината е неблагоприятна за тях.

"Това е в нарушение на правилата, защото за първи път в пленарната зала влиза текст, който е отхвърлен в транспортната комисия. В понеделник с колегите от останалите държави и периферията на ЕП да го съборим от дневния ред, за да не стига до гласуване в сряда", съобщи от Брюксел лидерът на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Той е категоричен, че решението трябва да остане за следващия мандат.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков призова всички държави членки, които биха били засегнати негативно от приемането на „Пакета за мобилност 1“, да се обединят преди пленарното заседание на Европейския парламент.

Желязков е изпратил писмо до българските представители в Европейския парламент, в което подчертава, че защитата на българския транспортен сектор е национална кауза и е необходимо да бъдат мобилизирани всички ресурси за отстояването на националния интерес.

От писмото на Желязков обаче става ясно, че гласуване по пакет „Мобилност“, който ще бъде в ущърб на българските транспортни фирми, все пак ще има.

Министър Желязков определя включването на „Пакета за мобилност 1“ в предварителния дневен ред за предстоящото заседание като безпрецедентен натиск за налагането на дискриминиращи за българските транспортни превозвачи правила. „Бих искал да подчертая, че отчитам значимостта на предприетите от Вас действия, като за пореден път следва да покажем, че защитата на българския транспортен сектор е национална кауза“, посочва в писмото той.

Като послание към европейските партньори на България и председателите на политическите групи в Европейския парламент министър Росен Желязков отбелязва, че действията, които са насочени към фалиране на цял бранш не само в българската икономика, но и в другите периферни държави членки, в никакъв случай не са сред основните европейски ценности.

„Нека да докажем, че нашият глас има своята тежест и продължим заедно да работим за запазване конкурентоспособността на българския транспортен сектор“, заявява още Росен Желязков. Той изтъква, че за настоящото писмо ще уведоми и колегите си от Полша, Унгария, Литва и Латвия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар