Събота, 20 Юли 2019
Петък, 29 Март 2019 15:46

Борисов се среща в Букурещ с вицепрезидента на Турция заради изявлението на Чавушоглу

МВнР привиква турския посланик и ще отправи деманш

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне в Букурещ с вицепрезидента на Турция Фуат Октай, съобщи NOVA.

Очаква се Борисов да изрази пред него острата позиция на България относно изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Турция се е намесила във вътрешните работи на България през Закона за вероизповеданията.

Турският вицепрезидент Октай ще присъства на вечерята на четиримата балкански лидери, които са в румънската столица за традиционната си среща за развитие на Балканите.

По-рано днес външната министърка Екатерина Захариева определи като неприемливо изказването на Чавушоглу на Турция и привика на среща посланика на съседите ни.

Пред журналисти в Министерския съвет Захариева съобщи, че е готова да бъде изслушана по темата в Народното събрание, както настояха от „Обединени патриоти“, и няма притеснение да отговори на всички въпроси.

Днес следобед турският посланик е извикан в Министерството на външните работи и ще се отправи демарш, заяви Захариева. Срещата с турския дипломат ще бъде на ниво директор, уточниха от МВнР.

Очаквайте подробности.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 29 Март 2019 15:46
  Нинова пита Борисов: Кой ви упълномощи еднолично да заявите, че ще платим за самолетите веднага?

  От „БСП за България“ настояваме да поканим в парламента министър-председателя Бойко Борисов. Днес ще ратифицирате един ключов договор за България, който е сложен от военно-техническа и финансово-икономическа гледна точка. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова

 • Петък, 29 Март 2019 15:46
  Борисов се качи на катер на граничната охрана и инспектира обекти по Черноморието

  Премиерът Бойко Борисов се качи на катер на граничната охрана във Варна и инспектира обекти по Черноморието

 • Петък, 29 Март 2019 15:46
  Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Омръзна ми три пъти да плащам борчовете на предишните

  "Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно! Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили".

  Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде „Фокус“.

  "Поколения дипломати са работили за България, сега и Вие работите, мисля, че в огромната си част Вашата работа е успешна. С право може да се гордеете с това, което сте извършили за България през годините“, посочи премиерът. Борисов коментира и основните задачи на посланиците ни в чужбина. Според него работата в Брюксел е тежка, но се вършат много дейности по различни теми.

Оставете коментар