Четвъртък, 22 Август 2019
Четвъртък, 28 Март 2019 16:16

Ивайло Спиридонов: 226 акции на ГДБОП са проведени през 2018-а

143 са досъдебните производства, образувани в спецпрокуратурата, информира още шефът на дирекцията

236 са акциите, проведени от ГДБОП през 2018 г. Това каза гл. комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), по време брифинг за годишния отчет за 2018 година, предаде Агенция „Фокус“.

„Основно, по-големият процент от проведените операциите са за наркотици“, заяви той и отбеляза, че на второ място е трансграничната организирана престъпност.

„Изключително добре работим и сме създали такива условия с нашите партньори, както европейски, така и от САЩ. Организацията, която сме създали, е да нямаме никакви проблеми. Те имат постоянен достъп до служителите, с които искат да работят. Имаме увеличен брой на съвместните екипи за разследване, с партньорски служби“, каза директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

По думите му служителите, които работят в МВР, не работят единствено за заплата. „Тук има и други предизвикателства. Фактът, че имаш принадлежност към една общност, понякога е над това каква заплата ще получиш“, посочи още той.

Що се отнася до досъдебните производства, които са образувани в специализираната прокуратура за миналата година, те са 143, информира още Спиридонов. „Винаги има нещо, което да бъде подобрено. Един от основните ни критерии е образуваните досъдебни производства в специализираната прокуратура“.

Той отбеляза, че по времето, когато ГДБОП е била част от структурата на ДАНС, досъдебните производства, които са образувани в специализираната прокуратура за една година са били едва 26.

„В момента за миналата година, това, което изнесохме от днешния анализ е, че те са 143, като когато ГДБОП беше възстановена в структурите на МВР, започнахме с 67 за 6 месеца образувани досъдебни производства. За да се образува едно досъдебно производство в специализираната прокуратура, критериите са изключително високи“, посочи Спиридонов.

Според неготова означава, че след като са образувани толкова досъдебни производства, ГДБОП са предоставили качествени доказателства и информация за това. „Ние сме продължили да работим заедно до момента на реализацията. Другият факт, който е изключително важен за съвместната ни дейност със специализираната прокуратура, е фактът, че мога да изброя на петте си пръста операциите, които сме провели ние в неотложност“, каза още той.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 28 Март 2019 16:16
  Спецакция на полицията и митниците във "Винпром Първенец"

  Спецакция тече във "Винпром Първенец". Полиция и митничари са блокирали от часове производствената база.

 • Четвъртък, 28 Март 2019 16:16
  10 задържани при мащабна акция на ГДБОП срещу наркоразпространението

  Мащабна операция на ГДБОП се провежда в цялата страна.

  До момент са задържани около 10 човека, предимно в София, съобщава БНР.

  Акцията е насочена срещу организирана престъпна група, която се занимава с наркоразпространение в столицата и в района около Бургас.

  Освен с наркоразпространение, разбитата престъпна група се е занимавала с насилствени действия спрямо дилъри, които не са отчитали оборота от продажби.

  Претърсванията продължават.

 • Четвъртък, 28 Март 2019 16:16
  Кристиян Бойков може да стане свидетел на обвинението

  Кристиян Бойков, сочен за извършител на хакерската атака срещу НАП, може да стане свидетел на обвинението.

Оставете коментар