Понеделник, 14 Октомври 2019
Понеделник, 25 Март 2019 11:08

Няма доказателства за заговор на Тръмп с Русия

Разследването не е констатирало, че Тръмп е извършил престъпление, но и не го оневинява

Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година не е открил връзки на кампанията на Тръмп с Москва, се казва в подробностите от документа, станали ясни, след като главният прокурор на САЩ Уилям Бар изпрати обобщение на доклада на лидерите на Конгреса и до медиите.

В обобщението пише, че специалният прокурор отказва да се произнесе дали доказателствата сочат, че президента Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

„Докладът не прави заключение, че президентът е извършил престъпление, но и той не го реабилитира“, цитира Бар докладът на Мълър.

Главният прокурор и заместникът му Род Розенщайн са „заключили, че доказателствата, събрани по време на разследването не са достатъчни, за да се установи, че президентът е възпрепятствал правосъдието“.

„Специалният прокурор признава, че доказателствата не подкрепят твърденията, че президентът е замесен в престъпление, свързано с руска намеса в изборите“, заяви още Бар.


Пред репортери, преди да се качи на Air Force One, президентът Тръмп заяви:

„Няма намеса на Русия. Няма възпрепятстване и нищо такова. Това е пълно и цялостно реабилитиране“. „Срам е, че страната ни трябваше да премине през това. Да бъда честен, срамно е, че вашият президент трябваше да премине през това, още преди да бъде избран. И това е незаконно. И за щастие, някой друг погледна по друг начин. Това беше нелегално и се провали. Така че – пълна реабилитация, няма намеса, няма възпрепятстване. Благодаря ви!“, бяха думите на президента.

Заключението на Мълър е направено след продължило почти 2 години разследване. За тези 22 месеца, екипът на Мълър е изпратил 2800 призовки, разпитал е 500 свидетели, издал е почти 500 заповеди за обиск и повече от 230 заповеди за подслушване. Изпратени са били и 13 искания за информация към чуждестранни правителства.

Екипът на специалния прокурор повдигна обвинения на 34 души, сред които шестима бивши сътрудници на Тръмп, на шестима руснаци и на три компании.

Нито един от тях не е обвинен за връзки между кампанията на президента и Москва.

Докладът на разходите за разследването сочи, че за първите 21 месеца на следствието са похарчени 25 милиона долара.

По-голяма част от сумата е отишла за наем на офис, транспорт, плащане на съветници, заплати на персонала и офис консумативи.

Мълър е получил заплата 162 000 долара, сочат данните на Министерството на правосъдието.

Високопоставени демократи поискаха спешно да бъде публично разпространен пълния доклад за руската намеса в изборите през 2016 година и подчертаха, че той не реабилитира президента Доналд Тръмп, съобщи АФП.

„Фактът, че докладът на специалния прокурор Робърт Мълър не реабилитира президента по толкова сериозно обвинение като възпрепятстване на правосъдието показва колко е спешно пълният доклад и прилежащата документация да бъдат оповестени публично без никакво забавяне“, заявиха председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на Демократите в Сената Чък Шумър в съвместно изявление.

Те също подчертаха, че главният прокурор Бил Бар, номиниран само преди месеци от Тръмп, „не е неутрален наблюдател в процеса и неговото обобщение на доклада, представено днес на Конгреса, не е обективно по отношение на фактите от разследването на Мълър“.

Двамата Демократи също заявиха, че изявлението на Тръмп, в което той каза, че докладът е пълна реабилитация, защото го оневинява за връзки с Русия „директно противоречи на думите на Мълър и не би трябвало да се взима по никакъв начин за достоверно.

Председателят на правната комисия в Камарата на представителите на САЩ Джери Надлър обяви, че главният прокурор Уилям Бар ще бъде повикан да даде показания пред комисията, съобщи АФП.

Причината – безпокойството на комисията около заключенията на Бар за доклада на специалния прокурор Робърт Мълър.

„В светлината на много притеснителни несъответствия и финални решения, взети в Министерството на правосъдието след доклада на специалния прокурор, в който Мълър не оправдава президента, ще повикаме главният прокурор Уилям Бар да даде показания пред комисията в близко бъдеще“, написа Надлър в Туитър, пише БГНЕС.

Снимка: Twitter/POTUS

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар