Петък, 24 Май 2019
Вторник, 26 Март 2019 09:15

До месец - ясно дали Каменаров остава шеф на БНТ

Делото срещу него приключи, чака се решението на втора инстанция

След повече от година отлагания делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаровнай-сетне приключи в понеделник.

Той е подсъдим за шофиране в нетрезво състояние и вече има условна присъда от 1 години и 3 месеца затвор на първа инстанция. В случай, че и втората инстанция го признае за виновен, Каменаров ще изпадне в несъвместимост с поста си на генерален директор на националната телевизия.

До момента делото бе многократно отлагано по искане на Каменаров, който през ноември дори бе глобен с 1000 лева за неявяване без уважителна причина. Миналия месец Каменаров отново не се яви на едно от заседанията заради заболяване, а същата вечер се появи в репортаж на подопечната му БНТ от Брюксел, където се оказа, че участва в медийна конференция. Това накара съдът да разпореди проверка на представения болничен.

Константин Каменаров е хванат да шофира с 1,6 промила алкохол в кръвта в нощта на 23 юни 2016 г. Според обясненията му, същата вечер пил уиски и билката „златен корен“, която се разтваряла в спиртен разтвор. В края на 2017-а Софийският районен съд му наложи условна присъда от година и три месеца затвор, 600 лева глоба и отнемане на шофьорската книжка за година и половина.

Ако втората инстанция също го признае за виновен, дори и да намали присъдата, решението ще е окончателно. Това означава, че Каменаров ще изпадне в несъвместимост с поста си, тъй като по закон лица, осъдени с „лишаване от свобода“, не могат да участват в управата на националната телевизия.

Делото се точи близо година на втора инстанция, тъй като бе многократно отлагано поради отсъствия на Каменаров – първоначално заради ангажименти покрай конкурса Евровизия, впоследствие заради поредица от негови внезапни заболявания. През ноември съдът дори глоби Каменаров с 1000 лева след поредното му неявяване. Миналия месец Каменаров отново не се яви, като около час преди заседанието изпрати болничен за остра инфекция на дихателните пътища. Същата вечер обаче Каменаров се появи в репортаж на подопечната му БНТ от Брюксел, където се оказа, че участва в медийна конференция. Това накара съдът да започне проверка на представения болничен.

На вмерашното заседание Каменаров се яви в зала, където бе разпитана Росица Иванова – лекарят, отговарял за вземането на кръвната му проба през 2016 г. Пред съда Иванова обясни, че пробата се взима от дежурната медицинска сестра под надзор на лекар.   Каменаров обаче възрази и каза, че пробата му е била взета от мъж, което дори доведе до диспут работят ли мъже медицински сестри в болница „Св. Анна“, а адвокатът на Каменаров – Людмил Рангелов поиска болницата да предостави необходимата документация.

В крайна сметка съдът определи, че казусът не е от значение за делото и обяви, че ще излезе с решение в рамките на месец.   В случай, че втората инстанция оправдае Каменаров, прокуратурата ще може да протестира решението пред Върховния касационен съд.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 26 Март 2019 09:15
  И Александър Симов скочи срещу предизборната пропаганда на Борисов по БНТ

  „В новините на БНТ в рамките на 10 минути имаше 4 изявления на Бойко Борисов и всички насочени към някакви невидими "те", които обещавали неизпълними неща. Изобщо не води кампания Борисов, ама изобщо.”

  Това написа в социалните мрежи депутатът Александър Симов по повод отразяването на изявите на премиера Борисов от обществената телевизия БНТ.

  Припомняме, че БСП внесе две жалби в ЦИК заради публичните изяви на премира Борисов, в които той говори срещу опонентите на ГЕРБ или пък раздава извънредно финансиране. БСП поиска Борисов да излезе в отпуск като министър-председател до евровота. ЦИК е на мнение, че Бойко Борисов не води предизборна кампания за ГЕРБ, като обикаля страната в ролята си на министър-председател, и не използва държавен ресурс за нея. Въпреки това медийни анализатори отчитат зачестяване на медийното присъствие на премиера.

 • Вторник, 26 Март 2019 09:15
  Съдът: При акцията срещу Иванчева са нарушени правата й

  По делото има провокация към подкуп, но тя е незначителна, пише в мотивите на спецсъда за осъдителните присъди

 • Вторник, 26 Март 2019 09:15
  Социолозите да декларират имуществото си искат от "Атака"

  Чуколов: При декларирането на доходите и проверка може да стане ясно защо социологическите агенции променят мнението си

Оставете коментар