Неделя, 25 Август 2019
Вторник, 26 Март 2019 09:15

До месец - ясно дали Каменаров остава шеф на БНТ

Делото срещу него приключи, чака се решението на втора инстанция

След повече от година отлагания делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаровнай-сетне приключи в понеделник.

Той е подсъдим за шофиране в нетрезво състояние и вече има условна присъда от 1 години и 3 месеца затвор на първа инстанция. В случай, че и втората инстанция го признае за виновен, Каменаров ще изпадне в несъвместимост с поста си на генерален директор на националната телевизия.

До момента делото бе многократно отлагано по искане на Каменаров, който през ноември дори бе глобен с 1000 лева за неявяване без уважителна причина. Миналия месец Каменаров отново не се яви на едно от заседанията заради заболяване, а същата вечер се появи в репортаж на подопечната му БНТ от Брюксел, където се оказа, че участва в медийна конференция. Това накара съдът да разпореди проверка на представения болничен.

Константин Каменаров е хванат да шофира с 1,6 промила алкохол в кръвта в нощта на 23 юни 2016 г. Според обясненията му, същата вечер пил уиски и билката „златен корен“, която се разтваряла в спиртен разтвор. В края на 2017-а Софийският районен съд му наложи условна присъда от година и три месеца затвор, 600 лева глоба и отнемане на шофьорската книжка за година и половина.

Ако втората инстанция също го признае за виновен, дори и да намали присъдата, решението ще е окончателно. Това означава, че Каменаров ще изпадне в несъвместимост с поста си, тъй като по закон лица, осъдени с „лишаване от свобода“, не могат да участват в управата на националната телевизия.

Делото се точи близо година на втора инстанция, тъй като бе многократно отлагано поради отсъствия на Каменаров – първоначално заради ангажименти покрай конкурса Евровизия, впоследствие заради поредица от негови внезапни заболявания. През ноември съдът дори глоби Каменаров с 1000 лева след поредното му неявяване. Миналия месец Каменаров отново не се яви, като около час преди заседанието изпрати болничен за остра инфекция на дихателните пътища. Същата вечер обаче Каменаров се появи в репортаж на подопечната му БНТ от Брюксел, където се оказа, че участва в медийна конференция. Това накара съдът да започне проверка на представения болничен.

На вмерашното заседание Каменаров се яви в зала, където бе разпитана Росица Иванова – лекарят, отговарял за вземането на кръвната му проба през 2016 г. Пред съда Иванова обясни, че пробата се взима от дежурната медицинска сестра под надзор на лекар.   Каменаров обаче възрази и каза, че пробата му е била взета от мъж, което дори доведе до диспут работят ли мъже медицински сестри в болница „Св. Анна“, а адвокатът на Каменаров – Людмил Рангелов поиска болницата да предостави необходимата документация.

В крайна сметка съдът определи, че казусът не е от значение за делото и обяви, че ще излезе с решение в рамките на месец.   В случай, че втората инстанция оправдае Каменаров, прокуратурата ще може да протестира решението пред Върховния касационен съд.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 26 Март 2019 09:15
  Летищата в София, Варна, Пловдив и няколко медии с бомбени заплахи (допълнена)

  В рамките на няколко часа днес са подадени сигнали за бомба в сградата на БНТ и на Терминал 1 на Летище София. Сигналът за летището е подаден в 9.20 часа, а този за БНТ – в 11.30 часа. 

  Незабавно са предприети необходимите действия за обезопасяване на района на телевизията, изведени са всички служители. Преди минути е приключила щателната проверка, при която е установено, че сигналът е фалшив.

  Анонимен мейл за поставено взривно устройство е бил получен около 9:20 ч. тази сутрин и на Летище София. На място веднага са пристигнали екипи на Гранична полиция и Жандармерията. Следови кучета са претърсили района на Терминал 1. Взривно устройство не е намерено, не се е наложила евакуация на хора. Всички полети излизат и кацат по разписание.

 • Вторник, 26 Март 2019 09:15
  ДНСК обжалва решението на съда по казуса „Златен Век“

  Дирекцията за национален строителен контрол, чрез Административен съд – София град, внесе касационна жалба до Върховния административен съд във връзка с решението на Софийския административен съд по казуса „Златен век“, съобщиха от ДНСК

 • Вторник, 26 Март 2019 09:15
  СГС прекрати дело срещу Елена Йончева за клевета

  Софийският градски съд прекрати гражданското дело за клевета, което бизнесменът Иван Саздов заведе срещу евродепутатката Елена Йончева

Оставете коментар