Неделя, 07 Юни 2020

Четвъртък, 28 Март 2019 16:16

Ивайло Спиридонов: 226 акции на ГДБОП са проведени през 2018-а

143 са досъдебните производства, образувани в спецпрокуратурата, информира още шефът на дирекцията

236 са акциите, проведени от ГДБОП през 2018 г. Това каза гл. комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), по време брифинг за годишния отчет за 2018 година, предаде Агенция „Фокус“.

„Основно, по-големият процент от проведените операциите са за наркотици“, заяви той и отбеляза, че на второ място е трансграничната организирана престъпност.

„Изключително добре работим и сме създали такива условия с нашите партньори, както европейски, така и от САЩ. Организацията, която сме създали, е да нямаме никакви проблеми. Те имат постоянен достъп до служителите, с които искат да работят. Имаме увеличен брой на съвместните екипи за разследване, с партньорски служби“, каза директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

По думите му служителите, които работят в МВР, не работят единствено за заплата. „Тук има и други предизвикателства. Фактът, че имаш принадлежност към една общност, понякога е над това каква заплата ще получиш“, посочи още той.

Що се отнася до досъдебните производства, които са образувани в специализираната прокуратура за миналата година, те са 143, информира още Спиридонов. „Винаги има нещо, което да бъде подобрено. Един от основните ни критерии е образуваните досъдебни производства в специализираната прокуратура“.

Той отбеляза, че по времето, когато ГДБОП е била част от структурата на ДАНС, досъдебните производства, които са образувани в специализираната прокуратура за една година са били едва 26.

„В момента за миналата година, това, което изнесохме от днешния анализ е, че те са 143, като когато ГДБОП беше възстановена в структурите на МВР, започнахме с 67 за 6 месеца образувани досъдебни производства. За да се образува едно досъдебно производство в специализираната прокуратура, критериите са изключително високи“, посочи Спиридонов.

Според неготова означава, че след като са образувани толкова досъдебни производства, ГДБОП са предоставили качествени доказателства и информация за това. „Ние сме продължили да работим заедно до момента на реализацията. Другият факт, който е изключително важен за съвместната ни дейност със специализираната прокуратура, е фактът, че мога да изброя на петте си пръста операциите, които сме провели ние в неотложност“, каза още той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар